BGB-Keurmerk

De statistiek leert dat er jaarlijks nog veel slachtoffers te betreuren zijn door een brand. Met een BGB-keurmerk werk je als gebouweigenaar niet alleen gericht aan een brandveilig gebouw. Ook scoor je er punten mee voor het behalen van een BREEAM-duurzaamheidscertificaat.

Lees meer over de stap naar brandveilig en duurzaam vastgoed.

APK voor brandveiligheid

Een APK voor de brandveiligheid van gebouwen. Zo is het BGB-keurmerk (Brandveilig Gebruik Bouwwerken) misschien wel het beste te omschrijven. Met dit keurmerk krijgt een gebouweigenaar een instrument in handen om te meten hoe brandveilig zijn gebouw eigenlijk is en of het voldoet aan de wet- en regelgeving voor brandveiligheid.

Het keurmerk is toepasbaar op alle soorten gebouwen, van bestaande bouw tot nieuwbouw, van zorginstellingen en kinderdagverblijven tot kantoren en winkelcentra. “In eerste instantie is het keurmerk selectief ingezet. Onder meer de zorgsector heeft dit goed opgepakt. Nu sluiten ook andere marktpartijen zich aan”.

Meerwaarde

Steeds meer gebouweigenaren zien de meerwaarde van het keurmerk in. Zo vergroot het keurmerk bijvoorbeeld het veiligheidsbewustzijn bij de eigenaar/gebruiker van een gebouw.

Daarnaast kan de gemeente en brandweer op basis van het keurmerk besluiten dat de onderneming minder vaak gecontroleerd en gehandhaafd hoeft te worden. Dat scheelt tijd en kosten. Tot slot kan het keurmerk een positief effect hebben op de verzekeringspremie. Er mag immers verwacht worden dat er minder brandincidenten met schade zullen optreden.

Wat volgens onze brandveiligheidsadviseurs nog onderbelicht is, is dat het BGB-Keurmerk ook invloed heeft op BREEAM. Zo zijn er vier punten voor het behalen van een BREEAM-duurzaamheidscertificaat te verdienen als er een integrale risicobeoordeling op het gebied van brandveiligheid is gerealiseerd. Een brand heeft tenslotte een nadelig effect op haar omgeving en het milieu.

Brandveiligheid---BGB-keurmerk-4
Brandveiligheid---BGB-keurmerk-4

Het BGB-keurmerk

RPS mag zich in Nederland een erkend BGB (Brandveilig Gebruik Bouwwerk) opname bedrijf noemen (er zijn er maar 4 in Nederland) en is onafhankelijk gecertificeerd door Kiwa voor het inspecteren, rapporteren en adviseren op het naleven van brandveiligheidsaspecten. Het BGB-keurmerk van RPS is hier te vinden.

BGB regeling

Om eigenaar en gebruiker de mogelijkheid te geven een helder, onafhankelijk en deskundig certificeringstraject brandveiligheid aan te gaan, biedt kwaliteitszorgbedrijf Kiwa het BGB Keurmerk aan. BGB werkt volgens een door Kiwa erkende procedure. Met het BGB Keurmerk kan de eigenaar en gebruiker van een gebouw aantoonbaar laten zien dat het gebouw voldoet aan wet- en regelgeving voor brandveiligheid. Dat is belangrijke informatie voor bijvoorbeeld bezoekers, gemeentelijke toezichthouders en handhavers, de brandweer en verzekeraars. Deze brandscan vormt vervolgens het uitgangspunt voor het al dan niet nemen van treffende maatregelen.

De regeling is tot stand gekomen in samenwerking met de brandweer en Kiwa en is onder andere bedoeld om het handhaving traject na het afgeven van omgevingsvergunningen, bouwen en gebruik, en gebruiksmeldingen voor bouwwerken te ondersteunen. De regeling streeft ernaar om tot een minimaal niveau van brandveiligheid bij gebouwen te komen bij een door een van overheidswege en de certificatie instelling geaccepteerd niveau van brandveiligheid.

Een keurmerk dat kwaliteitszorgbedrijf Kiwa Nederland in samenwerking met de brandweer Den Haag en Dienst stedelijke ontwikkeling heeft opgezet.

Vraag nu direct uw offerte aan

Wilt u direct een offerte aanvragen voor onze dienstverlening? Vul dan hieronder uw gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

    Upload hier uw bestanden
    Hoe bent u bij RPS terecht gekomen?