Informatieplicht Energiebesparing

Wat houdt de informatieplicht energiebesparing in?

In de wet milieubeheer, activiteitenbesluit, staat dat alle energiebesparende maatregelen die je in maximaal vijf jaar kan terug verdienen, ook moet uitvoeren. Deze wetgeving bestaat al langer, maar per 1 januari 2019 is de bewijslast omgedraaid. Dat betekent dat voor 1 juli 2019 circa 125.000 organisaties in Nederland actief het e-loket moeten invullen of ze deze maatregelen al hebben uitgevoerd. RPS helpt je graag om te inventariseren welke maatregelen je al gedaan hebt, en wat er nog niet gedaan is op te nemen in het meerjarenonderhoudsbegroting (MJOB).

Moet jouw organisatie ook voldoen aan de informatieplicht energiebesparing? Check het nu!

Moet ik voldoen aan de Informatieplicht Energiebesparing?

De verplichting tot het uitvoeren van energiebesparende maatregelen is van toepassing voor alle gebouwen die meer dan 50.000 kWh aan elektra verbruiken of 25.000 m³ aan aardgas (equivalent) verbruiken. Ook een EED (Energie-Efficiency Richtlijn), Energielabel C verplichting om de Installatie te keuren zijn instrumenten die de overheid inzet om ervoor te zorgen dat bedrijven en gebouwen het energiegebruik gaan verlagen. (zie kader)

Via onze online checker kan je makkelijk zien of de regelgeving ook voor jou geldt. Ga nu direct naar de informatieplicht checker.

Wat kan RPS voor jou betekenen?

De adviseurs van RPS kunnen je op meerdere manieren ondersteunen in dit proces. Wij kunnen helpen om de erkende maatregelen lijst te interpreteren en in te vullen. Als het daarvoor nodig is, hebben we de juiste kennis en expertise in huis om op basis van inspectie of onderzoek te zien of al aan de maatregelen is voldaan of dat dit nog niet het geval is.

Is er bewijslast nodig bij het invullen van de erkende maatregelenlijst in het e-Loket, dan kan RPS daar op verschillende manieren bij helpen. RPS kan energielabels en maatwerkadviezen opstellen, hieruit blijkt dan dat aan de maatregel reeds voldaan is.

RPS kan ook helpen bij het opstellen of aanpassen van de meerjarenonderhoudsbegroting (MJOB), zodat u in het e-loket kunt aantonen dat de maatregelen weliswaar nog niet uitgevoerd zijn, maar wel ingepland zijn. Daarmee voldoe je ook aan de wet.

Wil je verder gaan dan de huidige wet- & regelgeving? Bekijk dan ook eens onze dienstverlening op het gebied van: BREEAM-NL, WELL Certified, maatwerkadvies of ons ambitieweb.

Sander de Jong - Adviseur duurzaamheid

‘Heb je eenmaal geconstateerd dat je met jouw organisatie voor 1 of meerdere gebouwen aan de Informatieplicht moet voldoen? RPS kan je bij de vervolgstappen adviseren en ondersteunen.’

Sander-de-Jong---Adviseur-duurzaamheid

Vraag nu direct uw offerte aan

Wilt u direct een offerte aanvragen voor onze dienstverlening? Vul dan hieronder uw gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.