VitaScan en RPS bevestigen werking formaldehyde neutraliserende verf

70% minder formaldehyde in de binnenlucht voorkomen.

  • |

Verffabrikant Sigma Coatings is erin geslaagd een muurverf te ontwikkelen die circa 70% van de formaldehyde, die in de binnenlucht voorkomt, uit de lucht filtert en neutraliseert. VitaScan en RPS zijn betrokken geweest bij controlemetingen die onderbouwen dat dit streven werkelijk haalbaar is.

Sigma Coatings heeft een promotiefilm laten maken van het onderzoek. Hierbij is onder meer in de particuliere onderzoekswoning en in het laboratorium van RPS gefilmd.

Schadelijke stof
Luchtvervuiling is niet iets dat alleen buiten voorkomt; ook binnenshuis is het aan de orde van de dag. Formaldehyde is, in een verhoogde concentratie, een van de meest schadelijke stoffen in de binnenlucht. Het wordt uitgestoten door materialen als spaan- en vezelplaat, meubilair, tapijt en interieurstoffen, en is zodoende in meer of minder mate in alle woningen aanwezig. “De gemiddelde concentratie in Nederlandse huizen is 30 µg/m³, terwijl er bij concentraties boven 10 µg/m³ [¹] al sprake is van een verhoogd risico dat uiteindelijk kan leiden tot hoofdpijn, irritatie van de luchtwegen en zelfs astma”, zegt Peter van der Kolk van binnenklimaatspecialist VitaScan.

Metingen
In de huidige maatschappij zijn we 90% van de dag binnen en dat maakt een gezond binnenklimaat steeds belangrijker. Sigma Coatings heeft een verf ontwikkeld die de formaldehyde uit de lucht kan filteren en neutraliseren. Van der Kolk: “Uit een eerste laboratorium test van een internationaal opererende laboratoriumorganisatie, blijkt de werking. Vervolgens is VitaScan gevraagd een test in de praktijk, in een particuliere woning, te ontwikkelen en uit te voeren. “Eerst heb ik een nulmeting gedaan. Nadat de muurverf ‘Sigma Air Pure’ werd aangebracht, heb ik 24 uur later opnieuw gemeten in vergelijkbare (ventilatie)omstandigheden”, aldus de binnenklimaatexpert.

79 procent reductie
Voor het laboratoriumonderzoek vertrouwt VitaScan op hulp van experts van RPS analyse. “RPS is geaccrediteerd via de raad voor accreditatie en werkt uiterst zorgvuldig op basis van NEN-ISO normen. De meetcartridges zijn na de metingen in de particuliere woning gekoeld vervoerd naar het laboratorium van RPS in Breda en onderzocht. Uit de uitslagcertificaten van RPS blijkt dat overal waar we gemeten hebben het formaldehydeniveau met omstreeks 79 procent is gedaald”, aldus Van der Kolk.

[¹] World Health Organization (WHO), Guidelines for indoor air quality, 2010

Op de hoogte blijven van onze werkzaamheden?
Meld u nu aan en ontvang twee keer per jaar ons magazine boordevol verhalen.

Magazine aanvragen