RBGB-Keurmerk

De statistiek leert dat er jaarlijks nog veel slachtoffers te betreuren zijn door een brand. Met een RBGB-inspectie werk je als gebouweigenaar niet alleen gericht aan een brandveilig gebouw. Ook scoor je er punten mee voor het behalen van een BREEAM-duurzaamheidscertificaat.

Lees meer over de stap naar brandveilig en duurzaam vastgoed.

Meerwaarde

Steeds meer gebouweigenaren zien de meerwaarde van de RBGB inspectie in. Zo vergroot het rapport bijvoorbeeld het veiligheidsbewustzijn bij de eigenaar/gebruiker van een gebouw.

Daarnaast kan de gemeente en brandweer op basis van het rapport besluiten dat de onderneming minder vaak gecontroleerd en gehandhaafd hoeft te worden. Dat scheelt tijd en kosten. Tot slot kan het rapport een positief effect hebben op de verzekeringspremie. Er mag immers verwacht worden dat er minder brandincidenten met schade zullen optreden.

Wat volgens onze brandveiligheidsadviseurs nog onderbelicht is, is dat het RBGB-rapport ook invloed heeft op BREEAM. Zo zijn er vier punten voor het behalen van een BREEAM-duurzaamheidscertificaat te verdienen als er een integrale risicobeoordeling op het gebied van brandveiligheid is gerealiseerd. Een brand heeft tenslotte een nadelig effect op haar omgeving en het milieu.

Het rapport is toepasbaar op alle soorten gebouwen, van bestaande bouw tot nieuwbouw, van zorginstellingen en kinderdagverblijven tot kantoren en winkelcentra.

APK voor brandveiligheid

Een APK voor de brandveiligheid van gebouwen. Zo is een RBGB-inspectie (RPS Brandveilig Gebruik Bouwwerken) misschien wel het beste te omschrijven. Met onze rapportage krijgt een gebouweigenaar een instrument in handen om te meten hoe brandveilig zijn gebouw eigenlijk is en of het voldoet aan de wet- en regelgeving voor brandveiligheid.

 

Brandveiligheid---BGB-keurmerk-4
Brandveiligheid---BGB-keurmerk-4

Het RBGB rapport

Om eigenaar en gebruiker de mogelijkheid te geven een helder, onafhankelijk en deskundig verbetertraject brandveiligheid aan te gaan, biedt RPS de RBGB inspectie aan. RBGB werkt volgens een vaste procedure. Met RBGB  kan de eigenaar en gebruiker van een gebouw aantoonbaar laten zien dat het gebouw voldoet aan wet- en regelgeving voor brandveiligheid. Dat is belangrijke informatie voor bijvoorbeeld bezoekers, gemeentelijke toezichthouders, handhavers, de brandweer en verzekeraars. Deze brandscan vormt vervolgens het uitgangspunt voor het al dan niet nemen van treffende maatregelen.

De RBGB (voorheen BGB) is o.a. tot stand gekomen in samenwerking met de brandweer en is onder andere bedoeld om het handhaving traject na het afgeven van omgevingsvergunningen, bouwen en gebruik, en gebruiksmeldingen voor bouwwerken te ondersteunen. De RBGB streeft ernaar om tot een niveau van brandveiligheid bij gebouwen te komen dat voldoet aan de eisen conform de originele vergunningsstukken, het rechtens verkregen niveau.

Bij bestaande bouw wordt tevens getoetst of het niveau van brandveiligheid nog voldoet aan de huidige eisen voor bestaande bouw conform Bouwbesluit 2012 / Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL).

Vraag nu direct uw offerte aan

Wilt u direct een offerte aanvragen voor onze dienstverlening? Vul dan hieronder uw gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

    Upload hier uw bestanden
    Hoe bent u bij RPS terecht gekomen?