Houtonderzoek kunstwerken

Een houten brug of damwand degradeert als het jarenlang in de openlucht staat. Met in het uiterste geval bezwijken tot gevolg. Wij onderzoeken houten constructies als bruggen, damwanden, beschoeiingen, grondkerende schermen en funderingen. Dit doen we onder gebouwen, bruggen en kades. Daarmee krijgt u een goed beeld van de huidige staat en de verwachte restlevensduur.

Houten materialen krijgen te maken met bacteriële en/of schimmel aantasting. Door regelmatig onderzoeken uit te voeren krijgt u hier zicht op. Onze onderzoeken bestaan uit:

 • Visuele inspectie
 • Vaststellen geometrie van de constructie
 • Achterhalen van de toegepaste houtsoort
 • Aanwezigheid van giftige stoffen (creosoten of teer)
 • Materiaalonderzoek

Houtrot in beeld

Houtrot kan zowel van buitenaf als van binnenuit ontstaan. Aan de buitenkant is het resultaat van inwendige houtrot niet te zien. Het houtonderzoek voeren we daarom uit op diverse manieren. Licht destructief onderzoek gebeurt met een priem, indringingsmeter(specht) en resistograaf.

Met de specht meten we oppervlakkig de indringing van hout in millimeters. Het geeft daarmee een indicatie van de aantasting en kwaliteit van funderingshout en andere houttoepassingen.

Met de resistograaf boren we met een constante snelheid in de kern van het hout. De weerstand die deze 3 mm dikke boor ondervindt, registreren we in een grafiek. Met dit onderzoek is het mogelijk om aantasting die zich aan de binnenzijde bevindt zichtbaar te maken. Zo worden eventuele scheuren of houtrot uitgesloten of juist aangetoond.

Houtmonsters

Daarnaast voeren we destructief onderzoek uit. Hiervoor nemen we houtmonsters. Deze  beoordelen we vervolgens in een laboratorium. Onderzoeken die we uitvoeren:

 • Analyse houtsoort
 • Aanwezigheid creosoten
 • Bepalen druksterkte en vaststellen van aantasting door bijvoorbeeld bacteriën of schimmels

Inzicht in de (rest)levensduur

Met de meet- en onderzoeksresultaten doen we een uitspraak over de aantasting en (rest)levensduur van de constructie. U kunt deze resultaten  gebruiken als basis voor rekenkundige controles. Is de conclusie dat vervanging van authentieke of constructieve onderdelen nog niet nodig is. Dan voorkomt u onnodige investeringen.

RPS-Kunstwerkinspectie-Gooise-Meren

Alles onder één dak

Wij zorgen niet alleen voor de houtinspectie van uw civiele kunstwerken.
Ook adviseren we over passende herstelwerkzaamheden.
Kwaliteit met een plus. Dat is waar wij voor staan.

Met een team van Hbo-opgeleide inspecteurs, constructeurs,
geo-deskundigen, arbeidshygiënisten, contractspecialisten,
ecologen, landmeters en eigen laboratoria.
Alles onder één dak. Overzichtelijk en inzichtelijk.

Soort onderzoeken op hout

Wij voeren de volgende onderzoek uit op hout:

Visuele inspectie:

 • Visuele inspectie met camera
 • Inspectie met ROV en sonar bij slecht zicht onderwater
 • Videopnames
 • Vastleggen (hoofd)afmetingen constructie
 • Dataverzameling GIS

Niet destructief onderzoek:

 • Hout indringing met priem
 • Hout indringing met “specht”
 • Houtkwaliteit met resistograaf
 • Vochtmetingen
 • Afkloppen van het hout op holle of rotte delen

Destructief onderzoek:

Houtmonster nemen met aanwasboor bij funderingspalen voor reststerkte en type aantasting.

Uitnemen houten delen voor onderzoek naar bijvoorbeeld:

 • Creosoten
 • Schimmel aantasting
 • Bacteriële aantasting

Gerelateerd nieuws

11.08.22

Ontrafelen kwetsbare kademuren in Utrecht

De Utrechtse werven zijn uniek. Nergens in de wereld zijn de grachten zo opgebouwd als in deze historische stad. Dus toen bleek dat de kades op veel plekken kwetsbaar waren, besloot de gemeente dat er moest worden ingegrepen. Lees hoe…

09.06.21

Scherpe ogen bij inspectie van de Afsluitdijk

De één rijdt er routinematig overheen. Anderen komen met touringcars uit alle windstreken een kijkje nemen. De Afsluitdijk is net zo bescheiden als uniek. Zeker voor liefhebbers van weidse uitzichten over zee, rust en cultuurhistorie. Niet voor niets behoort dit…

11.10.19

Historische sluizen ontmoeten moderne technieken

Aan nieuwsgierige blikken geen gebrek als RPS met de radiografisch bestuurbare peilboot en onderwaterrobot door de Nederlandse binnenwateren manoeuvreert. Onlangs maakte maritiem Maassluis kennis met deze innovatieve inspectietoepassingen. Benieuwd hoe dit verliep bij het inspecteren van twee sluizen met een…

07.10.20

Werken aan rijksmonumentale boogbrug in Naarden

De rijksmonumentale boogbrug in de Oud Blaricummerweg in Naarden is niet meer berekend op het wegverkeer. Versterken van de brug is het devies. Maar hoe verenig je dit cultureel erfgoed, de verkeersveiligheid en ruimtelijke kwaliteit zo goed mogelijk met elkaar?…

04.05.21

Speurneuzen in Utrechts rioolgemaal

Afdalen voor een asbest- en betononderzoek in een donker, afgesloten rioolgemaal. Dat is best een avontuur. Onlangs beten onze speurneuzen samen met Willemsen Infra de spits af voor de gemeente Utrecht die er meerdere laat inspecteren. Hoe doen zij dat…

Vraag nu direct uw offerte aan

Wilt u direct een offerte aanvragen voor onze dienstverlening? Vul dan hieronder uw gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

  Upload hier uw PDF, JPG, JPEG of PNG bestanden (max. 2mb)
  Hoe bent u bij RPS terecht gekomen?