Energielabel C kantoren

Wist u dat voor één op de 10 kantoorpanden van 100 m2 of groter een gedwongen sluiting dreigt? Zij voldoen (nog) niet aan de nieuwe regeling die vanaf 1 januari 2023 een verplicht energielabel C eist. Onze adviseurs brengen in kaart of deze verplichting ook voor u geldt en wat er nodig is voor een energielabel C.

Voldoen aan energielabel C

Wat houdt de energielabelverplichting in?
Vanaf 1 januari 2023 is het vanuit het Bouwbesluit verboden om een kantoorpand te gebruiken zonder een geldig energielabel C.  Meer concreet: dit betekent dat u moet voldoen aan label C of beter.

Welke kantoren moeten minimaal energielabel C hebben in 2023?
De verplichting voor minimaal energielabel C geldt voor alle kantoorpanden die:

  • groter zijn dan 100 vierkante meter;
  • een kantoorfunctie hebben voor meer dan 50% van het totale gebruiksoppervlak;
  • over twee jaar nog in gebruik zijn als kantoor
  • geen monument of tijdelijk gebouw zijn.

Energielabel C opmaken en registreren
Het is van belang eerst inzicht te krijgen in welke functies in uw gebouw aanwezig zijn en hoe groot deze zijn. Een Energieprestatieadvies (EPA) bepaalt vervolgens het energielabel voor uw pand. Een NEN2580 meetcertificaat is een goed middel om de verhoudingen te bepalen.
Door een inspectie op locatie maken wij het energielabel op en zorgen voor de landelijke registratie.

Energieprestatieadvies
Indien uw pand nog niet voldoet aan de eisen, raden wij een energieprestatieadvies aan. Dit energieprestatieadvies geeft inzicht in concrete verbetermaatregelen met bijbehorende investeringen, de verlaging van de energielasten (en CO2-uitstoot), terugverdientijd en potentiële labelstappen.

RPS-dienst-energielabel-c

Energielabel bij verkoop of verhuur
Als eigenaar dient u een energielabel te overhandigen bij de verkoop, verhuur of oplevering van een gebouw. Zo’n energielabel geeft inzicht in de actuele status en waar de beste kansen voor verduurzaming liggen. Dus ook als u niet verplicht energielabel C nodig heeft, is het energielabel een handig en vaak vereist certificaat.

Meer informatie
Benieuwd of en hoe uw kantoor een energielabel kan halen of verbeteren? Neem  contact op met een van onze specialisten en bespreek uw specifieke situatie.

Energielabel-c---gebouweigenaren---rps-advies
Energielabel-c---gebouweigenaren---rps-advies

Nieuwe bepalingsmethodiek NTA 8800

Per 1 januari 2021 is er een nieuwe bepalingsmethodiek NTA 8800 voor energielabels.
U krijgt te maken met het aanleveren van meer bewijslast (documentatie) ten opzichte van voor 2021.
Ook de verklaring voor de gemaakte keuzes worden belangrijker.

Als u voor 2021 al over een energielabel C beschikt dan is dat ook goed.
Let wel op dat uw energielabel 10 jaar geldig is en daarna automatisch verloopt.

Indien u voor 2021 een energieprestatieadvies heeft laten maken,
raden wij u aan een herberekening uit te laten voeren op basis van de nieuwe methodiek.
Zo weet u zeker dat uw vastgoed het juiste energielabel krijgt.

Gerelateerd nieuws

17.11.20

Doeltreffend afkoersen op nieuwe NTA 8800

Hoe energie-efficiënt is mijn gebouw? Het antwoord daarop gaat per 1 januari 2021 veranderen. Dan bepaal je de energieprestatie van vastgoed met de nieuwe methodiek NTA 8800. Vastgoedadviseur Arjan van Zaanen en projectleider Rutger Vroom weten inmiddels van de hoed…

20.12.18

Grip én zicht op duurzaamheid

  De provincie Zuid-Holland zet koers naar een herboren bestuursgebouw. Maar hoe laat je zien dat je duurzaam bezig bent? In gesprek met Hans Schouffoer, adviseur van het energietransitieteam, over het uitspreken, vaststellen en monitoren van duurzaamheidsambities. Een eyecatcher is…

09.05.19

RPS schaart zich bij beste aanbieders NEN2580-meetrapporten

RPS heeft het certificaat van ‘Erkenning voor Oppervlaktebepaling NEN2580 en NTA 2581’ ontvangen. Hiermee voldoet zij aan de meest strenge kwaliteitseisen voor het uitvoeren van vloeroppervlaktebepalingen van gebouwen in Nederland. Francois Zegvaard, projectleider tekening- en informatiemanagement bij RPS, toont zich…

14.01.19

Gezonde gebouwen: ‘We moeten vooral beginnen’

Amsterdams Peil brengt vastgoedsector in beweging Dat de vastgoedsector steeds meer in de ban raakt van het thema gezonde gebouwen bewees het druk bezochte kennisevenement Amsterdams Peil van RPS op 24 mei 2018 in het Muziekgebouw aan het IJ. Onderstaand…

Vraag nu direct uw offerte aan

Wilt u direct een offerte aanvragen voor onze dienstverlening? Vul dan hieronder uw gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

    Upload hier uw bestanden
    Hoe bent u bij RPS terecht gekomen?