Nieuws | 16 mei 2018

Dutch Wavemaker Bo Schreur goes USA

RPS’er zet waterveiligheid op de kaart tijdens Volvo Ocean Race

Schoon, voldoende en veilig water; dát is waar de Dutch Wavemakers zich wereldwijd sterk voor maken. Van 9 tot en met 20 mei 2018 zijn deze waterambassadeurs actief in de Noord-Amerikaanse kustplaats Newport, waar de Volvo Ocean Race aanmeert. Bo Schreur, junior adviseur waterbeheer bij RPS, is één van hen. Ze doet onderstaand tot en met 20 mei verslag van haar avontuur in Newport.

Bo Schreur, junior adviseur waterbeheer bij RPS, geeft een inkijkje in haar avonturen bij de Dutch Wavemakers in Newport.

16 mei 2018 

Bo aangekomen in Newport

Dutch Wavemaker onder de indruk van entourage

“De reis van Nederland naar Newport is voorspoedig verlopen. Mijn eerste indruk van deze kustplaats was meteen al goed. Wat heerst er een geweldige vibe hier! Nadat we onze tassen op de kamers hebben gezet zijn we meteen doorgereden naar de Volvo Ocean Race Village op het terrein van Fort Adams. Daar heeft de eerste verkenning ons een goed beeld gegeven van waar we ons de komende dagen mogen gaan vermaken!”

“Bij binnenkomst op de Race Village heb je meteen door dat je bij de Volvo Ocean Race bent. Het eerste wat je ziet zijn de teambases, gevolgd door de zeilboten zelf. Het paviljoen van Volvo heeft een centrale plek op de Race Village en in het Sailors Terrace is de beker en trofee te bewonderen. Verder is er op de binnenplaats een speciale Kids Zone ingericht. Met de Dutch Wavemakers hebben we een plek naast de globe en een klompboot.”

“Vanaf het terrein op de Race Village heb je een mooi uitzicht op de brug van Newport, een aantal van de landhuizen en natuurlijk de stad zelf. De sfeer die op het terrein hangt is moeilijk te omschrijven en wijzigt iedere dag een beetje afhankelijk van het weer en de hoeveelheid bezoekers. Het groot aantal vrijwilligers dat hier dagelijks rondloopt, geeft alleen al aan dat de inzet groot is om er een geslaagd event van te maken."

“De vriendelijkheid van de mensen die we hier ontmoeten is fantastisch. Ik heb nog nooit zoveel tips gekregen van waar we heen moeten, wat we moeten zien en waar de leukste restaurants en pubs te vinden zijn! De reacties die we krijgen als we experimenten doen en uitleggen zijn alleen maar enthousiast. Het leidt tot veel geïnteresseerde en lachende kinderen en begeleiders. Ik heb veel zin in de komende dagen waarin we onze activiteiten vol enthousiasme blijven uitvoeren om het belang van water te bespreken en de magie van water te laten zien.”

9 mei 2018

Bo kijkt uit naar avontuur in Newport

'Gaaf dat RPS mij deze kans geeft'

De Volvo Ocean Race is de langste en zwaarste zeilrace ter wereld en doet dit jaar twaalf steden aan (Alicante, Lissabon, Kaapstad, Melbourne, Hong Kong (twee keer), Guangzhou, Auckland, Itajaí, Newport, Cardiff, Gothenborg en Den Haag). Voor de Dutch Wavemakers een ideaal podium om in een aantal steden verschillende thema’s onder de aandacht te brengen, namelijk: waterkwantiteit, plastic soep en waterveiligheid. 

Van 14 tot en met 20 mei sluit Bo Schreur aan en doet ze via deze webpagina verslag van haar ervaringen in Newport. In de aanloop naar haar avontuur spreken we de Dutch Wavemaker over haar rol, doel en verwachtingen.

Waar is jouw liefde voor het water begonnen?

Ik ben geboren en opgegroeid op een binnenvaartschip, verder heb ik in het rivierengebied en aan de kust in Vlissingen gewoond. Het water is dus altijd al om me heen geweest. Voor mij was het dan ook niet meer dan logisch om een toekomst in de watersector te kiezen. Daarbij laat ik anderen graag zien hoe mooi en belangrijk water is.

Je bent tijdens je opleiding Dutch Wavemaker geworden. Wat houdt dat precies in?

De Dutch Wavemakers bestaan uit watersporttalenten, studenten met een water gerelateerde studie en young professionals uit de watersector. Samen zijn we ambassadeurs voor de watersector van Nederland. Het doel is om de Nederlandse Internationale Water Ambitie uit te dragen, anderen te enthousiasmeren voor de watersector en het waterbewustzijn te vergroten.

Begin dit jaar ben je door Tilly Stroo, mede-oprichter van de Dutch Wavemakers en teamcaptain, gevraagd om mee te gaan naar de Volvo Ocean Race in Newport, Rhode Island, Verenigde Staten. Direct een vreugdedansje gemaakt?

Ja! Toen ik de vraag kreeg om mee te gaan naar Newport was ik thuis en stond ik letterlijk te springen in de woonkamer. Daarna heb ik bij mijn teamleider gemeld dat ik deze kans kreeg en dat ik hem sowieso wilde grijpen! Gelukkig reageerden ze bij RPS net zo enthousiast als ik. We zijn toen gaan kijken of we een verbinding konden creëren waar iedereen wat aan had.

Wat ga je precies doen in Newport?

De Dutch Wavemakers zijn actief bij enkele van de ‘stopovers’. Een stopover is een tussenstop waarbij de deelnemende teams meerdere dagen op één locatie verblijven, waarna de zeilrace weer verder gaat. Bij de stopovers waar de Dutch Wavemakers aanwezig zijn, brengen ze verschillende thema’s aan bod , zoals waterkwantiteit, waterkwaliteit en waterveiligheid. In Newport ligt de focus op waterveiligheid.

Hoe krijgt dat concreet vorm?

Het doel is om het waterbewustzijn te vergroten, watervraagstukken bespreekbaar te maken en in gesprek te gaan met de jeugd, de overheid, het bedrijfsleven en de studenten. 

Hiervoor organiseren we waterlabs met de kinderen. We doen dan waterproefjes met ze, bespreken wat er in het proefje gebeurt en waarom dat gebeurt. Op die manier proberen we bij de kinderen het waterbewustzijn te vergroten en tonen we ze de magie van het water.

Daarnaast organiseren we een brainstormsessie met de overheid, het bedrijfsleven en kennisinstituten om de Human Capital agenda bespreekbaar te maken. Enkele vragen die we gaan belichten zijn: ‘Zijn er genoeg ‘knappe koppen’ en ‘gouden handjes’ te vinden? Sluiten de opleidingen voldoende aan bij het huidige werk? Hoe kun jij het verschil maken in de watersector?’

Bo Schreur gaat in Newport in gesprek met de overheid, studenten en het bedrijfsleven om het waterbewustzijn onder hen te vergroten.

Waarom is dit zo belangrijk voor jou?

Watervraagstukken zijn wereldwijd te vinden, en hebben vaak met een of meerdere van bovenstaande thema’s te maken. Daarom is het in mijn ogen belangrijk om deze thema’s te bespreken en hier vaker kennis over te delen met elkaar. 

Je werkt bij RPS als junior adviseur waterbeheer, dus raakvlakken genoeg?

Ja, mijn werkzaamheden zijn erg divers waardoor er altijd wel een raakvlak is met waterkwantiteit, waterkwaliteit, waterveiligheid of een combinatie hiervan. Dat komt van pas om vanuit verschillende invalshoeken naar watervraagstukken te kijken. In (de omgeving van) Newport zullen ze hun eigen watervraagstukken hebben en hier op hun eigen manier mee omgaan. De ervaring en kennis die ik in Newport opdoe, kan ik gebruiken bij de watervraagstukken waar ik bij RPS mee te maken krijg. 

Na 46.000 gezeilde zeemijlen (ruim 85.000 kilometer!) vormt Den Haag eind juni het toneel voor de finish. Gaan jullie daar met de Dutch Wavemakers ook nog iets doen?

Ja, ook in Den Haag zijn we erbij! In Den Haag draaien we waterlabs om het waterbewustzijn bij de jeugd te vergroten en zullen we een rol hebben tijdens het Wereld Watercollege.

Wat maakt deze trip voor jou zo speciaal?

Ik ga mee als Dutch Wavemaker namens RPS, voor mij is het erg gaaf dat RPS deze kans support. Verder vind ik het heel belangrijk en leuk om over water te praten met anderen en het waterbewustzijn met een gesprek of activiteit te vergroten. Dat ik deze kans krijg om te doen wat ik belangrijk vind én dat het wordt ondersteund door mijn omgeving maakt het speciaal.

Wat zijn je verwachtingen?

Ik ga vrij open-minded en nieuwsgierig deze trip in en heb daardoor geen specifieke verwachtingen. Wel denk ik dat ze in Amerika voor dezelfde watervraagstukken een andere zienswijze hebben dan wij. Ik ben benieuwd naar de gesprekken die ik hierover in Amerika ga hebben. 

Wat hoop je tot slot in Newport te bereiken?

Ik hoop dat de jeugd een toekomst in de watersector ziet en dat iedereen, waar mogelijk, meer waterbewust zal zijn. Dit omdat ik van mening ben dat het bedrijfsleven en de overheid een faciliterende rol hebben bij de uitvoering van oplossingen, maar dat het waterbewustzijn bij ieder mens aangewakkerd moet worden. 

Over de Volvo Ocean Race

De Volvo Ocean Race is ’s werelds prominentste offshore race, een uitzonderlijke test van zeilkennis, dapperheid en teamwork, die meer dan 37 jaar geleden begon als de Whitbread Round the World Race. De Volvo Ocean Race crew zal ervaren hoe het is ‘to life at the extreme’ als de race dag en nacht voor meer dan 20 dagen aaneengesloten op zee is en ze moeten rondkomen met gevriesdroogd voedsel in de zwaarste weersomstandigheden die de planeet kan bieden.

www.volvooceanrace.com

Deel dit bericht

RPS gebruikt cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Voor meer informatie bekijk onze disclaimer.