Acrylamide-analyse

Acrylamide is een chemische stof die van nature ontstaat door het verhitten van zetmeelrijk voedsel tot hoge temperaturen, verhit boven de 120 °C. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens het bakken, frituren, grillen of braden. Tijdens het verhitten reageren suikers en asparagines* met elkaar. Dit wordt de Maillard-reactie genoemd. Deze reactie zorgt voor de bruine kleur, hierbij ontstaat acrylamide.

*Asparagines is een aminozuur, een aminozuur is een bouwsteen van eiwit

Hoe schadelijk is acrylamide?

Is acrylamide schadelijk?

Uit onderzoek met proefdieren blijkt dat acrylamide schadelijk is voor dieren en kanker kan veroorzaken. Ook voor mensen is acrylamide vermoedelijk kankerverwekkend. Helaas is niet duidelijk in welke hoeveelheden acrylamide schadelijk kan zijn. Het is daarom verstandig om ervoor zorgen dat je niet te veel acrylamide binnenkrijgt door bijvoorbeeld aardappels niet te bruin te bakken. Verder helpt een gevarieerde en gezonde eetgewoonte.

RPS analyseert de hoeveelheid acrylamide in voedsel

We werken nauw samen met onze klanten en bieden analytische oplossingen die specifiek zijn toegesneden op hun behoeften, zowel in technisch opzicht als wat betreft doorloopsnelheid. RPS voert UKAS-geaccrediteerde acrylamide analyses uit op levensmiddelen tot gehaltes van 10 ug/kg.

RPS_acrylamide-onderzoek_aangebrande-aardappelen
RPS_acrylamide-onderzoek_aangebrande-aardappelen

Wetgeving over acrylamide

In april 2018 werd de Europese Verordening 2017/2158 van kracht. Deze verordening benoemt de beste praktijken, beperkende maatregelen en benchmark-niveaus die moeten worden gehanteerd om de aanwezigheid van acrylamide in levensmiddelen te verminderen.

Alle levensmiddelenbedrijven (FBO’s) moeten eenvoudige, praktische maatregelen in hun voedselveiligheidssystemen integreren om de vorming van acrylamide tegen te gaan. Op die manier streeft men naar het bereiken van zo laag mogelijke acrylamidegehaltes in voedsel als redelijkerwijs haalbaar is.

Vraag nu direct uw offerte aan

Wilt u direct een offerte aanvragen voor onze dienstverlening? Vul dan hieronder uw gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

    Upload hier uw bestanden
    Hoe bent u bij RPS terecht gekomen?