Onderzoek fundering en grond

Of het nu gaat om uw gemaal, kademuur of kantoorpand, een sterke fundering is van kritiek belang voor de bruikbaarheid en duurzaamheid van de constructie die erop gebouwd is. Heeft u een vermoeden dat er problemen met de fundering zijn? Wij voeren funderingsonderzoek uit aan bouwkundige en civiele objecten.

Diverse onderzoeken

Naast funderingsonderzoek is het vaak ook gewenst data te verkrijgen over de de opbouw en de eigenschappen van bodem en ondergrond. Bijvoorbeeld voor het realiseren van projecten in de grond-, weg- en waterbouw, of voor het onderhoud van bestaande infrastructuur. We voeren deze onderzoeken direct in het veld voor u uit. Maar vaker is het een combinatie van veld- en laboratoriumonderzoek. Onze geotechnisch adviseurs pakken ondersteund door een eigen geotechnisch laboratorium elk onderzoek van a tot z voor u op.

Wij leveren onderstaande diensten:

 • Funderingsonderzoek houten palen
 • Funderingsonderzoek op staal
 • Grondonderzoek
 • Geotechnisch onderzoek (korrelgroottes, triaxiaalproeven enz.)
 • Geotechnisch draagkrachtberekeningen
 • Toetsingen van bestaande constructies
 • Funderingsadvies

Voorbeeldprojecten


Kademuur inspectie gemeente Utrecht
Utrecht kent een diversiteit aan waterbouwkundige constructies. Een groot deel daarvan bestaat uit oude kademuren, monumentale werven en (boog)bruggen. De gemeente wil inzicht  krijgen in de technische staat, opbouw en afmetingen van de constructies boven- en onderwater. Zij heeft RPS verzocht (onderwater)inspecties uit te voeren. Conform de huidige KCAF en F3O richtlijnen hebben wij de funderingen onderzocht, houtindringingen bepaald en houtmonsters genomen en geanalyseerd.  Ook is het metselwerk en voegwerk beoordeeld volgens de geldende richtlijnen.

Gemaal Bodegraven
Hoogheemraadschap van Rijnland (Rijnland) wil de mogelijkheden beschouwen om bemaling van twee polders te combineren in één gemaal uit 1892. In verband met het ontwerp van de nieuwe constructie en/of eventuele mogelijkheden om bemaling van twee polders te combineren in één gemaalgebouw is onderzoek nodig.

Om de mogelijkheden in beeld te krijgen voor een nieuwe tracé van de leidingen naar het gemaal toe zijn door RPS verschillende onderzoeken uitgevoerd, zoals een bouwhistorisch onderzoek, funderingsonderzoek en onderzoek naar de pompkelder.

Gerelateerd nieuws

01.03.16

Hoe sterk is een dijk nu écht?

Uitdagend promotieonderzoek in grondmechanica. Wanneer ben je goud waard in het vakgebied geotechniek? Voor Tom de Gast was dat in het beginstadium van zijn studies civiele techniek (bachelor) en geo-engineering (master) meteen duidelijk. “Als je de ondergrond met al zijn…

18.03.18

Het roer om door nieuwe dijknormen

  Met de nieuwe waterveiligheidsnormen voor dammen en dijken voegt Nederland in 2017 een nieuw hoofdstuk toe aan onze eeuwenoude relatie met het water. Mieke Huisman en Jaap Stoop van Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard vertellen hoe zij daarmee…

Vraag nu direct uw offerte aan

Wilt u direct een offerte aanvragen voor onze dienstverlening? Vul dan hieronder uw gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

  Upload hier uw PDF, JPG, JPEG of PNG bestanden (max. 2mb)
  Hoe bent u bij RPS terecht gekomen?