Event | 1 jun 2018

Met klanten de weg omhoog

RPS Toertocht 2018 bundelt plezier, passie en pit

Met een tocht van 155 kilometer en een variëteit aan hoogtemeters stond de zevende editie van de RPS Toertocht zaterdag 16 juni 2018 garant voor een uitdagende beproeving, dwars door de Achterhoek, waarin de renners onder meer de Posbank en ‘Muur van Zeddam’ trotseerden.

RPS Toertocht 2018

  • Date16 juni 2018
  • LocationArnhem

    

“Opstaan op je vrije zaterdag. Dat doet alleen de échte wielerliefhebber. Hunkerend naar endorfine, zoals anderen dat alleen vinden in chocolade en liefde. Genietend van de cadans, de omgeving, een leeggespoeld hoofd en het groepsgevoel. Let goed op elkaar, zodat we vermoeid, voldaan en veilig over de finish gaan.” 

Honderd

Commercieel directeur Stef van Remmen van RPS heeft deze bemoedigende woorden nog niet uitgesproken, of de eerste renners veren al op uit hun stoel. Ze hebben er zin in, de klanten van RPS, aangevuld met medewerkers en voorrijders van het advies- en ingenieursbureau. Ruim honderd enthousiastelingen maken zich na een kop koffie met appeltaart op voor een tocht over 155 kilometer met pittige klimmetjes in het verschiet. Allen uitgerust in een stoer wit met groen en blauw kekke outfit. Ondersteund door een twintigtal verzorgers, negen volgauto’s en drie volgmotoren.

Foto Willemijn Walop - Van der Zande

Intieme Achterhoek

Ook Moeder Natuur laat zich vandaag van haar beste kant zien, dus aan alle voorwaarden is voldaan om er een mooie rit van te maken. Opgedeeld in zeven groepen koersen de renners vanaf het Topsportcentrum Papendal over de Posbank door de vlakke Liemers en intieme Achterhoek. Over het Montferland en Hoch Eltendoor Duitsland. Terug via de oevers van de Rijn en de Italiaanseweg op de zuidflank van de Veluwe. Onderweg genietend van de Gelderse groene streken, pittoreske dorpen, gezellige gesprekken, opzwepende muziek en enthousiaste aanmoedigingen vanuit de volgauto's.

Foto: Willemijn Walop-Van der Zande

Beproeving

De beklimming van de Posbank laat de renners als geen ander zien hoe mooi Nederland kan zijn. Ze passeren glooiende grashellingen, fraai bosrijke gebied en eindigen in prachtige paarse heidevelden. En die stevige beproevingen? Ook daar heeft de organisatie aan gedacht. Waar de beklimming op de bij wielerfanaten populaire Posbank met een stijgingspercentage rond de 3% nog relatief rustig begint, start na een lichte daling het echte werk met een percentage van 5%. Even uitpuffen, om de laatste 400 meter met een klein verzet weer loodrecht naar boven te gaan.

Foto: Willemijn Walop - Van der Zande

Muur van Zeddam

Net voor de lunch worden de renners in Montferland wederom niet gespaard. Hier wacht de beruchte ‘Muur van Zeddam’. Met een maximale hellingsgraad van 5% hebben de renners bij deze 500 meter lange klim op authentieke kasseien weinig aandacht voor het pittoreske karakter van de omgeving en Nederlands oudste en meest markante molen.

Een deel sleurt zich op basis van wilskracht naar boven, terwijl de ander in bewonderenswaardige cadans voorbij raast. De broodjes en koppen soep vinden vervolgens gretig aftrek in restaurant Het Montferland. Omlijst door een fraai uitzicht over het Bergerbos op een door mensenhanden opgehoogde natuurlijke heuvel (motte) van 40 meter hoog.

Foto Marijn van Remmen (Made by Marijn)

Saamhorigheid

Nadat het energielevel weer op het gewenste peil is gebracht, voert de laatste 70 kilometer terug naar Papendal. Met een strakke zuidwesten tegenwind en een klim van 900 meter op de Italiaanseweg bij Oosterbeek, krijgen de renners nog een laatste beproeving voor de kiezen. Ook hier blijft iedereen, ondanks een stijgingspercentage van 7%, met succes overeind.

Want op Papendal staat de barbecue klaar. Daar komen de verhalen van de dag los. Over de route, de beklimmingen, het weer en de saamhorigheid in de groepen. Hoogtepunt van de tocht? “Er waren vele hoogtepunten, zoals de variëteit aan mooie landschappen. De organisatie heeft weer een prachtige route uitgestippeld!”, spraken enkele deelnemers hun enthousiasme uit. Alle reden om alvast uit te kijken naar de volgende editie.

   

Fotoreportage

Bekijk de mooiste momenten van de dag nog eens terug.

Foto Willemijn Walop - Van der Zande

Deel dit bericht

RPS gebruikt cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Voor meer informatie bekijk onze disclaimer.