Home Infrastructuur ‘Al aan duurzaamheid gedacht? Wij wel!’ Provincie Zuid-Holland treedt uit comfortzone met door RPS getrainde Ambitieweb-ambassadeurs Op allerlei plekken in ons land wordt enthousiast getimmerd aan de duurzame wereld van morgen. Maar hoe laat je zien dat je duurzaam bezig bent? Voor de provincie Zuid-Holland blijkt de inzet van het ambitieweb een slimme methode om de discussie te voeren en ambities concreet handen en voeten te geven.
Home Infrastructuur Aanpassen waterhuishouding Waalwijk Waterschap Brabantse Delta heeft de combinatie Witteveen+Bos/RPS opdracht gegeven de aanpassingen aan het watersysteem van Waalwijk uit te werken en organiseren. Hierbij dient rekening gehouden te worden met de belangen van betrokken partijen om: De robuustheid van het systeem te verbeteren. De waterveiligheid te waarborgen. Huidige en toekomstige ontwikkelingen mogelijk te maken.
Home Infrastructuur Herinrichting veerstoep Bergambacht De aanpak van de nieuwe Veerstoep in Bergambacht is vanuit meerdere doelen uniek. Zo voorziet het ontwerp niet alleen in een veiligere en efficiëntere infrastructuur. Ook zorgt het voor een aantrekkelijker leef-, woon- en werkgebied. Bekijk in de case hoe RPS dat met betrokken partijen inricht voor de gemeente Krimpenerwaard . Voor de aanleg van de nieuwe Veerstoep in Bergambacht is voor de gemeente een 3D-visualisatie gemaakt. Bekijk de beelden en waan je je voor even alvast in het nieuw te ontwikkelen gebied.
Home Infrastructuur Kunstwerkinspectie gemeente Gooise Meren Het vaststellen van de conditie van civiele kunstwerken vormt de basis voor duurzaam beheer. De gemeente Gooise Meren heeft er veel belang bij dat een goede conditie en veiligheid van deze publieke assets gewaarborgd blijft. Zij heeft RPS gevraagd binnen twee maanden een inspectie op handafstand uit te voeren van al haar 81 assets.
Home Infrastructuur Duurzame aanbesteding Vredenburghlaan De langste provinciale weg (N207) van Zuid-Holland heeft een verkeersprobleem. Dit verslechtert de toegankelijkheid van het gebied rondom Boskoop en Waddinxveen. Met de aanleg van de nieuwe randweg Waddinxveen wil de provincie de regionale infrastructuur rond Waddinxveen verbeteren. De Vredenburghlaan is onderdeel van de nieuwe randweg om Waddinxveen. De weg ontlast het lokale wegennet en maakt de A12, A20 en het bedrijventerrein Glasparel+ beter bereikbaar. De Provincie Zuid-Holland zet sterk in op duurzaamheid. Bijzonder aan het project Vredenburghlaan is de manier waarop dat aspect geborgd is, namelijk door de milieukostenindicator (MKI) als BPKV-criterium (beste prijs-kwaliteitverhouding, voorheen EMVI) op te nemen. Dit stimuleert de aannemers om in de aanbieding in te zetten op een duurzame aanpak. Zo blijft het niet bij mooie woorden, maar worden de beoogde resultaten van de inspanningen concreet onderbouwd. De grondverzetswerkzaamheden zijn in volle gang.
Home Infrastructuur Herinrichting Winkelcentrum De Meenthof Winkelcentrum De Meenthof is na 22 jaar toe aan een totaal nieuwe aanblik. Er leeft er onder de inwoners en winkeliers behoefte om deze plek eens grondig aan te pakken. In opdracht van de gemeente Wijdemeren kreeg het winkelcentrum in nauwe samenspraak met de omgeving binnen een jaar een nieuwe, frisse uitstraling. De verkleurde, grote tegels zijn ingeruild voor een gemêleerde rijloper van nieuwe roodbruine en gele exemplaren. Met meer ruimte, in het midden een verdiept liggende goot voor regenwater, bomen, planten en nieuw straatmeubilair. Binnen een jaar kreeg winkelcentrum De Meenthof een metamorfose.
Home Infrastructuur Onderzoek primaire waterkeringen Hoogheemraadschap van Rijnland Inspectiewerk met slimme technieken Voor het boven- en onderwater inmeten, inspecteren en beoordelen van de primaire waterkeringen maakt Hoogheemraadschap van Rijnland gebruik van nieuwe inzichten en slimme technieken. Zo zijn de Keersluis, Mallegatsluis en keermuur Veerstal zowel onder als boven water gescand. Bijzonder is dat de ingewonnen data in één 3D-model aan elkaar geknoopt is. Dat vereist nogal wat inzicht en rekenkracht. Maar door optimale samenwerking met Rijnland resulteerde dit in een compleet en vlakdekkend beeld van deze kunstwerken. Impressie van de Mallegatssluis.
10.07.18 ROV Defender trekt bekijks tijdens Volvo Ocean Race Publiek maakt kennis met bijzondere maritieme drone uit de VS Hij trotseert sterke stromingen, is uiterst wendbaar en multi-inzetbaar. Tijdens de Volvo Ocean Race gaven RPS, Nautikaris en VideoRay het publiek een primeur met de inzet van een maritieme drone…
28.09.23 De wereld van Bernard Zijderveld Wie een ochtend op stap gaat met Bernard Zijderveld (37) verbaast zich over het gemak waarmee hij tussen de belangen van de opdrachtgever en aannemer jongleert. Geen wonder dat hij zich als directievoerder en toezichthouder voor waterbodem, landschap en natuur…
21.09.23 Van risicovolle stoffen tot veilige banen Bij de Afvalstoffendienst in ‘s-Hertogenbosch zetten ze afval om tot brandstof voor een groenere toekomst. Bij die verwerking komen diverse stoffen vrij waaraan medewerkers kunnen worden blootgesteld. Met onze meettechnicus Mike Bakker nemen we op locatie een kijkje achter de…
04.04.13 ‘Rijbewijs? Nachtje meedraaien in het vak’ Aannemer MNO Vervat over veiligheid bijwegwerkzaamheden. Aangepaste snelheden, wegomleidingen, afgesloten snelwegen. Als er aan de weg wordt gewerkt, heeft de weggebruiker er last van. Volgens Patrick Kuurstra, verkeers- en omgevingsmanager van MNO Vervat, zijn al die maatregelen hard nodig om…
‘Iedereen wil ‘s avonds weer gezond thuis komen’ Voor Arbouw loont investeren in veiligheid. Om de veiligheid in de bouwsector te vergroten ontwikkelden Arbouw en RPS een tool om ongevallen te registreren, en vooral te analyseren. Ook in crisistijden loont investeren in veiligheid. Adri Frijters, beleidsadviseur veiligheid en…
01.07.13 Nieuwe huisvesting succesfactor voor Rhenus Logistics Het beste bewijs voor succes. In 2013 nam Rhenus Logistics een nieuw distributiecentrum van 57.000 vierkante meter in gebruik. De nieuwbouw is nodig om de verwachte groei voor de komende jaren te faciliteren. Alphons van Erven, verantwoordelijk voor de divisie…
04.07.13 Van twijfel naar duidelijkheid Dijkzigt Ziekenhuis in Rotterdam in control met asbestbeheer. Het oude Dijkzigt Ziekenhuis in Rotterdam – dat later opging in het Erasmus MC – dateert uit de jaren zestig. In het gebouw is veel asbest verwerkt, wat jarenlang leidde tot vertraging…
01.10.13 ‘Spelregels voor brandveiligheid nu inzichtelijk’ Syntrus Achmea werkt aan synergie en bewustwording. Vooruitstrevend. Dat woord is Syntrus Achmea Real Estate & Finance wel toevertrouwd. De winkelbelegger wil de exploitatie van het vastgoed in Nederland naar een hoger niveau brengen. Een uitgedokterde brandveiligheidscan moet zowel de…
De parels van Amstelveen Heemparken vormen internationaal uithangbord. Een buitenstaander die voor het eerst door het Jac. P. Thijssepark in Amstelveen loopt, weet niet wat hem overkomt. Binnen een paar stappen gaat de bewoonde wereld over in een serene rust. Fraaie beplanting, waterpartijen en…
Gezondheidsklachten zetten pur-schuimbranche op scherp Het gebruik van gespoten pur-schuim bij de isolatie van kruipruimten ligt onder vuur. Tientallen verontruste burgers relateren hun gezondheidsklachten aan de polyurethaanspray. Onderzoeksresultaten lijken voorlopig nog geen reden te geven tot bezorgdheid. Toch initieert het Kennisplatform gespoten PUR-schuim onder leiding…
04.10.13 Alle hens aan dek voor asbestbranche Verlaagde grenswaarden, strengere eindcontroles. Als het gaat om de blootstelling aan asbest in de hoogste risicoklasse zal Nederland naar verwachting vanaf begin 2014 bij de eindcontroles het strengst toetsen van heel Europa. Asbestexpert Jan Tempelman van TNO legt uit wat…
10.10.13 Windpark Krammer, buiten de oevers van de comfortzone Overheden omarmen groots burgerinitiatief. In Zeeland verrijst in 2018 een uniek windmolenpark dat voor het eerst gebouwd wordt op een primaire waterkering. Projectdirecteur Tijmen Keesmaat vertelt hoe dit bijzonder burgerinitiatief zowel technisch als sociaal een uitdaging is. Kritische omwonenden Stevige…
01.03.14 ‘Hebben ze de fabrieken hier uitgezet?’ Milieudienst DCMR werkt aan schoner en veiliger Rijnmondgebied. De industriële bedrijvigheid in het Rijnmondgebied maakt sinds de jaren zeventig een sterke ontwikkeling door. Keerzijde is dat het milieu nog steeds het zwaarst belast wordt van alle Nederlandse regio’s. Hoe houd…
‘Hoe blijven we scherp en alert?’ Sloecentrale houdt met Bow Tie risico’s pragmatisch in beeld. De Sloecentrale ging in 2009 operationeel en bleef tot nu toe gevrijwaard van verzuimongevallen. Voor de organisatie vormt dat geen reden om de teugels te laten vieren. Een explosie, lekkage of…
Maassluis laat zich niet verrassen Behoud en veiligheid kademuren door scherp toezicht. Het beheren en onderhouden van bijna drie kilometer aan kademuren is voor elke gemeente een complexe opgave. Uit recent onderzoek onder gemeenten met een historische binnenstad blijkt dat veel kademuren er slecht aan…
01.10.14 Effectief vastgoedbeheer met ISO 55000 Adviseur vastgoedbeheer over ISO 55000 in Weekblad Facilitair. De nieuwe norm ISO 55000 geeft beleidsbepalers een duwtje in de rug om hun ‘assets’ doelmatiger, duurzamer en kosteneffectiever te beheren. Maar hoe zet u de juiste stappen om dat ambitieniveau te…
09.10.14 Kracht van infrastuctuur ligt in de verbinding Hoogleraar Marcel Hertoch over de evolutie van assetmanagement. Hij is topadviseur bij Rijkswaterstaat en oprichter van verschillende kennis- en netwerkorganisaties in de wereld van complexe infraprojecten. Zijn leerstoel, Integraal ontwerp & beheer gaat over de toekomst van onze infraprojecten. Aan…
04.11.14 Hoe schadelijk is chirurgische rook? Bij elke operatieve ingreep met elektrochirurgie staat het OK-personeel bloot aan chirurgische rook. Bij elke operatieve ingreep met elektrochirurgie staat het OK-personeel bloot aan chirurgische rook. De impact daarvan op de gezondheid hebben we nog onvoldoende in beeld. Een Engels…
‘Assetinformatie vormt zuurstof van onze organisatie’ Risicomanagement zet Prorail op het juiste spoor. Veel organisaties willen zich ontwikkelen tot een puur assetmanagementbedrijf waarbij alle uitvoerende taken zijn uitbesteed. ProRail waagde deze stap al. De recente commotie rond het bedrijf laat zien dat het een lange weg…
14.11.14 Zandstrand op 1.200 palen Matras van wiepen. De Niewkoopse Plassen vormen een bijzonder natuurgebied midden in de Randstad: imposante rietvelden, hoge bomen, ruige paden door weilanden en bijzondere diersoorten in het Groende Hart. Bekijk het artikel Lees het complete artikel ”Zandstrand op 1.200 palen” in het…
03.12.14 Gemeente Rotterdam, doen is weten Nieuwe koers, nieuwe kansen. Gemeenten zijn gewend het gebouwbeheer en -onderhoud zelf te organiseren. Rotterdam besteedt dit aan derden uit. Levert dit de gewenste resultaten? Teamleider Henk de Kok van de afdeling Vastgoed geeft antwoord. Het blijft even indrukwekkend als…
01.02.15 Hoe goed is de kwaliteit van onze zwemwateren? Rijkswaterstaat over poepbacteriën, de druk van Europa en nieuwe DNA-technieken. In de zomermaanden trekken we met miljoenen naar buitenzwemplekken. Dat onze gezondheid daarbij niet in het geding komt, vinden we een vanzelfsprekendheid. Achter de schermen werkt Rijkswaterstaat hard om de…
Total geeft mens en machine geen kans te verslappen Gasproducent zet vol in op geïntegreerd gezondheids- en veiligheidsbeleid. Total is alweer vijftig jaar actief in de Nederlandse olie- en gasindustrie. In die periode zijn de gezondheids- en veiligheidsnormen fors aangescherpt. Toch voelt het werken binnen een risicovolle industrie voor…
Gezondheids-klachten zetten Aventurijncollege op scherp Daadkrachtig optreden geeft leerlingen aangenaam binnenklimaat terug. Het is een schrikbeeld van elke school. Hoofdpijn, prikkelende ogen en rode uitslag bij nleerlingen en personeel door een onaangenaam binnenklimaat. Het Aventurijncollege kreeg ermee te maken toen zij een nieuw gebouw betrok….
Fujifilm zoekt dialoog binnen en buiten de muren Participatie toverwoord bij creëren gezond werkklimaat. Een veilig en gezond werkklimaat is niet iets wat je vanuit een afdeling kan opdringen. Dat beseft arbeidshygiënist en veiligheidskundige René Bekman van Fujifilm maar al te goed. Het fotografie- en beeldvormingsbedrijf maakt de…
Eilandcultuur doorbreken voor veilige zorg Admiraal de Ruyter ziekenhuis kiest voor integrale risicobenadering. In de zorg neemt de belangstelling voor risicomanagement toe. Een calamiteit of incident kan immers grote impact hebben. Manager Kwaliteit en Veiligheid Alex Dirks van het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) pleit…
05.05.15 Assetmanagement en waterkeringen: een nieuw perspectief Hollands noorderkwartier zet stap naar risicogestuurd onderhoud. Assetmanagement is voor elk waterschap een uitdaging. Ook Hoogheemraadschap. Hollands Noorderkwartier zoekt naar de meest effectieve manier voor risicogestuurd onderhoud van hun waterkeringen. Assetmanager Sander Sasburg geeft aan hoe zijn organisatie dat vormgeeft….
02.02.16 Aardbevingen risico voor ondergrondse infrastructuur? Lees er alles over in nieuwste Land+Water. De impact van niet-natuurlijke aardbevingen als gevolg van de gaswinning in Groningen staat hoog op de politieke agenda. In de nieuwste editie van Land + Water gaat RPS in op een eerste verkenning…
01.03.16 Hoe sterk is een dijk nu écht? Uitdagend promotieonderzoek in grondmechanica. Wanneer ben je goud waard in het vakgebied geotechniek? Voor Tom de Gast was dat in het beginstadium van zijn studies civiele techniek (bachelor) en geo-engineering (master) meteen duidelijk. “Als je de ondergrond met al zijn…
01.04.16 Asbestmagazine blikt terug op saneringstraject Alphen aan den Rijn Lees het complete artikel De nieuwste editie van Asbestmagazine kijkt uitgebreid terug op het succesvol verlopen asbestsaneringstraject na het kraanongeluk in Alphen aan den Rijn. Binnen het getroffen gebied was alle aandacht gericht op het zo snel mogelijk opruimen van…
29.04.16 ‘Het is alsof je voortdurend langs de afgrond fietst’ Hoogleraar Joost Kok over de onzichtbare kracht en het gebruik van big data. Van sport tot geneeskunde en van aandeelhandel tot verkeer. Het vormt slechts een greep uit de sectoren voor wie het snel verwerken en analyseren van grote hoeveelheden…
09.06.16 In één keer zien of watergang op orde is Nieuwe toetsingsmodule maakt doorstroomprofiel inzichtelijk. Voor veel waterschappen is het een uitdaging om te bepalen wanneer een watersysteem op orde is. Het hoogheemraadschap van Rijnland heeft met RPS advies- en ingenieursbureau gewerkt aan een toetsingsmodule die daar antwoord op geeft….
24.06.16 In één keer zien of watergang op orde is Voor veel waterschappen is het een uitdaging om te bepalen wanneer een watersysteem op orde is. Het Hoogheemraadschap van Rijnland heeft met RPS advies- en ingenieursbureau gewerkt aan een toetsingsmodule die daar antwoord op geeft. ‘Als we nu niets doen,…
27.07.16 Provincie Overijssel prikkelt asbestdakeigenaar Gedeputeerde Erik Lievers vertelt. Als aanjager en verbinder grijpt de provincie Overijssel de asbestdakenproblematiek aan om duurzamer te worden. Gedeputeerde Erik Lievers vertelt in Asbestmagazine over deze voortvarende aanpak waarbij het Rijk met interesse over zijn schouders meekijkt. Duurzaamheidskansen Vanwege…
23.09.16 Total geeft mens en machine geen kans te verslappen Total is alweer vijftig jaar actief in de Nederlandse olie- en gasindustrie. In die periode zijn de gezondheids- en veiligheidsnormen fors aangescherpt. Toch voelt het werken binnen een risicovolle industrie voor de medewerkers van Total als een warm bad….
04.10.16 Natuurgrillen stellen Vianen voor pittige uitdaging Achter de naam Vianen gaat een historisch bolwerk schuil dat zich opmaakt voor een duurzame en klimaatbestendige toekomst. In de nieuwste editie van Stadswerk Magazine gaan we met verantwoordelijk wethouder Frank Meurs, gebiedsontwikkelingsexpert Antoinette van Heijningen en adviseur riolering stedelijk…
05.10.16 Nieuw leven in het veen Oostelijke Vechtplassen bieden planten en dieren weer toekomst. Onder de rook van Amsterdam en Utrecht vormen de Oostelijke Vechtplassen één van de opmerkelijkste en tegelijk kwetsbaarste natuurgebieden van Europa. Projectleider Linda Groot van Programmabureau Utrecht-West vertelt hoe het gebied gered…
21.10.16 Hoe goed is de kwaliteit van onze zwemwateren In de zomermaanden trekken we met miljoenen naar buitenzwemplekken. Dat onze gezondheid daarbij niet in het geding komt, vinden we een vanzelfsprekendheid. Achter de schermen werkt Rijkswaterstaat hard om de zwemwaterkwaliteit op peil te houden. Niks wordt daarbij aan…
01.11.16 Gemeente Rotterdam, doen is weten Gemeenten zijn gewend het gebouwbeheer en -onderhoud zelf te organiseren. Rotterdam besteedt dit aan derden uit. Levert dit de gewenste resultaten? Teamleider Henk de Kok van de afdeling Vastgoed geeft antwoord. Het blijft even indrukwekkend als bijzonder. Een blik…
12.11.16 Assetmanagement en waterkeringen: een nieuw perspectief Assetmanagement is voor elk waterschap een uitdaging. Ook Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier zoekt naar de meest effectieve manier voor risicogestuurd onderhoud van hun waterkeringen. Assetmanager Sander Sasburg geeft aan hoe zijn organisatie dat vormgeeft. Langs de kust van Callantsoog waan…
15.11.16 Meten op grote hoogte Waterschap Rivierenland beoordeelt kilometerslange kering in de Betuwe. In de Overbetuwe en Nijmegen bereidt het Waterschap Rivierenland een dijkverbetering voor van vijftien kilometer dijk. Zowel over het land, water als in de lucht wordt alles uit de kast gehaald om…
‘Overal en altijd in control met asbest’ Landelijk Asbestvolgsysteem stuwende kracht achter doeltreffende aanpak. Voor een woningcorporatie met 65.000 eenheden is het asbestbeheer een forse klus. Hoe richt je dat zo efficiënt en effectief mogelijk in, zodat je met je asbestketenpartners overal en altijd in control bent?…
‘Sleutel voor duurzame wereld ligt in handen van ingenieurs’ Investeren in nieuwe en duurzame systemen. Hij reisde de wereld over om zijn visie uit te dragen voor een meer duurzame en klimaatbestendige leefomgeving. Want in zijn ogen volstaan de huidige systemen voor het stedelijk gebied en de infrastructuur niet…
21.11.16 Zestigduizend woningen slim beheren De Alliantie is één van de grootste woningcorporaties van het land. Zij merkt een aanzienlijke terugloop in achterstallig onderhoud door op het juiste moment te renoveren en investeren. Hoe bepaal je die juiste mix? Manager Programma Fred Jak van…
01.12.16 Assetinformatie vormt zuurstof van onze organisatie Veel organisaties willen zich ontwikkelen tot een puur assetmanagementbedrijf waarbij alle uitvoerende taken zijn uitbesteed. ProRail waagde deze stap al. De recente commotie rond het bedrijf laat zien dat het een lange weg is om volledig ‘in control’ te…
06.12.16 Zestigduizend woningen slim beheren Woningcorporatie alliantie wikt en weegt. De Alliantie is één van de grootste woningcorporaties van het land. Zij merkt een aanzienlijke terugloop in achterstallig onderhoud door op het juiste moment te renoveren en investeren. Hoe bepaal je die juiste mix? Manager…
21.12.16 Kracht van infrastructuur ligt in de verbinding Hij is topadviseur bij Rijkswaterstaat en oprichter van verschillende kennis- en netwerkorganisaties in de wereld van complexe infraprojecten. Zijn leerstoel, Integraal ontwerp & beheer gaat over de toekomst van onze infraprojecten. Aan het woord is professor doctor ingenieur Marcel…
12.01.17 ‘We missen cruciale informatie’ Arbeidsepidemioloog Roel Vermeulen pleit voor meer meten, delen en doorpakken. Volgens cijfers van de FNV sterven er jaarlijks in Europa meer dan honderdduizend werknemers door het werken met kankerverwekkende stoffen. Universitair hoofddocent dr.ir. Roel Vermeulen probeert die associaties door blootstellingsonderzoek…
01.02.17 Stof tot nadenken voor inspectie SZW Directeur Nicole Kroon: “Bedrijven motiveren en inspireren met goed verhaal. Terwijl Zembla in haar uitzendingen de ene na de ander potentieel kankerverwekkende stof bloot legt naar de consument, roeit Inspectie SZW met de riemen die ze heeft. Directeur Nicole Kroon…
06.02.17 ‘Iedereen komt weleens met asbest in aanraking’ Vestigingsmanager Harry Tammes van RPS Zwolle pleit voor scherper inventarisatieproces. Per jaar overlijden naar schatting 1400 mensen aan asbestkanker. Gelukkig worden de risico’s van asbest door de overheid en bedrijven steeds meer onderkend.In het blad Kijk Op Oost Nederland pleit…
04.03.17 Windpark Krammer buiten oevers van de comfortzone In Zeeland verrijst in 2018 een uniek windmolenpark dat voor het eerst gebouwd wordt op een primaire waterkering. Projectdirecteur Tijmen Keesmaat vertelt hoe dit bijzonder burgerinitiatief zowel technisch als sociaal een uitdaging is. Kritische omwonenden Stevige intimidaties tijdens inspraakavonden….
07.03.17 Asbestexpert komt nog asbest tegen in liftschachten BLIJF ALERT BIJ ONDERHOUDS-EN RENOVATIEWERKZAAMHEDEN. Bij het onderhoud en de modernisering van liften kunnen de betrokkenen met asbest te maken krijgen. Waar moet je dan precies op letten? Hoe kun je het vaststellen? En wat moet je eraan doen? Asbestexpert…
21.03.17 Provincie Overijssel prikkelt asbestdakeigenaar Als aanjager en verbinder grijpt de provincie Overijssel de asbestdakenproblematiek aan om duurzamer te worden. Gedeputeerde Erik Lievers vertelt over deze voortvarende aanpak waarbij het Rijk met interesse over zijn schouders meekijkt. Bam! Die presentatie over asbestkanker kwam binnen…
Gedurfde praktijkproeven voeden nieuwe werkroutines Binnen de IJssel-Vechtdelta werken zes overheidspartners samen aan een klimaatbestendige toekomst. Investeringen in waterveiligheid bieden tegelijk kansen om de regio nog aantrekkelijker te maken voor wonen, werken en recreatie. Programmamanager Menno ten Heggeler van de provincie Overijssel spreekt over…
04.04.17 Natuurgrillen stellen Vianen voor pittige uitdaging Achter de naam Vianen gaat een historisch bolwerk schuil dat zich opmaakt voor een duurzame en klimaatbestendige toekomst. Een gesprek met de verantwoordelijk wethouder Frank Meurs en gebiedsontwikkelingsexpert Antoinette van Heijningen over de Blue Deals, ‘Huisje Boompje Beter’ app,…
10.04.17 Mensen leven langer in een goed microklimaat De opwarming van de aarde vormt een bedreiging voor het leefklimaat in steden. Met een slimme positionering én de juiste materialisatie van gebieden en gebouwen is daar veel aan te doen. Een gesprek met twee vooraanstaande denkers die actief…
06.05.17 Totaaloplossing voor integraal vastgoedbeheer RPS werkt met laatstejaars HTS-student aan integraal beheer- en uitvoeringsplan. Hoe stel je de juiste prioriteiten voor het beheer- en onderhoud van je pand? Lees onderstaand in de Medische Innovatiespecial 2015 hoe RPS met een laatstejaars HTS-student werkt aan een…
Gevaarlijke stoffen krijgen bij Nuon geen kans te ontsnappen Nuon is volop bezig met een duurzame toekomst door innovatieve toepassingen van energieopslag. In dit proces zijn gevaarlijke stoffen onmisbaar. Maar door ze systematischer te beheersen, kennen ze voor het nutsbedrijf geen geheimen meer. Zeventigduizend woningen in Amsterdam en…
23.05.17 Eilandcultuur doorbreken voor veilige zorg In de zorg neemt de belangstelling voor risicomanagement toe. Een calamiteit of incident kan immers grote impact hebben. Manager Kwaliteit en Veiligheid Alex Dirks van het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) pleit daarom voor een integrale risicobenadering waarin de…
21.06.17 Paniek? We stonden op scherp Het mediacircus draaide vorig jaar zomer op volle toeren, nadat bekend werd dat medewerkers van NedTrain jarenlang hebben gewerkt aan treinen met Chroom 6 houdende verf. Nu de rust is wedergekeerd, verbreden preventiecoördinator Marcel Arpels Lezer en arbeidshygiënist Peter…
07.07.17 Fujifilm zoekt dialoog binnen buiten de muren Een veilig en gezond werkklimaat is niet iets wat je vanuit een afdeling kan opdringen. Dat beseft arbeidshygiënist en veiligheidskundige René Bekman van Fujifilm maar al te goed. Het fotografie- en beeldvormingsbedrijf maakt de grootste stappen door in gesprek…
01.08.17 ‘Paniek? We stonden op scherp’ NedTrain kiest voor transparantie aanpak bij Chroom 6 problematiek. Het mediacircus draaide vorig jaar zomer op volle toeren, nadat bekend werd dat medewerkers van NedTrain jarenlang hebben gewerkt aan treinen met Chroom 6 houdende verf. Nu de rust is wedergekeerd,…
21.08.17 Gezondheids-klachten zetten aventurijncollege op scherp Het is een schrikbeeld van elke school. Hoofdpijn, prikkelende ogen en rode uitslag bij leerlingen en personeel door een onaangenaam binnenklimaat. Het Aventurijncollege kreeg ermee te maken toen zij een nieuw gebouw betrok. Dankzij kordaat ingrijpen en gedegen onderzoek…
01.10.17 Nieuwe juweeltjes in Rotterdamse havengebieden New York kijkt met een schuin oog mee naar de ontwikkelingen in het havengebied van Rotterdam. Daar ontstaat met innovatieve woon- en werkgebieden een ware speeltuin voor ontwikkelaars, exploitanten en ingenieurs om de historische band tussen stad en havens te…
16.11.17 Stof tot nadenken voor inspectie szw Terwijl Zembla in haar uitzendingen de ene na de ander potentieel kankerverwekkende stof bloot legt naar de consument, roeit Inspectie SZW met de riemen die ze heeft. Directeur Nicole Kroon vertelt over de wil om te focussen, leren en…
28.11.17 Vruchtgebruik bodemverontreiniging Het omvormen van deze vervuilde locaties tot duurzame woon- en werkplekken. Het is geen toeval dat vervuilde locaties in Nederland vaak gelegen zijn in een aantrekkelijk woon- of werkgebied. Op deze, veelal binnenstedelijke, locaties hebben onze voorouders hard gewerkt aan…
14.12.17 ‘Je werkt hier veilig, of je werkt hier niet’ Bij Shell gelden de hoogste veiligheidsnormen voor het realiseren van een ‘Goal Zero’-beleid. Hoe krijgt één van de grootste bedrijven ter wereld daarvoor alle neuzen dezelfde richting op? Manager arbeidshygiëne Margreet Sturm van Shell geeft antwoord. De één smult…
14.01.18 Nieuw leven in het veen Onder de rook van Amsterdam en Utrecht vormen de Oostelijke Vechtplassen één van de opmerkelijkste en tegelijk kwetsbaarste natuurgebieden van Europa. Projectleider Linda Groot van Programmabureau Utrecht-West vertelt hoe het gebied gered moet worden door herstel van de laagveenontwikkeling….
21.02.18 Rijkswaterstaat bruggenbouwer bij bodemproblematiek Bij Rijkswaterstaat staan de negatieve effecten van bodemdaling op zijn assets al langer op het netvlies. Ingegeven door de klimaatopgave spreken we twee bodemexperts van Rijkswaterstaat over de wijze waarop de bakens verzet worden. “De tijd is rijp om…
18.03.18 Het roer om door nieuwe dijknormen Met de nieuwe waterveiligheidsnormen voor dammen en dijken voegt Nederland in 2017 een nieuw hoofdstuk toe aan onze eeuwenoude relatie met het water. Mieke Huisman en Jaap Stoop van Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard vertellen hoe zij daarmee…
29.03.18 Krimpenerwaard en Woerden nemen geen genoegen met traditionele oplossingen voor bodemdaling Als de gevolgen van de wegzakkende veenbodem ergens merkbaar zijn, is het wel in de woonwijken in het Groene Hart. Tijd voor drastische maatregelen vinden ze in Krimpenerwaard en Woerden. In gesprek met de verantwoordelijke wethouders die durven investeren…
15.04.18 Slappe veenbodem is sluipmoordenaar De bodem in de Nederlandse laagveengebieden daalt sneller dan de zeespiegel stijgt. Maar niet veel mensen kennen de gevolgen van dit verschijnsel dat voor een groot deel onze eigen schuld is. Onderzoeker Gert Jan van den Born van het…
05.05.18 RPS viert groei in Zwolle Feestelijke opening uitgebreid pand RPS heeft woensdag 28 maart 2018 de uitbreiding van haar pand aan de Ampèrestraat in Zwolle feestelijk beklonken met champagne, slingers en confetti. “Alle ingrediënten zijn nu aanwezig om klanten in deze regio optimaal te bedienen…
18.05.18 CVW en consortium fiveL tekenen raamovereenkomst Samen met diverse partijen gaat RPS werken aan het bouwkundig versterken van vastgoedobjecten in het aardbevingsgebied. 16 mei jl. zijn Centrum Veilig Wonen en het consortium fiveL een raamovereenkomst overeengekomen voor het bouwkundig versterken van vastgoedobjecten in het aardbevingsgebied. Daarmee…
30.05.18 Dutch Wavemaker Bo Schreur goes USA RPS’er zet waterveiligheid op de kaart tijdens Volvo Ocean Race Schoon, voldoende en veilig water; dát is waar de Dutch Wavemakers zich wereldwijd sterk voor maken. In de afgelopen periode zijn deze waterambassadeurs actief geweest in de Noord-Amerikaanse kustplaats Newport,…
12.06.18 Slaap je als vastgoedexploitant rustig? Voorkomen en beheersen van risico’s vereist leiderschap Met ruim 11.000 deelnemers op dag twee bereikte de PROVADA een bezoekersrecord. Wat houdt deze bezoeker uit de vastgoedbranche daar zoal bezig? Een verslag over struisvogels, risico’s en de sleutel tot het effectief…
20.06.18 Recept voor brandveilige gebouwen Voor woningcorporaties is het een uitdaging al hun complexen brandveilig te krijgen én houden. Havensteder gooide het roer om. Ze bedacht met RPS advies- en ingenieursbureau een recept voor het proactief aanpakken en beheersen van de risico’s. Het is spitsuur…
27.06.18 Recept voor doeltreffend baggerbeheer Met de juiste data in één oogopslag zien of een watergang op orde is. Dat zorgt voor effectiever en efficiënter baggerbeheer. Maar hoe verzamel en benut je die data het best? Ton Schermer, functioneel- en databeheerder, en Steven Westerman,…
02.07.18 Route naar asbestveilig België Door het versneld asbest afbouwbeleid is de Belgische markt volop in beweging. De laboratoria van RPS, die een Belgische erkenning hebben voor het identificeren van asbest in materialen, grond en puin, merken dat vooral in de toename van het aantal…
06.07.18 Heerhugowaard heeft alle asbestdaken in beeld Het is tot op heden nog niet voorgekomen. Een gemeente die haar inwoners met een asbestverdacht dak aanschrijft voor een collectieve saneringskorting. Binnen vijf weken had Heerhugowaard de juiste mensen binnen deze doelgroep in het vizier. Hoe kwamen zij…
19.08.18 Van vervuilde scheepswerf tot vruchtbare werkplek Het is geen toeval dat vervuilde locaties zich dikwijls bevinden in aantrekkelijke woon- of werkgebieden. Binnen de toen geldende normen is er door onze voorouders hard gewerkt aan de wederopbouw. Helaas met minder aandacht voor mens en milieu als…
27.08.18 RPS geeft vorm aan huisvesting fusiegemeente Noordwijk De Tweede Kamer heeft een hele rij gemeentefusies goedgekeurd. Daardoor heeft Nederland volgend jaar 26 gemeenten minder. Ook de Zuid-Hollandse gemeenten Noordwijk en Noordwijkerhout gaan per 1 januari 2019 op in één nieuwe gemeente. RPS adviseert en ondersteunt bij het…
05.09.18 RPS ontvangt keurmerk ‘Veilig en duurzaam op weg’ Medewerkers rijden aantoonbaar veiliger en duurzamer Maarten Wijnhoven, Director of Operations bij RPS, heeft vrijdag 31 augustus 2018 het Keurmerk ‘Veilig en duurzaam op weg’ in ontvangst genomen uit handen van Koos Spee, voormalig landelijk verkeersofficier van Justitie. Het bedrijf…
20.09.18 Inspectie SZW ontvangt eerste exemplaar ‘Opgelucht’ Long Alliantie Nederland en RPS lanceren uitgave over werken met gevaarlijke stoffen Marc Kuipers, inspecteur-generaal bij Inspectie SZW, heeft woensdag 19 september 2018 het eerste exemplaar van de uitgave ‘Opgelucht’ in ontvangst genomen uit handen van Emiel Rolink, directeur Long…
08.10.18 Erfenis van bommen en granaten De Nederlandse bodem ligt nog bezaaid met afgeworpen bommen uit de Tweede Wereldoorlog. Voor partijen als Gasunie is dus extra waakzaamheid geboden bij werkzaamheden aan haar ondergronds gastransportnet. Technisch bodemspecialist Kasper Hoiting en archeoloog Bas Hofman vertellen hoe conventioneel…
13.10.18 ‘Het is alsof je voortdurend langs de afgrond fietst’ Van sport tot geneeskunde en van aandeelhandel tot verkeer. Het vormt slechts een greep uit de sectoren voor wie het snel verwerken en analyseren van grote hoeveelheden data een waardevolle ‘grondstof’ is geworden. Volgens Joost Kok, hoogleraar Informatica en…
18.10.18 ROV brengt monumentale sluis en historische duiker in beeld Kijkje achter de schermen in Gorinchem en Maassluis RPS voert op jaarbasis allerlei visuele onderwaterinspecties uit. Onlangs was het de beurt aan een monumentale sluis in Maassluis en een historische duiker in Gorinchem. Kijk met ons mee en ervaar zelf…
09.11.18 ‘Vastgoed kan én moet meer betekenen voor onze gezondheid’ In een goed binnenklimaat functioneren mensen beter en presteren ze meer. Dat gegeven is al langer bekend, maar wordt nog spaarzaam gebruikt. Lara Muller, mede-oprichter en CEO van Blue Building Institute, en dr. ir. Paul Roelofsen, senior consultant binnenmilieu…
10.11.18 Vakantiebeleving op het werk Het ideale kantoorgebouw heeft veel lichtinval, is ruim opgezet, biedt keuze uit verschillende soorten werkplekken, is duurzaam gebouwd en inspireert medewerkers. a.s.r. heeft zo’n pand waar Iris Oort, manager Project Development & Structuring van a.s.r. real estate, een kijkje…
11.11.18 Vogeleilanden in de Grevelingen Natuurontwikkeling in het grootste zoutwatermeer van West-Europa In het grootste zoutwatermeer van West-Europa gebeurt iets bijzonders. Met de aanleg van de Deltawerken hebben de kustbroedvogels niet meer zo veel plek om te broeden. De oplossing is gevonden in het kunstmatig…
28.11.18 RPS heeft eerste fase asbestonderzoek in Nedstaal-fabriek voltooid Deel complex voormalig staalfabrikant in kaart gebracht De voorbereidingen voor de ontmanteling van het Nedstaal-terrein in Alblasserdam zijn in volle gang. Voor de fabriek gesloopt kan worden, is een asbestinventarisatie vereist. Deze bestaat uit twee fasen. RPS heeft de eerste…
13.12.18 Met ESTEC de ruimte in Op het groot en streng beveiligd complex van ESTEC diep in de duinen werken de slimste mensen ter wereld aan kostbare ruimtevaartsnufjes. Een optimaal werkklimaat om in te presteren is dus geen overbodige luxe. Hoe creëer je dat voor…
Aandacht voor legionella binnen scoutingvereniging RPS sponsort Albert Schweitzer bij monstername en follow-up Hygiëne en gezondheid zijn belangrijke zaken binnen een vereniging. RPS sponsort Scouting Albert Schweitzer uit Breda daarom met het tweejaarlijks uitvoeren van legionellametingen. De resultaten bevestigen dat ook in het verenigingsleven waakzaamheid…
20.12.18 Grip én zicht op duurzaamheid De provincie Zuid-Holland zet koers naar een herboren bestuursgebouw. Maar hoe laat je zien dat je duurzaam bezig bent? In gesprek met Hans Schouffoer, adviseur van het energietransitieteam, over het uitspreken, vaststellen en monitoren van duurzaamheidsambities. Een eyecatcher is…
14.01.19 Gezonde gebouwen: ‘We moeten vooral beginnen’ Amsterdams Peil brengt vastgoedsector in beweging Dat de vastgoedsector steeds meer in de ban raakt van het thema gezonde gebouwen bewees het druk bezochte kennisevenement Amsterdams Peil van RPS op 24 mei 2018 in het Muziekgebouw aan het IJ. Onderstaand…
16.01.19 RPS introduceert dynamische nieuwe identiteit Doelgericht bouwen aan ons merk. RPS, wereldwijd zakelijk dienstverlener en toonaangevend in uiteenlopende sectoren, maakt vandaag zijn nieuwe identiteit en huisstijl bekend, waarmee de zintuigen van de groep weer helemaal op scherp staan. RPS is sinds 1970 uitgegroeid tot een…
18.01.19 RPS viert nieuwe identiteit in het Ruigrijk Feestelijk terugblikken en vooruitkijken in de Efteling Een nieuwe belofte verpakt in een nieuwe huisstijl. Dat moet gevierd worden. Wat is er leuker dit met kinderen en partner te doen in de Efteling. Want ook daar worden grenzen verlegd. Onlangs…
24.01.19 Passen en meten in Transwijk Uitdagende maatvoering voor ondergrondse busbaan Werken aan een betere infrastructuur in hartje Utrecht. Als hoofdmaatvoerder geeft Lars Suchý van RPS richting aan de vrije busbaan door Transwijk. Gevarieerd en nuttig werk voor mens en milieu. “Hi Marc, hoe staat het…
02.02.19 Project Topsoil: impressie beek de Hunze Eén van de project waar RPS aan deelneemt is het project Topsoil ‘Waterkwaliteit Hunze’. Binnen dit project onderzoeken we specifiek de uit- en afspoeling van fosfaat en stikstof. Door te modelleren ontdekken we waar de hotspots voor uit- en afspoeling van stikstof…
03.02.19 Sloop IJsselcentrale Harculo is uitdagende klus Grootschalige asbestsanering eerste prioriteit. Het is één van de grootste industriële sloopprojecten van de laatste jaren. In Zwolle wordt de gasgestookte IJsselcentrale Harculo na 65 jaar trouwe dienst afgebroken. De eerste horde bestaat uit het verwijderen van asbest en radioactief…
04.02.19 ‘Dit is dé uitdaging voor elke asbestinventariseerder’ Markant ziekenhuispand transformeert naar eigentijdse stadscampus In Enschede verandert het voormalig ziekenhuisgebouw van het Medisch Spectrum Twente (MST) in een hippe stadscampus: Connect-U. Hier gaat een asbestinventarisatietraject aan vooraf waar zelfs een doorgewinterde asbestprofessional zich over verwondert. Het is…
10.02.19 Gemeente Utrecht onderzoekt rendement groen dak RPS monitort waterbuffercapaciteit bij een basisschool Groene daken leveren een bijdrage aan de opvang en het geleidelijk afvoeren van hemelwater. Maar hoeveel water kan een groen dak bergen? De gemeente Utrecht neemt met hulp van RPS de proef op de…
11.02.19 RPS en Hercules voeren onderwaterinspecties uit voor gemeente Utrecht Samenwerkingsovereenkomst van twee jaar De gemeente Utrecht heeft RPS en Hercules opdracht gegeven voor het uitvoeren van onderwaterinspecties voor de komende twee jaar. Het gaat om inspecties van stadsbinnengrachten, waaronder werven, wal- en kluismuren en brugfundaties. Het eerste jaar concentreren…
15.02.19 Historische kademuren onderwerp van zorg Hoe staat het er binnen uw gemeente voor? Wie kent ze niet? De Amsterdamse bruggen en kademuren. Historisch erfgoed. Publiekstrekker bij uitstek. Maar ze baren de gemeente Amsterdam momenteel ook zorgen. Veel van deze assets zijn honderden jaren oud en…
26.02.19 NVVK Veiligheidscongres 2019 Wat gaat u anders doen? Dat is de vraag die centraal staat tijdens het NVVK Veiligheidscongres 2019 op 13 en 14 maart in Arnhem. De wereld wordt steeds slimmer, de mogelijkheden zijn eindeloos. Omarmt u de ontwikkelingen en gebruikt u…
01.03.19 Schoon water in de tandartspraktijk Voorkom gezondheidsproblemen bij patiënt en behandelaar Met schoon ‘proceswater’ voorkomen tandartspraktijken gezondheidsproblemen bij patiënt en behandelaar. Dat vergt een periodieke controle van de microbiologische kwaliteit. Hoe pak je dat het beste aan? In de nieuwste editie van het gerenommeerd tandheelkundig…
06.03.19 RPS presenteert nieuwste inspectietoepassingen Van radiografisch bestuurbare boten tot onderwaterdrones. RPS koerst momenteel het land door met innovatieve toepassingen voor inspecties onder en boven water. Benieuwd hoe u daar als waterbeheerder een voorsprong mee opbouwt? Lees er alles over en ontdek met ons de meerwaarde tijdens…
12.03.19 RPS voert contractbegeleiding uit voor project ‘Sifon Nieuwkoop’ Direct naast gemaal Nieuwkoop in Ter Aar is de Schoutenvaart een eeuw via een sifon onder de Ringsloot doorgeleid. Na een reconstructie met groot materieel op een klein oppervlak, pal naast twee woonhuizen, is de situatie negentig graden gedraaid. Het…
21.03.19 RPS bindt en boeit in de bajes Ben je dominant? Een ‘helpende hand’? Of toch meer een analyticus? Ruim zestig jonge werknemers van RPS kregen een spiegel voorgehouden tijdens de RPS Young dag. In de voormalig Utrechtse gevangenis ‘De Lik’ waren alle voorwaarden getroffen om uit je…
27.03.19 Staatssecretaris Van Ark opent symposium voor arbeidshygiënisten Met RPS als hoofdsponsor en inhoudelijk kennispartner in de aanpak van beroepsziekten opent staatssecretaris Tamara van Ark woensdag 10 april 2019 het 28ste NVvA-symposium (Nederlandse Vereniging voor Arbeidshygiënisten) op Woudschoten in Zeist. Vanuit het gekozen thema ‘Arbeidshygiëne minder stoffig?!’ geeft…
03.04.19 Werken in én voor de Oostelijke Vechtplassen Hoe vaak krijg je de kans mee te werken aan één van Nederlands grotere natuurinrichtingsprojecten. In een functie waarbij je zowel werkvoorbereider als toezichthouder bent. En dat ook nog in je eerste baan. Roy Koppers somt moeiteloos acht argumenten op…
08.04.19 Urgentie ontbreekt bij vervanging asbestdaken ‘Onrust over asbest Leemanstraat’, ‘Veel meer asbest dan gedacht in Klundert’, enkele krantenkoppen van de afgelopen tijd. Asbestdaken zijn geregeld in het nieuws en dat is niet verwonderlijk als je Tim Holtel van RPS mag geloven. In de nieuwe uitgave…
15.04.19 RPS bewaakt stabiliteit Amsterdamse kademuren Een deel van de historische kademuren in Amsterdam is aan vervanging toe, of als risicovol bestempeld. De gemeente heeft RPS opdracht gegeven het zettingsgedrag van deze kademuren en aangrenzende panden te monitoren. Zo worden met deformatiemetingen eventuele vervormingen vroegtijdig opgespoord….
19.04.19 Asbestontdekkingsreis door de Puddingfabriek Het opsporen van asbest in een monumentaal pand is een bijzondere expeditie. Zeker als het gaat om één van de oudste gebouwen van Venlo. Bouwkundig restauratiedeskundige Joep Selen en asbestexpert Lucas Schippers van RPS kunnen het weten. Ze trotseerden tijdens…
01.05.19 Aandacht voor beroepsziekten op de borst Tijdens het afgelopen symposium van de Nederlandse Vereniging voor Arbeidshygiënisten (NVvA) reikte Jan Kegelaer van RPS een bijzonder speldje uit aan Heidi Boussen, directeur gezond en veilig werken bij het ministerie van SZW. Met het dragen van dit speldje committeert…
06.05.19 PROVADA 2019: Are you fit for the Future? Hoe zorgt u als vastgoedeigenaar of exploitant voor een veilig en gezond gebruik van vastgoed? Voldoet u tegelijkertijd aan het woud aan energieverplichtingen? En maakt u ook nog eens uw duurzaamheidsambities waar? Onze adviseurs helpen u van 4 t/m 6…
09.05.19 RPS schaart zich bij beste aanbieders NEN2580-meetrapporten RPS heeft het certificaat van ‘Erkenning voor Oppervlaktebepaling NEN2580 en NTA 2581’ ontvangen. Hiermee voldoet zij aan de meest strenge kwaliteitseisen voor het uitvoeren van vloeroppervlaktebepalingen van gebouwen in Nederland. Francois Zegvaard, projectleider tekening- en informatiemanagement bij RPS, toont zich…
10.05.19 Ingrid Smit, bijzonder in alle eenvoud Vraagbaak. Bondgenoot. Verbinder. Maar vooral ook een luisterend oor en sfeermaker. Directiesecretaresse Ingrid Smit (65) is niet in één woord te beschrijven. Ook voor dit artikel is het al een uitdaging om het met 1000 woorden samen te vatten….
15.05.19 Grip op grondwaterstanden Van wateroverlast tot hittestress. De klimaatverandering laat ook de gemeente Utrecht niet onberoerd. Met 200 meetsensoren door de stad krijgen én houden zij met RPS grip op de grondwaterstanden. Benieuwd hoe dat in zijn werk gaat? Julia Donker, hoofd stedelijk…
16.05.19 RPS inspecteert komend decennium vastgoedportefeuille gemeente Almere RPS voert de komende tien jaar de gebouwinspecties uit voor de volledige vastgoedportefeuille van de gemeente Almere. Dit gebeurt conform NEN 2767, de norm voor conditiemeting. Henk Hoogland, afdelingsmanager Stadsbedrijf: Vastgoed, Parkeren, Geo-data en Facilitaire Zaken, en Martin Eijkenboom,…
29.05.19 Asbestinventarisatie Apenrots geen alledaagse klus Wonen in de voormalige ‘Apenrots’ van Herman Hertzberger? Misschien wordt het binnenkort werkelijkheid. Voor het zover is, voert RPS er een asbestinventarisatie uit. Geen alledaagse klus gezien de omvang, revolutionair ontwerp en behoud van monumentaal karakter. We lopen een…
05.06.19 33 granaten tot ontploffing gebracht in Muiden Het werk van een historicus naar niet gesprongen explosieven is vooral leuk als dat wat je vooraf inschat in de praktijk uitkomt. Tim Hebbink legde op basis van vooronderzoek tientallen granaten in de Muidertrekvaart bloot. De Explosieven Opruimingsdienst (EOD)…
14.06.19 Provincie Overijssel maakt werk van asbestdaken waar jongeren komen Om gezondheidsrisico’s te voorkomen, ziet de provincie Overijssel graag al het asbest zo snel mogelijk van daken. Te beginnen bij gebouwen waar veel jongeren en kinderen komen, verspreid in Overijssel. Om dit te stimuleren stelt de provincie voor deze locaties…
17.06.19 Studenten op Ameland onder indruk van moderne landmeetkundige toepassingen Leuk om te doen en belangrijk voor de toekomst van een mooi en veilig Nederland. Onlangs gaven onze collega’s Roger Bailey, Yves Martens en Wessel Sterenberg 140 studenten bouw en infra van het ROC de kans een inkijkje te nemen…
21.06.19 Millimeterwerk: fietsbrug over Euroregioweg in Enschede hangt In de nacht van vrijdag 14 juni op zaterdag 15 juni is in opdracht van Strukton een stalen fietsbrug op de ankers van de betonnen fundering gehesen. Dit gebeurde langs de Euregioweg in Enschede. RPS leidde dit proces landmeetkundig in goede…
26.06.19 Waterkwaliteit jaar 2040 in beeld Door de klimaatverandering neemt de uit- en afspoeling van nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen in het watersysteem toe. Waar zitten over 20 jaar de hotspots? En welke maatregelen zijn dan het meest effectief? In Drenthe slaan het waterschap Hunze en Aa’s, waterbedrijf…
10.07.19 Asbestinventarisatie in Hoog Catharijne Wie de kans krijgt een asbestinventarisatie te doen voor het ingrijpend gerenoveerde Hoog Catharijne moet groot denken. Sander Bakker en Tjaco van Loo nemen ons als het asbestgeweten van Nederlands grootste overdekte winkelcentrum mee naar hoeveelheden die dit project…
17.07.19 Twee nieuwe robots voor uitzetten wegmarkeringen De opkomst van de robotisering laat zich ook binnen de bouwwereld niet onbetuigd. Bij de landmeters van RPS is het werken met de Robot Plotter een voorbeeld van deze ontwikkeling. Het advies- en ingenieursbureau koopt er twee aan voor…
24.07.19 ‘Vliegende ogen’ voor onderwaterinspecties Hij raakt niet uitgepraat over zijn ‘vliegende ogen’. Want een innovatieve toepassing voor onderwaterinspecties is aan ROV-operator Roger Bailey wel besteed. Een training op het RDM-terrein bood een mooie kans hem alles te vragen over de laatste nieuwe snufjes. Kunstwerkinspectie…
13.08.19 ‘Kijk bij brandveiligheid verder dan wettelijke regels’ Als een pand voldoet aan de wettelijke eisen, blijkt dit nog geen garantie voor een brandveilige woon- en verblijfsomgeving. Het is de reden dat RPS voor haar klanten steeds meer opschaalt van regelgericht naar risicogericht denken. Brandveiligheidsadviseur Wouter Nuijten legt…
03.09.19 RPS treft geen chroom-6 aan bij GVB-locatie Havenstraat RPS heeft maandag na onderzoek vastgesteld dat er geen chroom-6 is vrijgekomen tijdens werkzaamheden aan trams bij de GVB-locatie aan de Havenstraat in Amsterdam. Ook zijn er monsters genomen op de locatie Diemen. Deze uitslag volgt waarschijnlijk later deze week….
18.09.19 RPS Zwolle verbreedt dienstverlening met vastgoedadvies Het asbestteam van RPS in Zwolle is uitgebreid met vastgoedinspecteurs en -adviseurs. Daarmee speelt de vestiging in op de toenemende vraag van opdrachtgevers in de regio naar een integrale aanpak voor het beheer en onderhoud van hun vastgoed. RPS is…
11.10.19 Historische sluizen ontmoeten moderne technieken Aan nieuwsgierige blikken geen gebrek als RPS met de radiografisch bestuurbare peilboot en onderwaterrobot door de Nederlandse binnenwateren manoeuvreert. Onlangs maakte maritiem Maassluis kennis met deze innovatieve inspectietoepassingen. Benieuwd hoe dit verliep bij het inspecteren van twee sluizen met een…
22.10.19 RPS en SGS werken samen aan standaard meettechniek voor chroom-6 Nieuwe markten brengen nieuwe ontwikkelingen met zich mee. Maar dat de laboratoria van concurrenten samenwerken om tot een geharmoniseerde meetmethodiek te komen, is wel heel bijzonder. Onder aanmoediging van Rijkswaterstaat gooiden RPS en SGS alle schroom overboord en deelden de…
24.10.19 Scherpe ogen in de Gooise Meren Om te blijven verbeteren en verduurzamen inspecteert RPS voor de gemeente Gooise Meren ruim tachtig civiele kunstwerken. Hoe ver ga je bij het ontrafelen van de pijnpunten? We lopen een ochtend mee met inspecteurs Raymon van Hal, Chris Vreeken en…
06.11.19 Asbestsanering Paleis Het Loo: uitdagende klus Paleis Het Loo behoort tot de meest populaire musea van Nederland. Door veranderende behoeften en wensen en noodzakelijk onderhoud is het tijd voor een grootscheepse renovatie en uitbreiding. Maar een historisch paleis strippen en het asbest daaruit verwijderen, is andere…
20.11.19 Asbestdak omzetten in duurzaam verdienmodel In Overijssel maken ze werk van locaties met asbestdaken waar jongeren komen. Zo pakt manege de Zonnebeek uit Denenkamp voortvarend de handschoen op. Nadat ze de gratis asbestinventarisatie die de provincie voor verenigingen beschikbaar stelt door RPS heeft laten uitvoeren,…
04.12.19 Hoe verwijder je chroom-6 van civiele kunstwerken? Het verwijderen van de gevaarlijke stof chroom-6 van de Waalbrug is een stevige uitdaging. Rijkswaterstaat zoekt met hulp van de arbeidshygiënisten van RPS naar de meest veilige en doelgerichte methode. In dit artikel nemen we u mee naar deze dynamische speurtocht…
11.12.19 Vliegensvlug inmeten en inspecteren Een terrein, kunstwerk of gebouw vanuit de lucht inmeten of inspecteren. Dat kan soms sneller, veiliger en efficiënter dan met de hand. Het is de reden dat RPS voortaan ook met een drone door het luchtruim vliegt. Ideaal voor landmeters,…
08.01.20 ‘Papa… heb je vandaag de prinses nog gezien?’ Als milieu-analist bij RPS komt Jan Zwep op bijzondere plekken. Zo is hij bijvoorbeeld actief betrokken bij de asbestsanering van Paleis Het Loo. In de video geeft hij met collega Hans Verhaar een uniek kijkje achter de schermen van zijn…
20.01.20 België geeft fiat voor Nederlandse asbestinnovaties De laboratoria van RPS analyse bv zijn nu ook in België wettelijk bevoegd voor het meten en analyseren van asbest in lucht. Voor Belgische saneerders en inventarisatiebureaus biedt dat kansen te profiteren van (mobiele) SEM-analyses. Want die staan garant voor…
29.01.20 Vier decennia een bevlogen vraagbaak Een kritische en loyale medewerker die structuur en duidelijkheid brengt. Zeker voor de jongere generatie is zo’n stabiele teamplayer onmisbaar. De bevlogen bouwkundige Bert Kardol (66) vervulde die rol met verve. Liefst 42 jaar konden collega’s en opdrachtgevers van RPS…
13.02.20 Speuren naar bommen in Haagse Bezuidenhout In de populaire wijk Bezuidenhout wordt volop gewerkt aan toffe nieuwbouwappartementen. Daarbij schuilt tijdens bodemwerkzaamheden het gevaar van niet-gesprongen explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Projectleider Liesbeth Brama van RPS legt uit waarom de speurtocht naar bommen in deze levendige wijk…
19.02.20 Veilig en efficiënt inmeten en inspecteren met een drone Spectaculaire beelden bij de ontmanteling van het Nedstaal-terrein. Een fenomenaal uitzicht over de Oostelijke Vechtplassen. Interesse gewekt? Bekijk hoe een drone tot de moderne gereedschapskoffer van de landmeter, asbest- en vastgoedinspecteur behoort. Asbestinventarisatie met drone In de film volgen we…
02.03.20 RPS zet handtekening onder Samenwerkingsverklaring Aanpak Asbestdaken Vanmiddag heeft onze algemeen directeur Frank Vrolijks met minister Stientje van Veldhoven een belangrijke volgende stap gezet naar een asbestdakenvrij Nederland. Samen met provincies, gemeenten, brancheverenigingen, Milieu Centraal en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zetten zij hun handtekening…
04.03.20 Een goede dijk eist kwaliteit Een goede dijk eist kwaliteit. Dat is het motto van de 17e Kennisdag Inspectie Waterkeringen op 19 maart 2020 in de Burgers’ Zoo in Arnhem. We nemen u hier graag mee naar de laatste ontwikkelingen voor hoogwaterveiligheid. Van innovatieve inspecties…
18.03.20 Samen verder, samen sterker We leven in een bizarre tijd. Daarin gaat onze aandacht allereerst uit naar de gezondheid van u en uw dierbaren. Want het coronavirus beheerst het nieuws en dat is volkomen logisch. Vanuit die werkelijkheid gaan we graag met u door….
24.03.20 Robots voor uitzetten wegmarkeringen De opkomst van de robotisering laat zich binnen de bouwwereld niet onbetuigd. Bij de landmeters van RPS is het werken met de Robot Plotters hier een voorbeeld van. Ze rijden met deze toepassingen door het land voor het sneller, efficiënter…
30.03.20 3D-scannen op de Kalverstraat Bizar. Landmeter Danny van Remmerden zoekt naar het juiste woord als hij in zijn eentje door de populaire Kalverstraat van Amsterdam struint. Hij maakt in opdracht van een vastgoedbeheerder een 3D-scan van diverse winkelpanden in een onwerkelijk decor. “Je kunt…
09.04.20 Wat is de beste plek voor natuurvriendelijke oevers? Vanuit een geografisch informatiesysteem in één oogopslag zien of een perceel geschikt is voor natuurvriendelijke oevers. Dat bespaart veel uitzoekwerk. Maar hoe verzamel en benut je die data het best? GIS-specialist Lucien Aspeling van RPS vindt voor Waterschap Rivierenland de…
17.04.20 Asbesthoudende kit gresriool saneren in risicoklasse 1? Steeds meer projecten liggen stil na de vondst van asbesthoudende kit tussen rioolbuizen van gres. Maar hoe hoog zijn de risico’s nu echt? Validatieonderzoek van RPS wijst uit dat sanering niet meer in de hogere risicoklasse hoeft te gebeuren. Goed…
21.04.20 Hoe moeten we omgaan met de stikstofcrisis? Ondanks de coronacrisis komt het kabinet binnenkort met een miljardenplan om de stikstofcrisis aan te pakken en de natuur te versterken. Hoe nu verder? We zetten de feiten op een rij en geven voorzetten voor een doeltreffend vervolg. Wat is…
28.04.20 Is je werkplek na lockdown nog coronaproof? Veel mensen werken in deze coronatijd thuis, maar er komt een moment dat je weer naar kantoor moet. Is dat dan wel verantwoord als het virus nog onder ons is? Met al die gedeelde werkplekken, deurklinken, koffiezetapparaten en luchtcirculatie in…
30.04.20 Is mijn gebouw nog gezond na de lockdown? Sinds het coronavirus ons land in de greep houdt, werken veel mensen thuis. Maar nu gebouwen al geruime tijd onbemand zijn, dienen er zich andere onzichtbare vijanden aan, zoals de legionellabacterie. Hoe ga je hier als gebouwbeheerder of -eigenaar mee…
04.05.20 RPS tekent raamovereenkomst met provincie Utrecht De provincie Utrecht voert met regelmaat projecten uit op het gebied van ruimtelijke ordening, regionale economie, groen en mobiliteit. Zij gaat de komende vier jaar met de combinatie van RPS en OmniformGroup de uitdaging aan voor het verbeteren van de…
07.05.20 Pak dit moment voor een actueel beeld van uw assets Bizar. Onze landmeter zoekt naar het juiste woord als hij in zijn eentje door de populaire Kalverstraat van Amsterdam struint. Hij maakt in opdracht van een vastgoedbeheerder een 3D-scan van diverse winkelpanden in een onwerkelijk decor. “Je kunt hier midden op…
12.05.20 Vijf waterschappen gunnen RPS raamcontract RPS heeft een bijzonder raamcontract gesloten met vier waterschappen voor integrale technische advisering. De overeenkomst betreft een gezamenlijke uitvraag van de waterschappen Brabantse Delta, Hollandse Delta, Hoogheemraadschap van Delfland en Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. Ook Waterschap Aa en Maas…
27.05.20 APK voor bomen Mag een boom hol zijn? Vormen paddenstoelen op de stam een gevaar? Het zijn typisch vragen voor Jasper Willemsen, gecertificeerd boominspecteur en ecologisch adviseur bij RPS. Want er zijn altijd twijfels over de stabiliteit van een boom. Tenzij… je hebt…
31.05.20 Bent u klaar voor de nieuwe NEN 2990 na asbestsanering? Op 18 maart 2022 is de herziene versie van het Asbestcertificatieschema gepubliceerd. Hierin wordt onder andere verwezen naar de NEN 2990:2020 voor eindcontroles na asbestverwijdering en niet meer naar de 2012 versie. Bent u er al op voorbereid als deze…
15.06.20 RPS neemt vastgoed gemeente Utrecht onder de loep De gemeente Utrecht heeft voor haar vastgoedportefeuille een tweejarige raamovereenkomst met RPS gesloten voor dienstverlening op het gebied van NEN2767, MJOP, NEN2580 en EPA-U. Een uitdagende opdracht met bijzondere (rijks)monumenten, omlijst met een ambitieuze duurzaamheidsopgave. Inzicht in vastgoed Onder de…
10.07.20 Digitaal naar een waterveiliger Noordzeekanaal Het komt niet vaak voor dat een waterschap binnen een raamovereenkomst drie partijen de krachten laat bundelen. In opdracht van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier doorloopt RPS samen met lv-infra en Arcadis de planuitwerkingsfase voor dijkversterking Noordzeekanaal. Een bijzonder project, in een…
17.07.20 Combinatie BouwRisk, Iv-Infra en RPS monitort Amsterdamse kades en bruggen De gemeente Amsterdam heeft met de combinatie BouwRisk, lv-Infra en RPS een raamovereenkomst gesloten voor het uitvoeren van deformatiemetingen van haar kademuren en bruggen. Belangrijk facet binnen de samenwerking vormt de uitrol van nieuwe data-inwinningstechnieken, de validatie daarvan en het…
21.07.20 Raamovereenkomst voor Amsterdams bodemonderzoek krenten uit de pap Werken in én voor de dynamische hoofdstad van Nederland, wie wil dat nu niet. Voor RPS is het de komende vier jaar een feit. Het advies- en ingenieursbureau sluit met de gemeente Amsterdam een raamovereenkomst voor milieuonderzoeken (water)bodem en wegverharding….
26.08.20 ‘Er is zoveel mogelijk met virtual reality’ Voor ingenieurs is virtual reality waarschijnlijk de meest revolutionaire ontwerptool sinds AutoCAD. Het stimuleert ideeën en oplossingen voor problemen die men anders wellicht niet had durven doorvoeren. Aan de hand van 3D-modellering en visualisatie zet Adil El Boujdaini van RPS…
09.09.20 Grip op werkstress: minder ongevallen en (beoordelings)fouten? Werkstress kan leiden tot meer (bijna) ongevallen en fouten. Maar het is ook aannemelijk dat ongevallen en fouten juist meer werkstress veroorzaken. Om daar beter grip op te krijgen, is meer aandacht voor de psyche van de mens vereist. In…
29.09.20 RPS gaat monstercampagne aan met Havenbedrijf Rotterdam Het Havenbedrijf Rotterdam en Rijkswaterstaat werken de komende jaren met RPS aan het op diepte houden van de havens en vaarwegen in de mainport Rotterdam. Het advies- en ingenieursbureau heeft het raamcontract gegund gekregen voor de monstername, analyse en advisering…
01.10.20 Ramon Heeres houdt Rotterdamse haven bevaarbaar Werken aan Nederlands grootste en meest uitdagende monstercampagne. Voor waterbodemspecialist Ramon Heeres is dit werkelijkheid na de definitieve gunning van de raamovereenkomst aan RPS. Hij zorgt er in het dynamische Rotterdamse havengebied voor dat er gebaggerd kan blijven worden. Want…
07.10.20 Werken aan rijksmonumentale boogbrug in Naarden De rijksmonumentale boogbrug in de Oud Blaricummerweg in Naarden is niet meer berekend op het wegverkeer. Versterken van de brug is het devies. Maar hoe verenig je dit cultureel erfgoed, de verkeersveiligheid en ruimtelijke kwaliteit zo goed mogelijk met elkaar?…
15.10.20 Samenwerking met waterschappen krijgt impuls door Carlson-methode Steeds meer waterschappen stappen over naar de Carlson-methodiek om data in te winnen voor het beheer van hun assets. Ook RPS heeft begin 2020 geïnvesteerd in deze soft- en hardware. Het maakt de samenwerking succesvoller, met snellere doorlooptijden en kleinere…
19.10.20 RPS en Long Alliantie Nederland waarderen DAF om veiligheid in fabriek Voor de voortvarende manier waarop DAF Trucks medewerkers beschermt tegen schadelijke lasrook, heeft de truckproducent de ‘Stimuleringstrofee’ ontvangen. Deze prijs wordt door de Long Alliantie Nederland en RPS jaarlijks toegekend aan ondernemingen die voorop lopen in de bestrijding van beroepsziekten….
21.10.20 Vermeulen Groep legt de lat hoog voor opleverdossier Groot Variabel Onderhoud Wie op Twitter door de tijdlijn van Eric Oosterveen scrolt, ziet meteen waar vorig jaar zijn prioriteiten lagen. De bedrijfsleider bij de Vermeulen groep, een aannemer voor het aanleg, beheer en onderhoud van de openbare infrastructuur, twittert er lustig op…
29.10.20 ‘Eén werkplekinspectie levert meer ideeën op dan tien uur vergaderen’ Veilig werken, we willen het allemaal, maar het lukt (onbewust) niet altijd. Daarom liggen er nog volop kansen hierin te verbeteren. Voor algemeen directeur Frank Vrolijks reden zelf het veld in te trekken om te observeren, inspireren en concluderen. Hij…
03.11.20 Stedin zet met RPS koers naar verdere ontwikkeling hoogspanningsnetwerk Stedin staat voor belangrijke uitdagingen binnen de energietransitie. Eén daarvan is de verdere ontwikkeling van het hoogspanningsnetwerk in Nederland. De netbeheerder heeft hiervoor een vierjarige raamovereenkomst met RPS afgesloten voor het uitvoeren van ingenieursdiensten voor hoogspanningsprojecten. “Wie veel tijd en…
17.11.20 Doeltreffend afkoersen op nieuwe NTA 8800 Hoe energie-efficiënt is mijn gebouw? Het antwoord daarop gaat per 1 januari 2021 veranderen. Dan bepaal je de energieprestatie van vastgoed met de nieuwe methodiek NTA 8800. Vastgoedadviseur Arjan van Zaanen en projectleider Rutger Vroom weten inmiddels van de hoed…
24.11.20 België zet Nederlandse asbestlabs aan het werk Belgische opdrachtgevers kijken voor het laten uitvoeren van asbestanalyses in lucht, materiaal en bodem steeds meer over de landsgrenzen heen. Teamleider asbestlaboratorium Joeri Hoppenbrouwers heeft er volop mee te maken. Hoe ervaart hij de verschillen in cultuur, aanpak en wetgeving?…
26.11.20 ‘Nederlandse asbestanalyse is snel en flexibel’ De Nederlandse asbestlaboratoria werken gestaag door om aan de vraag van Belgische klanten te voldoen. Hoe verloopt deze samenwerking vanuit het perspectief van de Vlaming? We gaan erover in gesprek met onafhankelijk asbestdeskundige Rudi Boels van astbestonline.be, die reeds jaren…
10.12.20 Sonderen en boren op de vierkante meter Imposante groene sondeerwagens van BAM koersen langs kwetsbare bruggen en kades van Amsterdam. Op het water trekken diepe pulsboringen bekijks. Alles wordt uit de kast gehaald in de voorbereiding op het geotechnisch laboratoriumonderzoek van RPS. Beleef in deze video in…
14.12.20 Veilig en doeltreffend scheiden van conventionele explosieven Conventionele explosieven in watergangen vormen voor veel waterschappen en andere beheerders een uitdaging. Het verwijderen of scheiden daarvan is een gecompliceerd proces dat vaak duur en omslachtig is. Met de inzet van een munitiescheidingsinstallatie hebben RPS en De Jong Zuurmond…
30.12.20 Multidisciplinaire inspectie 62 Jumbo-panden RPS heeft in opdracht van Jumbo een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd met een Technische Vendor Due Dilligence als voorbereiding op de verkoop van 62 winkelpanden aan een vastgoedbelegger. Het gaat om een van de grootste verkooptransacties van een supermarktportefeuille in de…
07.01.21 Vastgoed: twee contrasten, vijf gedeelde visies Het contrast kan bijna niet groter. Waar Michel Verhoef na 40 jaar ‘vastgoed’ bij RPS afzwaait voor zijn pensioen, heeft collega Pieter van Geldere op jonge leeftijd al een divers carrièrepad achter de rug. Maar wat hen bindt is de…
03.02.21 Brandveiliger pand? Ze werken al jaren samen en luisteren beiden naar de naam André. Toevalligerwijs ook een naam waarvan de letters verweven zijn in het thema waar zij zich dagelijks hard voor maken: brandveiligheid. In gesprek met André van Beek en Bult…
18.02.21 RPS tekent raamcontract met Provincie Noord-Brabant RPS werkt de komende vier jaar met en voor de provincie Noord-Brabant aan economische, sociale en ecologische vooruitgang. Beide partijen tekenden een vierjarig raamcontract voor het uitvoeren van ingenieursdiensten op het gebied van infrastructuur, mobiliteit, natuurontwikkeling en milieu (bodem). Het…
25.02.21 Student en opleider opgelet! Wie wordt de assetmanager van de toekomst? Of het nu gaat om hippe kantoorpanden, scholen, woningen of zorginstellingen. Al deze gebouwen moeten beheerd en onderhouden worden. Hoe mooi is het als de student van nu straks het voortouw neemt dit nog duurzamer en efficiënter te doen. Onze…
09.03.21 Dijkverbetering Schinkelpolder benutten voor natuurimpuls In Noord-Holland staan ze aan de vooravond van een grootschalig flora- en faunaonderzoek. Want de dijk van de Schinkelpolder moet versterkt worden. Omgevingsmanager Adrian Boogaard van het Hoogheemraadschap van Rijnland ziet volop kansen de natuur hiermee ook een impuls te…
10.03.21 Batwoman Floor zet vleermuis in de spotlight Zodra we de lente ruiken, ontwaken de vleermuizen uit hun lange winterrust. Voor ecoloog Floor Reijngoudt het startsein om er in de nachtelijke uren weer op uit te trekken. Vanuit een ongekende passie voor vleermuizen bewaakt ze het ecologisch belang…
12.03.21 Meer grip op uw sloopproject? Het slopen van een gebouw is een complex proces. Met diverse stakeholders en belangen. Het risico op uitloop in de planning of meerwerk is reëel. Herkent u zich in deze situatie? Bekijk de animatie en ervaar hoe u grip krijgt…
25.03.21 Hoe staan de Amsterdamse kademuren er echt voor? Dat de Amsterdamse kademuren en bruggen kwetsbaar zijn is al jarenlang een issue. Maar hoe staat de conditie van dit werelderfgoed er nu echt voor? Beleef in de video een uniek kijkje achter de schermen bij de wijze waarop BAM…
30.03.21 Slagvaardiger aanbesteden van vastgoed Van Covid-19 maatregelen tot de stikstofproblematiek. Opdrachtgevers moeten bij het aanbesteden van werken steeds slagvaardiger meebewegen om grip te krijgen én te houden op de maatschappelijke ontwikkelingen. Reden voor inkoopadviesbureau Goedemensen en RPS om samen de handschoen op te pakken….
20.04.21 RPS klimt naar trede 5 op CO2-prestatieladder RPS heeft van Kiwa een CO2-bewust certificaat ontvangen voor het behalen van het hoogste niveau (5) op de CO2-Prestatieladder. Met het behalen van dit certificaat laat het bedrijf zien dat het actief werk maakt van het streven naar een zo’n…
22.04.21 Extra paar innovatieve ogen onder water Met de inzet van een onderwaterdrone (Remotely Operated Vehicle) krijgen visuele inspecties en metingen een nieuwe dimensie. Sinds kort hebben wij de meest moderne variant aan onze vloot toegevoegd. Met 4K-camera, sonar, LED-verlichting, laserscanner en staaldiktemeter aan boord. Beleef in…
04.05.21 Speurneuzen in Utrechts rioolgemaal Afdalen voor een asbest- en betononderzoek in een donker, afgesloten rioolgemaal. Dat is best een avontuur. Onlangs beten onze speurneuzen samen met Willemsen Infra de spits af voor de gemeente Utrecht die er meerdere laat inspecteren. Hoe doen zij dat…
12.05.21 RPS en BCI Gebouw slaan handen ineen bij bepalen circulaire potentie vastgoed De bouw- en vastgoedsector staat voor een enorme kentering. Verduurzamen van nieuwe en bestaande gebouwen is het devies. Reden voor BCI Gebouw en RPS om samen de handschoen op te pakken als het gaat om circulair ontwerpen, bouwen en onderhouden….
18.05.21 Toeterend de nieuwe Vredenburghlaan op De aanleg van de Vredenburghlaan is een belangrijke stap in het verbeteren van de bereikbaarheid en leefbaarheid van het gebied rondom Waddinxveen. Na een intensief en duurzaam bouwtraject ging de 80 kilometerweg eind april 2021 open. Technisch manager Berry Heikoop…
25.05.21 Als elke druppel telt Hoe zorg je ervoor dat je regio niet alleen klimaatbestendiger, maar ook mooier en leefbaarder wordt? Vraag het aan José Kooi van het Hoogheemraadschap van Delfland en Bo Schreur van RPS. Met een slimme netwerkaanpak zetten zij bewoner, bedrijf en…
01.06.21 ‘In het verzamelen, beheren en analyseren van vastgoedinformatie is nog veel winst te halen’ Hilde Benning (25) uit Capelle aan den IJssel is derdejaars student bij de opleiding Facility Management aan de Hogeschool Rotterdam. Tijdens een stage van vijf maanden bij RPS heeft ze onderzoek gedaan naar welke vastgoedinformatie essentieel is voor de strategische…
09.06.21 Scherpe ogen bij inspectie van de Afsluitdijk De één rijdt er routinematig overheen. Anderen komen met touringcars uit alle windstreken een kijkje nemen. De Afsluitdijk is net zo bescheiden als uniek. Zeker voor liefhebbers van weidse uitzichten over zee, rust en cultuurhistorie. Niet voor niets behoort dit…
29.06.21 Met foto’s speuren naar scheuren in metselwerk Een model dat aan de hand van foto’s scheuren herkent en meet in het metselwerk van gebouwen? Handig en het bestaat. Met TNO en Sobolt hebben we deze vorm van kunstmatige intelligentie onlangs getest op de Sint-Janskerk in de gemeente…
05.07.21 Di- en triisocyanaten, de nieuwe grenswaarde in de praktijk Het is opmerkelijk dat de Nederlandse publieke grenswaarde voor di- en triisocyanaten 15 jaar geleden is komen te vervallen en sindsdien geen nieuwe grenswaarde een wettelijke status heeft bereikt. Onze arbeidshygiënisten Arné Oerlemans, Erik van Nunen en Jeroen Smallenberg lieten…
15.07.21 Landmeten in de Oude Kerk in Amsterdam Het oudste gebouw van Amsterdam is een kerk die ook kijkt naar de toekomst. Na het inscannen van ruim 2500 graven van personen die hier begraven liggen, neemt zij de bezoekers mee naar een unieke interactieve ervaring. Met persoonlijke achtergronden…
07.09.21 Weer veilig en gezond naar kantoor Na ruim anderhalf jaar thuiswerken gaan we steeds meer naar kantoor. Maar in de tussentijd vormden de (deels) onbemande panden een ideale kweekvijver voor bacteriën, zoals legionella. Hoe ga je hier als gebouwbeheerder of -eigenaar mee om? Adviseur Peter Thorenaar…
13.09.21 ‘Soms verbijsterd na uitslag legionellatest’ Met de opleiding Bouwkunde op zak begon Jeffrey van Holten aan een avontuur als legionella-adviseur. Hoewel dat carrièrepad op het eerste oogpunt niet logisch lijkt, staat zijn meerwaarde buiten kijf. Want nu medewerkers na de lockdown steeds meer naar kantoor…
24.09.21 ‘Je voelt je hier meteen welkom’ Een nieuwe start is altijd spannend. Zeker als het gaat om een nieuwe baan. Veel nieuwe indrukken: je werkplek, collega’s, klanten en programma’s. Toch maakte Ruud Vink na een maand al de stap naar (interim) teamleider en is Merel van…
01.10.21 Waarde creëren uit afvalstromen Slopen is creëren. Zeker als je de materialen en grondstoffen voor nieuwbouw uit de bestaande gebouwen haalt. In Schoonhoven begeleidt RPS de gemeente Krimpenerwaard volgens dit motto bij de circulaire ontmanteling en wederopbouw van het Schoonhovens College en sporthal De…
07.10.21 Blackbox voor dieselrookanalyse Wie in een sector met diesel aangedreven machines en voertuigen werkt, kan (on)aangekondigd bezoek van de inspectie SZW verwachten. Want met de introductie van de nieuwe grenswaarde trekt de overheid de teugels stevig aan. RPS beschikt over een bijzonder apparaat…
13.10.21 RPS sluit in bijzondere combinatie raamcontract met Rijkswaterstaat Ze opereren meestal op de achtergrond, maar zijn onmisbaar voor vrijwel elk project van Rijkswaterstaat: ingenieurs- en adviesbureaus. De komende vier jaar geeft RPS in een mix van vijf complementerende combinatiepartners invulling aan de Samenwerkingsraamovereenkomst Ingenieursdiensten (SROK ID). De ingenieursdienstensector…
22.10.21 Avontuurlijke ontdekkingsreis van een projectmanager waterkeringen Gezocht: een nieuwe projectmanager waterkeringen. Maar niet zomaar eentje. Want buiten wachten uitdagende projecten en binnen kom je terecht in een warm bad. Wie kan er beter vertellen wat je hier kan verwachten dan Dennis Hordijk die dezelfde rol vervult…
29.10.21 De surfboys van team waterveiligheid Verslaving, verlangen, plezier. Voor Jurre Toes, Luc ter Schiphorst en Sandor de Kluizenaar is dat waar het bij hun passie voor golfsurfen allemaal om draait. Want onze collega’s waterveiligheid en waterbouw zijn niet alleen in hun functie, maar ook daarbuiten…
17.11.21 ‘Voor ecologen is werken bij RPS heel gevarieerd’ Terwijl de meeste mensen op één oor liggen, trekken Kirsten Maartense en Floor Reijngoudt er juist op uit. We volgen beide ecologen ’s nachts tijdens een onderzoek naar vleermuizen. “Bij RPS krijg je veel ruimte en alle voorzieningen die je…
19.11.21 Hoe vertaal je duurzame ambities in concrete aanpak? Het resultaat van het ‘Pact van Glasgow’ is vooralsnog niet meer dan een stap in de juiste richting. Want zes jaar na het Klimaatakkoord van Parijs is er nog een groot gat tussen droom en daad. We weten wat we…
23.11.21 ‘Hartelijk ontvangst, vlotte sollicitatie, meer uitdaging’ Een eerste dag bij je nieuwe werkgever is altijd spannend. Onlangs begroetten we met omgevingsmanager Marjolijn Rietveld-Donga, bodemadviseur Jeroen Biemans en projectleider Remko Gulickx drie nieuwe aanwinsten op onze vestiging in Leerdam. “Als je zo hartelijk wordt ontvangen, heb je…
25.11.21 ‘Respect voor groots werk in klein gebied’ Oud ontmoet nieuw. Een credo dat zeker geldt bij de renovatie van de boogbrug in Naarden. Want hier treft het rijksmonument niet alleen de toepassing van moderne technieken, maar ook de ingenieurs van de toekomst. Waar zijn de studenten infra…
09.12.21 ‘Bij RPS krijg je de kans om te doen wat je écht leuk vindt’ Ze staan beiden aan het prille begin van een carrière binnen de vastgoedwereld. Toch weten projectmedewerker Hilde Benning en vastgoedadviseur Sharon Schotte al goed wat ze willen. “Als je ambitie hebt, krijg je bij dit bedrijf alle mogelijkheden om te…
15.12.21 Speuren naar scheuren met kunstmatige intelligentie Een half jaar geleden trok onze drone boven de Sint-Janskerk in Gouda veel bekijks. We maakten foto’s voor een door TNO/Sobolt ontwikkeld AI-model. Een nieuwe techniek die scheuren herkent en meet in het metselwerk van gebouwen. De uitkomsten zijn nu…
23.12.21 Route naar nieuwe dassenburcht in Heerlen Dassenverhuizingen zijn zeldzaam in Nederland. Toch moest er in Heerlen voor de das een ander thuis worden gevonden. Reden: ontwikkelingen binnen een bedrijventerrein. RPS zette met aannemer Cerfontaine en stichting Das & Boom de schouders onder de realisatie van een…
12.01.22 ‘Gooise Meren, mogen wij ons even voorstellen?’ Als je als gemeente een raamcontract voor ingenieursdiensten tekent met een marktpartij wil je natuurlijk weten wat voor vlees je in de kuip hebt. Gooise Meren vroeg RPS een introductiefilm te maken voor haar ambtenaren. Die kans lieten onze collega’s…
20.01.22 Flevoland beleeft primeur met explosievenonderzoek Voor de eerste keer in de Nederlandse geschiedenis is een hele provincie op ontplofbare oorlogsresten onderzocht. In opdracht van provincie Flevoland, Waterschap Zuiderzeeland en de gemeente Lelystad heeft advies- en ingenieursbureau RPS de achtergebleven explosieven uit de Tweede Wereldoorlog in…
24.01.22 RPS versterkt groeiambitie met nieuw kantoorpand in Utrecht De teams van RPS die gevestigd zijn in Leerdam en Ouderkerk a/d Amstel nemen vanaf medio 2022 hun intrek in een kantoorpand in Papendorp (Utrecht). Met een gebouw dat voldoet aan de meest moderne eisen voor flexwerken, ontmoeten en duurzaamheid….
25.01.22 RPS klimt naar trede 3 op Safety Culture Ladder Veilig werken is een belangrijk speerpunt binnen het beleid van RPS. Binnen de organisatie wordt daarom veel aandacht besteed aan de veiligheid van processen en medewerkers. De auditoren van KIWA hebben dit beoordeeld met de certificering van trede 3 op…
27.01.22 Natuurbruggen: gaan mens en dier samen? Nederland beschikt over meer dan 70 natuurbruggen, waarvan er een aantal is opengesteld voor mensen. Leuk voor ons, maar wat betekent dit voor het gebruik en passeergedrag van de dieren? Hoewel deze vraag in binnen- en buitenland nog maar beperkt…
03.02.22 RPS zet sein op groen voor Hondekop Welke babyboomer is er niet opgegroeid met de Hondekop en zijn karakteristieke bolle neus. Dankzij Stichting Mat’54 staat één treinstel na een grondige opknapbeurt weer op het Nederlandse spoorwegnet. Maar niet voordat RPS groen licht gaf na een chroom-6 onderzoek….
Drijvende LiDAR-boeien van RPS ondersteunen Nederlands project voor windenergie en metocean-metingen RPS is geselecteerd om een nieuw project te ondersteunen om het potentieel voor windenergie en metocean-omstandigheden te meten voor de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in IJmuiden Ver. Het team zal vier LiDAR-boeien uitzetten voor het meetprogramma, dat twee jaar…
10.02.22 Circulair slopen in dynamische ruimtes Spannend is het zeker, voor de leerlingen van het Sterrenwerk. Want zij krijgen in 2023 een gloednieuw onderkomen. Maar niet voordat we in opdracht van de gemeente Teylingen het oude gebouw circulair ontmantelen en het terrein bouwrijp opleveren. Een uitdagend…
23.02.22 ‘In informele sfeer werken aan bijzondere herstel- en natuurontwikkelingsprojecten’ Als actieve student of bijna afgestudeerde specialist op het gebied van landschap en natuur ben je natuurlijk benieuwd waar je komt te werken. Welke kansen liggen er bij bedrijven binnen thema’s als milieu, water en de groene leefomgeving? Onze projectleider…
28.02.22 Joris Vergeer financieel directeur RPS Nederland Joris Vergeer (37) treedt op 1 maart 2022 aan als de nieuwe financieel directeur bij RPS. De inwoner van IJsselstein volgt Douwe van der Werf op, die ruim acht maanden als interim aan het advies- en ingenieursbureau verbonden was. Vergeer…
02.03.22 ‘Ik krijg hier alle kansen om me te bewijzen’ Hij is nog maar 37 jaar en grijpt de kans om zich als financieel directeur bij RPS verder te ontplooien. Joris Vergeer uit IJsselstein ruilt zijn functie als corporate controller in voor de hoogste macht binnen het financieel domein van…
14.03.22 Waterschapscollectief zet toon bij uitdagen markt Wie serieuze stappen wil maken met kennisdelen en duurzaam innoveren moet slim zijn. Sinds een jaar bundelen vier waterschappen de krachten met RPS en andere marktpartijen binnen een bijzonder raamcontract voor integrale technische adviesdiensten. Met Joost van der Stee van…
30.03.22 Drietrapsinspectie waterveiligheid bij molens Waterveiligheid, beleving, natuur en innovatie komen samen in het gebied rondom rivier de Vlist en de Rotte. Voor hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard haalt RPS er samen met Asset Hub diverse inspectietechnieken uit de gereedschapskist om de staat van…
01.04.22 Natuurherstelproject Binnenveld valt in de smaak bij studenten We hebben maar één aarde, één leefomgeving. Dus daarom moeten we zorgvuldig omgaan met de inrichting, het ontwerp en het beheer daarvan. Bij de hbo-opleiding Management van de Leefomgeving op de HAS leer je hier alles over. Wat is er…
06.04.22 Op weg naar een groener, innovatiever en beter bereikbaar Brabant De komende jaren meewerken aan economische, sociale en ecologische vooruitgang. En dat ook nog eens in de provincie waar hij woont. Commercieel manager Michiel Dop hoefde niet lang na te denken toen de provincie Noord-Brabant vroeg om een videopitch waarin…
14.04.22 Strategische labels als vliegwiel voor vastgoedbeheer Waterschappen beschikken over een aanzienlijke vastgoedportefeuille. Hoe maak je dan de juiste beheerkeuzes als het gaat om onderhoud, veiligheid en duurzaamheid? Waterschap Hollandse Delta vond met RPS het antwoord in het strategisch labelen van deze thema’s. Senior gebouwbeheerder Wesley Allijn…
02.05.22 Contrastrijk duo zorgt twee decennialang voor Limburgs elan Wie al 20 jaar elke ochtend om vier uur de wekker zet voor zijn broodheer moet wel plezier hebben in zijn werk. De Limburgse meettechnicus Joop Slangen (64) en laborant John Jongen (59) verschillen in karakter, maar delen memorabele momenten….
11.05.22 Voor topprestaties heb je veilig drinkwater nodig Onbekend maakt onbemind. Een credo dat zeker geldt voor legionella binnen de kleedkamers van de amateursporter. Toch maakt voetbalclub DIA uit Teteringen met hulp van RPS werk van deze sluipmoordenaar. “Voorheen ging na de zomerstop de douche gewoon weer aan…
13.05.22 ‘Ik vind het belangrijk om iets bij te dragen aan deze wereld’ Wat mooi dat je dagelijks mag werken aan het beschermen van dier en natuur. Onze junior ecoloog Luke Vrijens weet er alles van. Hij vertelt wat zijn vak en het werken bij RPS zo interessant maakt. ‘Het leukste is de…
19.05.22 ‘Je krijgt het gevoel dat er echt naar je geluisterd wordt’ Hij was toe aan een nieuwe uitdaging en vond die binnen de advies- en ingenieurswereld. Ruud Vink stuurt het team van water en bodem aan en geniet dagelijks van de dynamiek en het samenspel met klanten en collega’s. ‘RPS klopte…
02.06.22 Boeiend windenergieproject op de Noordzee Wind op zee is onmisbaar om in 2050 CO2-neutraal te zijn. Er staan daarom verschillende partijen te trappelen om nieuwe windparken aan te leggen in de Noordzee. Vier LiDAR-boeien van RPS gaan alvast vooruit om in opdracht van Rijksdienst voor…
15.06.22 ‘Je merkt dat veiligheid meer leeft in de organisatie’ Veilig werken staat voor steeds meer organisaties prominenter op de radar. Zo maakte RPS de stap van trede 2 naar trede 3 op de Safety Culture Ladder. Daarmee heeft het bedrijf aangetoond dat een positieve veiligheidscultuur door al haar medewerkers…
23.06.22 Utrecht, mogen wij ons even voorstellen? ‘Nieuwe uitdaging. Nieuwe baan’. ‘Klaar voor een nieuwe uitdaging?’ ‘RPS komt naar Utrecht’. Je trof deze kreten in de afgelopen weken aan op billboards langs de snelweg en op abri’s in de bushokjes in het midden van het land. We…
30.06.22 Samen lachen, verbinden én leren in de Biesbosch Ze zijn dagelijks actief met het onderzoeken en analyseren van monsters. Denk aan asbest, chroom 6 en legionella. Of werken aan grondproeven voor dijkverbeteringsprojecten. Specifieke vakgebieden met hun eigen werkcultuur. Hoe werk je dan één hecht team? Het antwoord kwam…
04.07.22 RPS breidt uit met microbiologisch lab SGI Compliance Steeds meer bedrijven zien het belang in van een goed binnenklimaat. Voor RPS analyse bv reden om meer slagkracht te krijgen voor het uitvoeren van wateranalyses en klimaatonderzoek. Het bedrijf heeft hiervoor de microbiologische tak van SGI Compliance Environmental Control…
07.07.22 Team landschap en natuur geeft weer kleur aan de Veluwe Bikkelen op de Veluwe. Met de beugelzaag en de takkenschaar in de hand. Voor Natuurmonumenten zetten onze collega’s van landschap en natuur ook graag vrijwillig hun beste beentje voor. Want als de heide langzaam verandert in bos, is het tijd…
27.07.22 Biomonitoring bewaakt en stimuleert veilig werken Wie als werknemer wordt blootgesteld aan gevaarlijke stoffen moet de garantie hebben dat hij zijn werk veilig kan doen. Toch worstelen veel werkgevers met het kiezen van de juiste meetmethodes. Energiebedrijf RWE, haar industriële reiniger REYM en RPS vinden elkaar…
03.08.22 Hoe stofvrij werk jij op de bouwplaats? Je staat er met de zaag, boor of schuurmachine in de hand vaak niet bij stil. Dat stof mogelijk schadelijk is voor je gezondheid. Om beroepsziekten terug te dringen, moeten de gereedschappen waarmee gewerkt wordt, zorgen voor lage emissies. Maar…
11.08.22 Ontrafelen kwetsbare kademuren in Utrecht De Utrechtse werven zijn uniek. Nergens in de wereld zijn de grachten zo opgebouwd als in deze historische stad. Dus toen bleek dat de kades op veel plekken kwetsbaar waren, besloot de gemeente dat er moest worden ingegrepen. Lees hoe…
24.08.22 Van landmeter tot dronepiloot Toys for boys. Als Remko Gulickx met de controller van een drone in zijn handen staat, denkt hij weer even terug aan het gamen in zijn jeugdjaren. Maar nog liever mijmert de van origine landmeter over de toekomst. “Want de…
07.09.22 ‘Wij werken hier veilig, of we werken hier niet’ Als het om de principes van veilig werken gaat, hebben het Havenbedrijf Rotterdam en RPS elkaar gevonden. Al merken zij in de praktijk dat er nog altijd een verschil is tussen denken én doen. Daar weten Bodemadviseur Thomas Ligtenberg en…
12.09.22 Frank Vrolijks zwaait af bij RPS Frank Vrolijks (58) vertrekt als algemeen directeur en bestuurder van RPS Nederland. Hij bekleedde deze functie sinds 1 maart 2013. In die periode was hij eindverantwoordelijk voor de Nederlandse operaties van RPS op het gebied van vastgoed, infrastructuur en laboratoria….
06.10.22 Werken en ontmoeten in eigentijdse, knusse ideeënfabriek Het ideale kantoorgebouw heeft veel lichtinval, is ruim opgezet, biedt keuze uit verschillende soorten werkplekken, is duurzaam gebouwd en inspireert medewerkers om te ontdekken en ontmoeten. Maak kennis met deze hypermoderne, knusse ideeënfabriek van RPS in hartje Utrecht. De zomervakantie…
13.10.22 RPS lanceert webshop voor Arbo-meetapparatuur Wie als opdrachtgever een beroep doet op diverse vormen van dienstverlening wil graag snel en goed geholpen worden. Met de introductie van een nieuwe webshop voor het huren van meetapparatuur en monstername voor arbeidshygiënische doeleinden biedt RPS analyse bv haar…
10.11.22 Nieuw onderzoek naar winddata en metocean-condities bij Doordewind Windpark Zone Van het delen van data over onder meer wind, stromingen en getijden tot en met het initiëren van nieuwe innovaties. Het metocean-team van RPS Energy bouwt met het tweede project voor Doordewind Windpark Zone voort op haar eerste geslaagde LiDAR-boeienproject…
17.11.22 Virtual Reality geeft bewonersparticipatie nieuwe dimensie Virtual Reality (VR) is al lang niet alleen maar voorbehouden aan de gaming-industrie. In de gemeente Gooise Meren maken de inwoners hiermee zelfs alvast kennis met hun nieuwe winkelstraat, waarvan de inkt van het definitief ontwerp nog niet is opgedroogd. Met…
06.12.22 Waterschap Vechtstromen zet grootschalig in op beheer en onderhoud Waterschap Vechtstromen heeft duizenden kunstwerken in beheer. Samen met RPS werkt zij aan een duurzame oplossing voor integrale inspectie- en onderhoudsvraagstukken. Dit helpt om beter te prioriteren op basis van kosten, prestaties en risico’s. Objectbeheerder Rob Lanting van het waterschap…
15.12.22 ‘Meer grip op projecten, minder zorgen voor morgen’ Kabels en leidingen zijn van vitaal belang voor onze maatschappij. Wie actief is in de voorbereiding op de aanleg daarvan, krijgt veel op zich af. Neem Gerard Krikhaar, Mark Berghuis en Maarten Platenburg van de afdeling grondzaken van Gasunie. Dagelijks…
22.12.22 RPS meet duizenden woningen in voor Vesteda RPS heeft met Vesteda een samenwerkingsovereenkomst getekend voor het in kaart brengen van duizenden woningen uit haar vastgoedportefeuille. Het gaat om kerngegevens, zoals oppervlaktes in vierkante meters voor NEN-2580-meetrapporten en verschillende woningwaarderingsstelsel-kenmerken. Daarmee haakt de woningbelegger en -verhuurder alvast aan…
12.01.23 ‘Ik houd wel van een uitdaging’ Slapeloze nachten? Nee, die heeft ze er zeker niet van. “Ik houd wel van een uitdaging”, klinkt het monter uit de mond van RPS’er Karla van Stekelenburg. Dit jaar gaat ze als projectleider voor woningbelegger en -verhuurder Vesteda duizenden opnames…
24.01.23 RPS voortaan onderdeel van Tetra Tech Sinds 24 januari 2023 is RPS onderdeel van Tetra Tech. Voor ons bedrijf is dat het begin van een spannend nieuw hoofdstuk. Tetra Tech is een toonaangevend advies- en ingenieursbureau en het dienstenpakket dat we gezamenlijk aanbieden in combinatie met…
30.01.23 Eén keer keuren voor het hele jaar Waarom zou je je veldmedewerkers jaarlijks naar allerlei keuringsinstanties sturen, als je dit met hen ook in één keer op eigen kantoor kan organiseren. Kiran Schoemaker van ons SHEQ-team legt in deze video uit wat zo’n keuringsweek het bedrijf en…
09.02.23 Kinderdijk krijgt opknapbeurt Kinderdijk, het wereldberoemde werelderfgoed in Zuid-Holland, ondergaat een metamorfose. Want het entreegebied van het dorp, bekend om haar windmolens, krijgt een groene make-over en wordt overzichtelijker en veiliger. Peter Verwoert van de gemeente Molenlanden en projectleider Marco van Leeuwen van…
02.03.23 ‘Luisteren naar de medewerker is belangrijker geworden’ Na 23 jaar trouwe dienst bij RPS is het voor Angelica van Burgeler tijd voor een nieuwe uitdaging. Maar niet voordat we nog één keer uitgebreid met de HR-specialist terugblikken op haar kleurrijke loopbaan binnen een advies- en ingenieursbureau. Hoe…
09.03.23 De wereld van een microbiologisch laborant Bacteriën, schimmels en gisten. De meeste mensen houden ze het liefste buiten huis, maar Sadeta Pasalic ontvangt ze met open armen. Als microbiologisch analist bestudeert ze allerlei micro-organismen in het laboratorium van RPS in Breda. Werk dat Sadeta inmiddels alweer…
17.03.23 Hogeschool Van Hall Larenstein en RPS bundelen krachten voor training kabels en leidingen Hogeschool Van Hall Larenstein en RPS gaan de komende drie jaar intensief met elkaar samenwerken bij het aanbieden van de meerdaagse praktijktraining kabels en leidingen. Ruth van der Beek, directeur onderwijs van de locatie Velp, en Harm van der Zweep,…
22.03.23 De dijk van de toekomst Met het thema ‘Seeds of Change’ nodigt de Water Conference in New York de wereld deze week uit na te denken over innovatieve oplossingen voor waterbeheer. Nederland blijft onverminderd werken aan de slimme en duurzame versterking van haar dijken, met…
28.03.23 Reinoud van Oosten nieuwe managing director RPS Nederland Per 1 mei 2023 vervult Reinoud van Oosten (42) de functie van managing director bij RPS Nederland. De huidige divisiedirecteur Infrastructuur volgt Bert Huijsen op die met pensioen gaat en als adviseur betrokken blijft bij het advies- en ingenieursbureau. …
30.03.23 ‘Arbosysteem schiet tekort om beroepsziekten te voorkomen’ Werken met gevaarlijke stoffen kan grote gevolgen hebben voor je gezondheid. Toch lijken we elkaar maar niet te vinden als het gaat om het voorkomen van beroepsziekten. Stichting Nationaal Kennisknooppunt Beroepsziekten (NKKB) vult die leegte op een laagdrempelige manier…
03.04.23 Ziek door talkpoeder 18 jaar werkte Rutger van Groeninge in de productie, waarna hij zijn carrière bij Delicia vervolgde als teamleider in het magazijn. In 2013 ging hij op vakantie naar Marokko, niet wetende dat hij niet meer terug zou keren als werknemer…
11.04.23 RPS behoudt trede 3 op de Safety Culture Ladder Veilig werken is een belangrijk speerpunt binnen het beleid van RPS. In alle lagen van de organisatie wordt daarom veel aandacht besteed aan het veiligheidsbewustzijn en -gedrag van medewerkers. De auditoren van KIWA hebben beoordeeld dat het bedrijf haar certificering…
13.04.23 De wereld van een coördinator Kabels en Leidingen Van klimaatverandering tot woningtekort. Wie écht het verschil wil maken binnen de energietransitie moet eens kennismaken met Stefan Helgers. Als coördinator kabels en leidingen bij RPS heeft hij een centrale rol bij ondergrondse infrastructuurprojecten. Een boeiende job op het snijvlak…
11.05.23 ‘We kregen veel nieuwe inzichten in hoe grondverzet in de praktijk wordt toegepast’ Bij de hbo-opleiding Management van de Leefomgeving aan de HAS green academy (voorheen HAS Hogeschool) leer je alles over het inrichten en beheren van onze leefomgeving. Maar wat is er nu beter dan dit zelf eens te beleven bij het…
24.05.23 ‘Wat je niet kent, zie je niet’ Het Goudse Weeshuis is mede door haar markante verleden een van de bijzonderste en mooiste gebouwen van Gouda. Geen wonder dat Alphons van Dam, senior vastgoedadviseur en -inspecteur bij RPS, met volle teugen geniet als hij in opdracht van vastgoedontwikkelaar…
09.06.23 De wereldwijde reis naar leiderschap Als Rick van der Kaay een verzegelde mail van CEO Dan Batrack in zijn mailbox vindt, is er eerst ongeloof, maar daarna ook trots. Want de projectmanager is uitverkoren voor TetraTech’s exclusieve Leadership Academy in Washington. Hoe leuk is het…
13.06.23 Waterschappen inspireren elkaar tijdens Carlson Kennisuitwisselingsdag Steeds meer waterschappen omarmen de Carlson inwin- en verwerkingsmethodiek voor hun assetbeheer. Geen wonder dat de door RPS georganiseerde kennisuitwisselingsdag in Utrecht zo druk bezocht werd. Hierin deelden waterschap Limburg en waterschap Vechtstromen hun succesverhalen met andere waterschappen over de…
16.06.23 Biodiversiteit als drijvende kracht Is het echt mogelijk om huizen en wegen te bouwen, gebieden in te richten én de biodiversiteit te vergroten, terwijl we de stikstofuitstoot verminderen? Gerben Kalkman (Prommenz), Benno Jimmink (Witteveen+Bos) en Reinoud van Oosten (RPS) zijn ervan overtuigd dat dit…
30.06.23 De kracht van vleermuismonitoring met standalone batdetectors Hoor je ze al fladderen in de nacht? De vleermuizen zijn al een tijd ontwaakt uit hun winterslaap en onze ecoloog Kirsten Maartense is er klaar voor om ze te volgen. Met standalone batdetectors onthult ze de mysterieuze wereld van…
13.07.23 De wereld van Jannick Zwetsloot Een gedreven werkvoorbereider en toezichthouder die meehelpt om projecten van begin tot eind in goede banen te leiden. Dat is Jannick Zwetsloot (25) ten voeten uit. Van het tekenwerk voor de historische schootsvelden in Muiden tot het toezichthouden bij een…
05.09.23 Geonius breidt activiteiten uit met succesvolle overname geotechnisch laboratorium RPS GELEEN – Ingenieursbureaus RPS uit Delft en Geonius uit Geleen hebben overeenstemming bereikt over de overname van het geotechnisch deel van het laboratorium van RPS door Geonius. Door de overname heeft Geonius nu de complete keten van geotechnisch veldonderzoek, laboratoriumonderzoek…
06.09.23 Duik in de toekomst Bij werkzaamheden onder het oppervlaktewater moet veiligheid en efficiëntie hand in hand gaan. Met de introductie van het document ‘Kader Veilig Werken onder Water’ zet Rijkswaterstaat de toon dat duikers pas mogen worden ingezet als alternatieve methoden niet volstaan. Stijn…
14.09.23 GRIP ondersteunt ProRail bij juiste dataspoor Om dagelijks 1 miljoen reizigers op een spoornet van 7000 kilometer met 6500 treinritten soepel te laten bewegen, slaat ProRail de handen ineen met Geodan, Iv-Infra en RPS. Binnen de samenwerkingscombinatie GRIP zullen zij de komende acht jaar werken…