Milieu-inspecteur Erwin Kollé is bewuster geworden van zijn eigen veiligheid

‘Ik heb ontzettend veel mazzel gehad’

Milieu-inspecteur Erwin Kollé is zich bewuster van zijn eigen veiligheid

“Ik denk voortaan wel drie keer na voordat ik een attractie inga. Ook in een vliegtuig ben ik angstiger geworden vanwege het besef dat ik op hoogte ben.” Een tragisch bedrijfsongeval zet het veiligheidsbewustzijn van milieu-inspecteur Erwin Kollé in een ander perspectief. In de ‘Europese Week voor veiligheid en gezondheid op het werk’ deze maand zijn verhaal. “Ik spreek mensen nu bewuster aan op onveilig gedrag.”

 

Het is cru en nauwelijks te bevatten. Je loopt tijdens een asbestinspectie nietsvermoedend op de zolder van een schuur, die is afgedekt met dekzeilen in de veronderstelling dat het er veilig is. Toch blijkt er onder het dekzeil een gat te zitten. En val je vervolgens drie meter naar beneden. “Ik weet nog dat ik heel even buiten westen ben geweest. Toen ik me van de linker- naar de rechterzijde wilde omdraaien, werd ik licht in mijn hoofd van de pijn”, blikt Erwin terug.  Zijn heup was net onder de kom gebroken. Een operatie noodzakelijk. Twee maanden kon hij niet lopen.

Aanspreken

“Ik heb gewoon ontzettend veel mazzel gehad”, blikt hij ruim een jaar later terug. Hij is bewuster geworden van zijn eigen veiligheid en kritischer in de omgang daarmee. “Ook al is het gebied veilig verklaard, er blijft bij mij altijd een lichte twijfel. Dan loop ik voorzichtig, of soms klamp ik me ergens aan vast. Als ik het niet aandurf, doe ik het niet. Liever probeer ik andere oplossingen te zoeken, maar gezien de aard van het werk ontkom je soms niet aan het werken op hoogte.”

Elke locatie is anders. Hoe gaat Erwin daarmee om? “Van te voren vraag ik altijd alles over de werkomgeving na. Waar kan ik lopen en waar niet? Wat kan ik bijvoorbeeld verwachten bij die steiger of lintafzetting? Voor het ongeluk was ik daar veel makkelijker in”, aldus de milieu-inspecteur, die merkt dat dit bewustzijn nog lang niet bij iedereen is doordrongen. “Vakmensen die vaak op grote hoogte werken zijn er soms iets makkelijker in. Dan zie je iemand uit een werkbak klimmen, of is hij niet aangelijnd. Dat is net even wat makkelijker en scheelt tijd. Maar één verkeerde stap en je ligt beneden. Als ik het zie, spreek ik de mensen bewuster aan op onveilig gedrag dan voor het ongeluk.”

Ongerust

Erwin wil met die proactieve houding voorkomen dat mensen in hetzelfde schuitje belanden. “Het is zó onwerkelijk om je ouders in een ambulance te moeten bellen. Ze denken dat je belt omdat je moet overwerken en niet mee-eet. Maar je komt die avond helemaal niet thuis. Zelf probeer je in zo’n gesprek rustig te blijven. Je wilt je ouders niet verder ongerust te maken. Ik merk dat ze zich na het ongeval meer zorgen maken als ik naar mijn werk ga.

De milieu-inspecteur heeft het inmiddels zelf wel een plekje kunnen geven. Hij heeft er alleen fysiek de naweeën van, al laat het mentale zich ook niet onbetuigd. “Soms word ik nog emotioneel als ik eraan terugdenk. Dan lig ik in mijn bed, zie ik de dekzeilen weer om me heen vliegen en voelt het alsof ik naar beneden val. Tegelijkertijd vormt dat juist weer een extra stimulans de volgende dag veilig en verantwoord te werken.”

Europese Week voor veiligheid en gezondheid op het werk

De Europese Week voor veiligheid en gezondheid op het werk, die ieder jaar in oktober (week 43) wordt gehouden, is een centraal evenement binnen de campagne “Een gezonde werkplek”. Omdat in deze week honderden bewustmakingsevenementen in de hele EU en daarbuiten worden georganiseerd – en er meer aandacht in de media aan wordt besteed – is dit de ideale gelegenheid om aan de campagne mee te doen.

Speciale filmvertoningen, evenementen op sociale media, conferenties, tentoonstellingen, wedstrijden en trainingen – het zijn slechts enkele van de activiteiten die in het kader van de Europese Week worden georganiseerd.

Kijk hier voor meer informatie

Rps-case-veiligheid-maatregelen-week-europese-veiligheid