Dieselmotorenemissie (DME)

De emissie (uitstoot) van dieselmotoren bevat kankerverwekkende (roet)deeltjes. Om werknemers te beschermen tegen de gezondheidsrisico’s is het van belang om blootstelling aan dieselrook te voorkomen of terugbrengen tot een zo laag mogelijk niveau. Onze specialisten ondersteunen uw organisatie bij het identificeren, meten, analyseren en beheersen van de blootstelling aan DME.

  • Inventariseren van risicofactoren en mogelijke gevolgen
  • Deskundige actieve en passieve luchtmetingen
  • Rapportage en toetsing aan de grenswaarde conform NEN-EN 689
  • Praktisch plan van aanpak
  • Implementatie van beheersmaatregelen

Inzicht en concreet advies over dieselmotoremissie?
Neem dan contact op met één van onze accountmanagers. Zij helpen u graag verder.

 

Specialistische kennis

Het in kaart brengen en beheersen van het blootstellingsrisico’s van dieselmotoren is specialistenwerk. Uit vergelijkend onderzoek van TNO blijkt dat de door RPS gehanteerde NIOSH 5040-methode (samen met de ASTM-methode) de beste resultaten geeft. U bent dus verzekerd van de hoogste kwaliteitsnormen. Wij beschikken over een DME-analyser. Daarmee bieden wij u binnen 24 uur een spoedanalyse aan. Zelfs resultaten op dag van aanlevering behoren tot de mogelijkheden.

Wet- en regelgeving

Uiteraard zijn onze specialisten op de hoogte van de laatste wet- en regelgeving voor dieselmotoremissie. Op basis van vakkundige analyses in ons geaccrediteerde laboratorium helpen onze specialisten u met concreet advies voor het nemen van maatregelen, waarmee u voldoet u aan alle geldende wet- en regelgeving. Met onze jarenlange ervaring kunnen wij u ook verder helpen bij de implementatie van de beheersmaatregelen.

Blootstelling aan dieselmotoremissie

DME bevat zowel gassen als vaste (roet)deeltjes. De samenstelling is afhankelijk van onder andere het soort motor en de brandstof. De vaste deeltjes bevatten onder andere kankerverwekkende PAK’s (zie het onderdeel PAK’s voor meer informatie). Het is dan ook verplicht om blootstelling aan DME te voorkomen als dit technisch mogelijk is. Er zijn op dit moment geen grenswaarden gedefinieerd. De specialisten van RPS kunnen conform NEN-EN 689 helpen bij het vaststellen van een veilig niveau.

Gezondheidsrisico’s dieselrook

Afhankelijk van de samenstelling kan DME ernstige gezondheidsklachten veroorzaken, waaronder oogirritaties, hart- en vaataandoeningen, luchtwegklachten en long- en blaaskanker. DME valt dan ook onder de hoogste klasse van gevaarlijke stoffen. Onze experts weten precies waar ze op moeten letten. Neem contact op voor deskundig en praktisch advies.

RPS-Dieselrookemissie-metingen-analyse-1
RPS-Dieselrookemissie-metingen-analyse-1

Gerelateerd nieuws

07.10.21

Blackbox voor dieselrookanalyse

Wie in een sector met diesel aangedreven machines en voertuigen werkt, kan (on)aangekondigd bezoek van de inspectie SZW verwachten. Want met de introductie van de nieuwe grenswaarde trekt de overheid de teugels stevig aan. RPS beschikt over een bijzonder apparaat…

21.09.23

Van risicovolle stoffen tot veilige banen

Bij de Afvalstoffendienst in ‘s-Hertogenbosch zetten ze afval om tot brandstof voor een groenere toekomst. Bij die verwerking komen diverse stoffen vrij waaraan medewerkers kunnen worden blootgesteld. Met onze meettechnicus Mike Bakker nemen we op locatie een kijkje achter de…

19.10.20

RPS en Long Alliantie Nederland waarderen DAF om veiligheid in fabriek

Voor de voortvarende manier waarop DAF Trucks medewerkers beschermt tegen schadelijke lasrook, heeft de truckproducent de ‘Stimuleringstrofee’ ontvangen. Deze prijs wordt door de Long Alliantie Nederland en RPS jaarlijks toegekend aan ondernemingen die voorop lopen in  de bestrijding van beroepsziekten….

Vraag nu direct uw offerte aan

Wilt u direct een offerte aanvragen voor onze dienstverlening? Vul dan hieronder uw gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

    Upload hier uw PDF, JPG, JPEG of PNG bestanden (max. 2mb)
    Hoe bent u bij RPS terecht gekomen?