Legionella analyse & monstername

RPS is een BRL6010 gecertificeerd adviesbureau met eigen laboratoria dat u, buiten het voorzien van advies, ook kan bij staan op het gebied van monsternames en analyses. Zo beschikken wij over een eigen buitendienst met geaccrediteerd personeel welke door heel Nederland monsternames uitvoert.

Geaccrediteerde monstername en analyse

De monstername en de analyse Legionella worden geaccrediteerd uitgevoerd (RvA L192) conform de  ISO11731. Conform deze methode wordt een detectiegrens gehanteerd van 100 kolonievormende eenheden per liter water.

Na de monstername draagt RPS zorg voor het transport naar het laboratorium binnen de 48 uur conservering termijn.

In de rapportage wordt de concentratie Legionella weergegeven en indien positief wordt Pneumophila of Non-Pneumophila gerapporteerd. De bevestiging van het type Legionella vindt standaard en geautomatiseerd plaats met behulp van de Maldi-TOF.

De MALDI-TOF beschikt over een geavanceerde techniek. Op een metalen monsterplaatje strijkt de analist eerst een kleine hoeveelheid van de bacteriestam af. Vervolgens behandelt hij de bacteriën met een chemische stof waardoor de cellen open breken en er eiwitten vrijkomen. Het verschil in de eiwitlading zorgt ervoor dat de kleinere eiwitmoleculen de detector sneller bereiken dan de grote. Op deze wijze ontstaat een uniek en soort specifiek massaspectrum. De identificatie van een onbekende bacterie gebeurt door het verkregen spectrum te vergelijken met referentiespectra in de database van de MALDI-TOF. Dit stelt de analist in staat het soort en type binnen een paar minuten te identificeren.

monsteranalyse legionella 800x1200
monsteranalyse legionella 800x1200

Gerelateerd nieuws

07.09.21

Weer veilig en gezond naar kantoor

Na ruim anderhalf jaar thuiswerken gaan we steeds meer naar kantoor. Maar in de tussentijd vormden de (deels) onbemande panden een ideale kweekvijver voor bacteriën, zoals legionella. Hoe ga je hier als gebouwbeheerder of -eigenaar mee om? Adviseur Peter Thorenaar…

01.03.19

Schoon water in de tandartspraktijk

Voorkom gezondheidsproblemen bij patiënt en behandelaar   Met schoon ‘proceswater’ voorkomen tandartspraktijken gezondheidsproblemen bij patiënt en behandelaar. Dat vergt een periodieke controle van de microbiologische kwaliteit. Hoe pak je dat het beste aan? In de nieuwste editie van het gerenommeerd tandheelkundig…

13.12.18

Aandacht voor legionella binnen scoutingvereniging

RPS sponsort Albert Schweitzer bij monstername en follow-up Hygiëne en gezondheid zijn belangrijke zaken binnen een vereniging. RPS sponsort Scouting Albert Schweitzer uit Breda daarom met het tweejaarlijks uitvoeren van legionellametingen. De resultaten bevestigen dat ook in het verenigingsleven waakzaamheid…

Vraag nu direct uw offerte aan

Wilt u direct een offerte aanvragen voor onze dienstverlening? Vul dan hieronder uw gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

    Upload hier uw PDF, JPG, JPEG of PNG bestanden (max. 2mb)
    Hoe bent u bij RPS terecht gekomen?