3D-modellen voor assetbeheer en inspectie

Met betrouwbare data wordt het beheren en onderhouden van uw assets een stuk eenvoudiger. Wij halen uw assets letterlijk van buiten naar binnen met 3D-modellen. Zo geven we uw waterschap, provincie of gemeente digitale vleugels voor het beheer en onderhoud van uw infrastructuur. Daarmee houdt u altijd grip op de situatie.

Herkent u dat ook? U houdt zich bezig met de engineering of het onderhoud van kunstwerken die u in beheer en onderhoud heeft. Van het ene object is nergens actuele data beschikbaar. Terwijl van het andere object alleen een analoge tekening voorhanden is. U twijfelt of de informatie nog juist is. Bovendien mist u de mogelijkheid er digitale bewerkingen op uit te voeren.

Meer grip op veilige en betrouwbare assets

Van BIM-model tot deformatiemeting

Het kan ook anders. Wij zorgen voor het driedimensionaal inmeten van al uw assets, zodat u daarmee direct aan de slag kunt. Met geavanceerde 3D-laserscan en fotogrammetrie brengen we alles tot op de millimeter nauwkeurig in beeld. De miljoenen meetpunten die zo’n scan opslaat, bieden ruimte voor een verdere verwerking in 3D-visualisaties. Zo spoort u vanaf uw eigen online omgeving scheuren, verzakkingen en andere mankementen van uw assets op.

Ideaal voor inspecties op moeilijk bereikbare plekken, minder tijdsintensief en u bespaart op de inzet van hoogwerkers of bemand vliegverkeer. Met de verkregen data kunt u verder alle kanten op. Want het biedt ook een prima basis voor een fotorealistisch 3D-model, BIM-model of digitaal terreinmodel. Zelfs het bepalen van deformatie van uw kunstwerken is mogelijk. Snel, foutloos en nauwkeurig.

Inspecteren in online omgeving

Het inwinnen van data kent voor ons geen beperking. Met onbemande vliegtuigen (drones) zijn we in staat plaatsen te bereiken die moeilijk, gevaarlijk of zelf onmogelijk zijn voor bemande inspectieteams. Op basis van fotogrammetrie maken we vervolgens een exacte digitale driedimensionale kopie (digital twin) van uw assets. Zo fotorealistisch alsof het lijkt dat u een compleet kunstwerk van buiten letterlijk naar binnen haalt.

U heeft daarmee met één klik op de knop alle details van uw asset in beeld. Iets opgemerkt? Voeg online direct een label toe aan het gebrek. Overleg met uw collega en andere stakeholders over passende onderhoudsmaatregelen en registreer ze. Alles digitaal bij elkaar. U bespaart tijd, kosten en zet doeltreffende stappen in uw beheer-, onderhoud en ontwerpproces.

Alles onder één dak

Het verzamelen, ordenen en analyseren van data ligt aan de basis van ons bestaan. We hebben alle landmeetkundige disciplines in huis en beschikken over eigen gecertificeerde dronepiloten met een landmeetkundige achtergrond. Ze voeren de vluchten uit volgens de Europese wet- en regelgeving. Verder beschikt RPS over een eigen operational manual.

Toepassingsgebieden

  • Assetmanagement
  • Inspectie van kunstwerken en gebouwen
  • Basis voor BIM- en DTM-modellen
  • 3D-virtualisaties en virtual reality
  • Communicatie-, presentatie en educatiedoelstellingen
  • Verbeteren van huidige inwin- en verwerkingsmethodieken

 

RPS drone meet brug in Utrecht in met laatste scantechnieken
RPS drone meet brug in Utrecht in met laatste scantechnieken

Voordelen van een 3D-model

We verbinden landmeetkundige expertise met geavanceerde inwintechnieken. Wat levert u dit op?

Grip op veilige assets

Veilig inspecteren op moeilijk bereikbare plekken is nu ook voor uw waterschap, gemeente of provincie bereikbaar. Op basis van onze 3D-modellen heeft u uw complete asset driedimensionaal in beeld. Daarmee spoort u in uw eigen online omgeving onder meer elk minuscuul betonscheurtje op. Zo waarborgt u veilig gebruik van uw infrastructurele objecten door uw inwoners.

Efficiënt databeheer

Bestekken en bouwtekeningen uit het verleden zijn overbodig. U heeft alle actuele informatie over uw assets voortaan centraal en digitaal (bewerkbaar) bij elkaar. Collega’s, inwoners en andere betrokken partijen kunnen direct met u op het scherm meekijken. Dit bevordert effectief samenwerken.

Effectief monitoren

Leg het eerste gecreëerde 3D-model op een later moment over het tweede model en stel de verschillen vast. Ideaal om zettingen en deformaties te traceren en op tijd gerichte maatregelen te treffen.

Minder risico op faalkosten

U bent samen met uw teamleden en andere betrokken partijen verzekerd van de meest actuele, accurate en complete dataset van uw assets. Dit verkleint de risico’s op ontwerp- en bouwfouten.

Meer informatie

Interesse gewekt? En wilt u meer weten over hoe we uw gemeente, waterschap of provincie specifiek verder kunnen helpen bij het creëren en inzetten van 3D-modellen? Neem dan contact op met Michiel Dop.

Gerelateerd nieuws

19.02.20

Veilig en efficiënt inmeten en inspecteren met een drone

Spectaculaire beelden bij de ontmanteling van het Nedstaal-terrein. Een fenomenaal uitzicht over de Oostelijke Vechtplassen. Interesse gewekt? Bekijk hoe een drone tot de moderne gereedschapskoffer van de landmeter, asbest- en vastgoedinspecteur behoort. Asbestinventarisatie met drone In de film volgen we…

24.08.22

Van landmeter tot dronepiloot

Toys for boys. Als Remko Gulickx met de controller van een drone in zijn handen staat, denkt hij weer even terug aan het gamen in zijn jeugdjaren. Maar nog liever mijmert de van origine landmeter over de toekomst. “Want de…

30.03.22

Drietrapsinspectie waterveiligheid bij molens

Waterveiligheid, beleving, natuur en innovatie komen samen in het gebied rondom rivier de Vlist en de Rotte. Voor hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard haalt RPS er samen met Asset Hub diverse inspectietechnieken uit de gereedschapskist om de staat van…

15.12.21

Speuren naar scheuren met kunstmatige intelligentie

Een half jaar geleden trok onze drone boven de Sint-Janskerk in Gouda  veel bekijks. We maakten foto’s voor een door TNO/Sobolt ontwikkeld AI-model. Een nieuwe techniek die scheuren herkent en meet in het metselwerk van gebouwen. De uitkomsten zijn nu…

29.06.21

Met foto’s speuren naar scheuren in metselwerk

Een model dat aan de hand van foto’s scheuren herkent en meet in het metselwerk van gebouwen? Handig en het bestaat. Met TNO en Sobolt hebben we deze vorm van kunstmatige intelligentie onlangs getest op de Sint-Janskerk in de gemeente…

14.09.23

GRIP ondersteunt ProRail bij juiste dataspoor

  Om dagelijks 1 miljoen reizigers op een spoornet van 7000 kilometer met 6500 treinritten soepel te laten bewegen, slaat ProRail de handen ineen met Geodan, Iv-Infra en RPS. Binnen de samenwerkingscombinatie GRIP zullen zij de komende acht jaar werken…

Vraag nu direct uw offerte aan

Wilt u direct een offerte aanvragen voor onze dienstverlening? Vul dan hieronder uw gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

    Upload hier uw PDF, JPG, JPEG of PNG bestanden (max. 2mb)
    Hoe bent u bij RPS terecht gekomen?