Inspectie civiele kunstwerken

Wij zorgen niet alleen voor de inspectie van civiele kunstwerken. Ook adviseren we over passende herstelwerkzaamheden. Van constructieve gebreken tot gevaarlijke stoffen. Met een team van inspecteurs, constructeurs, geo-deskundigen, arbeidshygiënisten, landmeters en eigen laboratoria. Alles onder één dak. Overzichtelijk en inzichtelijk. Voor overheden, waterschappen, aannemers, adviesbureaus en projectontwikkelaars.  

Inspectie civieltechnische kunstwerken


Visuele inspectie kunstwerken

Een visuele inspectie vormt de basis voor het beoordelen van kunstwerken. We beschouwen de status van de constructie op scheurvorming, materiaalafname en overige schadebeelden (volgens de CUR117, NEN2767). Ook het beoordelen van reparaties of opleverkeuringen is onderdeel van de inspectie van civiele kunstwerken. Desgewenst verwerken we de inspectiegegevens op locatie digitaal, zodat u ze rechtstreeks in uw beheersysteem kunt raadplegen. Zo blijft u 24/7 op de hoogte.

 

Innovatieve onderwaterinspectie

Bij visuele kunstwerkinspecties onder de waterlijn werken we samen met duikteams. Al inspecteren we steeds vaker met onze ROV (Remotely Operated Vehicle). Een onderwaterdrone die plekken bereikt waar duikers niet kunnen komen, of waar het voor hen simpelweg te gevaarlijk is. Uitgerust met een hogedrukspuit en staaldiktemeter krijgt u sneller een beeld van het verouderingsproces. Doeltreffend en kosteneffectief.

Destructief materiaalonderzoek

Is er schade? Hoe erg is dat dan? En wat is de oorzaak? Met een technische inspectie pluizen we dat helemaal voor uit. Denk aan een onderzoek naar de betonkwaliteit, de treksterkte van staal, of het type conservering van de constructie. We nemen proefstukken of kernen uit metselwerk, staal, beton, of hout en bepalen de materiaaleigenschappen. RPS beschikt over een eigen geotechnisch laboratorium en ervaren geotechnisch experts. Zo houden we  onderzoek en advies in één hand.

Binnenstedelijke kademuren constructief in beeld

Binnenstedelijke kademuren vormen bij veel beheerders bron van zorg. Hoe gaat u om met het inspecteren, beoordelen en waar nodig versterken of vervangen daarvan? We beschikken over een team van specialisten dat nauwkeurige, betrouwbare deformatiemetingen en 3D-scanning uitvoert. Ook voeren we herberekeningen van kades uit en schrijven we hersteladviezen.

 

Chroom 6 in kunstwerken

Tijdens het inspecteren komen we vaak in aanraking met conservering. Bij het onderhoud aan kunstwerken bestaat de kans dat iemand in aanraking komt met gevaarlijke stoffen, dampen of gassen. Maar is dat dan meteen gevaarlijk? En wat als blijkt dat iets wat ongevaarlijk lijkt, op termijn toch niet zo onschuldig is? RPS is gecertificeerd voor onderzoek naar chroom 6, asbest en lood. Met deskundige metingen stellen onze specialisten de grootte van het risico vast en adviseren over passende (bron)maatregelen.

 

RPS_Kunstwerkenbeheer-3
RPS_Kunstwerkenbeheer-3

Inspectie van:

 • Civieltechnische kunstwerken als bruggen, viaducten, tunnels etc.
 • Oeverconstructies als gemetselde kademuren en damwanden
 • Duikers & Sifons
 • Bluswatervoorzieningen als reinwaterkelders en sprinklerbassins
 • Coating, conservering en verfsystemen
 • Schadebeelden aan staal, beton, metselwerk en hout
 • Waterkeringen op basis van DIGIspectie
 • Kunstwerken op basis van NEN2767

 

 • Opstellen van meerjarenonderhoudsplannen
 • Opstellen van onderhoudsadviezen
 • Engineering bij herstel en vervanging
 • Opstellen van realisatiecontracten en kostenramingen
 • Begeleiding uitvoeringswerkzaamheden
 • Laboratoriumanalyse van coating, conservering en verfsystemen

Gerelateerd nieuws

24.10.19

Scherpe ogen in de Gooise Meren

Om te blijven verbeteren en verduurzamen inspecteert RPS voor de gemeente Gooise Meren ruim tachtig civiele kunstwerken. Hoe ver ga je bij het ontrafelen van de pijnpunten? We lopen een ochtend mee met  inspecteurs Raymon van Hal, Chris Vreeken en…

11.10.19

Historische sluizen ontmoeten moderne technieken

Aan nieuwsgierige blikken geen gebrek als RPS met de radiografisch bestuurbare peilboot en onderwaterrobot door de Nederlandse binnenwateren manoeuvreert. Onlangs maakte maritiem Maassluis kennis met deze innovatieve inspectietoepassingen. Benieuwd hoe dit verliep bij het inspecteren van twee sluizen met een…

19.02.20

Veilig en efficiënt inmeten en inspecteren met een drone

Spectaculaire beelden bij de ontmanteling van het Nedstaal-terrein. Een fenomenaal uitzicht over de Oostelijke Vechtplassen. Interesse gewekt? Bekijk hoe een drone tot de moderne gereedschapskoffer van de landmeter, asbest- en vastgoedinspecteur behoort. Asbestinventarisatie met drone In de film volgen we…

07.10.20

Werken aan rijksmonumentale boogbrug in Naarden

De rijksmonumentale boogbrug in de Oud Blaricummerweg in Naarden is niet meer berekend op het wegverkeer. Versterken van de brug is het devies. Maar hoe verenig je dit cultureel erfgoed, de verkeersveiligheid en ruimtelijke kwaliteit zo goed mogelijk met elkaar?…

Vraag nu direct uw offerte aan

Wilt u direct een offerte aanvragen voor onze dienstverlening? Vul dan hieronder uw gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

  Upload hier de relevante tekeningen en/of bestanden indien beschikbaar.
  * zijn verplichte velden