‘Als ik het niet vertrouw, begin ik er niet aan’

Milieu-inspecteur Carl Folkersma denkt nog dagelijks terug aan val van zes meter hoog

“Ik lag in een heel rare houding op de grond en wist direct dat het helemaal mis was.” Als je Carl Folkersma, milieu-inspecteur in de buitendienst bij RPS, herinnert aan zijn val van zes meter hoog verschijnt er als vanzelf weer kippenvel op zijn arm. In de Europese Week voor veiligheid en gezondheid op het werk deze maand blikt hij terug op het bedrijfsongeval dat zijn kijk op veiligheid voorgoed veranderde.

Hij was net klaar met zijn asbestinspectie. Nog even op het schuine dak achterwaarts terug naar beneden klimmen tot aan de dakgoot om vervolgens met de ladder de begane grond te bereiken. Die ladder bereikte Carl nooit. “Ik ben op een houten panlat gaan staan. Deze zat vast met spijkers en hield het zachtboard vast. Helaas was de panlat niet op mijn gewicht berekend en dan ga je. Ik heb altijd gedacht dat ik me wel vast zou grijpen op het moment dat zoiets gebeurt, maar het gaat zo verschrikkelijk snel. Op zo’n moment flitst je leven in een fractie van een seconde voorbij. Je ziet jezelf al in een rolstoel zitten. Mijn vrouw was net zwanger van de jongste.”

Balanceren

Carl was niet aangelijnd en viel zes meter naar beneden. Hij had geluk dat een platendouche zijn val brak, anders waren zijn benen verbrijzeld. Toch waren de fysieke consequenties niet mis. Zijn ruggenwervel was dwars doormidden. Bijna drie maanden was hij veroordeeld tot platliggen in een driepuntskorset. Behoudens douchen was geen enkele andere belasting toegestaan. Een half jaar later pakte hij zijn werk weer voorzichtig op. “Het ongeluk heeft mijn kijk op veiligheid veranderd. Voorheen liep ik gewoon over smalle richeltjes op het dak. Beetje balanceren. Wat kon mij gebeuren? Totdat het een keer mis gaat.”

Bewust

De milieu-inspecteur is zich na het ongeval bewuster van de risico’s. “Als ik op hoogte achteruit stap, kijk ik altijd bewust waar ik mijn voeten neerzet.” Geregeld gaat dat nog gepaard met ietwat knikkende knieën. “Als ik zonder risico’s een zolder op kan lopen, houd ik me toch vast aan de bovenste balken. Er blijft altijd de twijfel er doorheen te zakken. In het begin durfde ik niet alleen het dak op. En op het moment dat je met een verreiker omhoog gaat, is het soms nog even slikken, maar daarna voer je gewoon netjes je werk uit. Dat gevoel zal ik altijd wel blijven houden.”

RPS-case-veiligheid-carl-folkersma-arbometing

Vrijbuiter

Carl ziet de vrijbuitershouding die hij voor het ongeluk had terug bij de jongere medewerkers. “Je denkt dat je alles aankunt. Ik wijs ze erop altijd extra alert te blijven op hoogte en de lastminute risicoanalyse in je hoofd te houden. Analyseer de situatie op locatie en houd voet bij stuk. Elke locatie is anders. Daarom is het lastig regels op te leggen. Het gaat erom dat je zelf het heft in handen houdt. Bewust zijn waar het veilig is en waar niet”, aldus de milieu-inspecteur.

Vertrouwen

Carl geeft aan dat opdrachtgevers de veiligheidsmaatregelen over het algemeen goed voor elkaar hebben. Een enkele keer kom ik in een situatie dat ik het niet vertrouw. Op het moment dat er geen verreiker of deugdelijk klimmateriaal beschikbaar is, dan voer ik het werk niet uit. Of ze vragen bijvoorbeeld of ik naar boven wil klimmen op een glad dak. Als ik het niet vertrouw, begin ik er niet aan.”
Sinds het ongeluk staat veiligheid bij Carl kortom op nummer één. De innemende foto van zijn vrouw en kinderen in de werkbus impliceert eens te meer dat die verantwoordelijkheid niet ophoudt bij zijn eigen lief en leed.

Europese Week voor veiligheid en gezondheid op het werk

De Europese Week voor veiligheid en gezondheid op het werk, die ieder jaar in oktober (week 43) wordt gehouden, is een centraal evenement binnen de campagne “Een gezonde werkplek”. Omdat in deze week honderden bewustmakingsevenementen in de hele EU en daarbuiten worden georganiseerd – en er meer aandacht in de media aan wordt besteed – is dit de ideale gelegenheid om aan de campagne mee te doen.

Speciale filmvertoningen, evenementen op sociale media, conferenties, tentoonstellingen, wedstrijden en trainingen – het zijn slechts enkele van de activiteiten die in het kader van de Europese Week worden georganiseerd.

Kijk hier voor meer informatie

Rps-case-veiligheid-maatregelen-week-europese-veiligheid