Asbestinventarisatie Hoog Catharijne

Wie kent het niet, Hoog Catharijne. Het Utrechtse winkelcentrum heeft in de afgelopen jaren een indrukwekkende metamorfose ondergaan. En het duurt nog tot 2022 voordat de werkzaamheden zijn afgerond. RPS voert er een grootschalige asbestinventarisatie en projectbegeleiding uit.

Project Details

Projectnaam

Asbestinventarisatie winkelcentrum Hoog Catharijne

Locatie

Utrecht

Sector

Vastgoed

Uitdaging

Het goed functionerende, maar gedateerde winkelcentrum Hoog Catharijne wordt helemaal vernieuwd. Het wordt lichter, ruimer en voorziet in een volledige integratie van het winkelcentrum met de binnenstad en stationsgebied. Tijdens de renovatiewerkzaamheden is waakzaamheid geboden. Hoog Catharijne is namelijk gebouwd in 1970, een tijd waarin asbest een hoge populariteit genoot. Vooral vanwege de brandwerende eigenschappen, isolatie en kostprijs. Er kan dus achter elke muur of vloer wat gesloopt wordt asbest naar voren komen. Zeker in een retailomgeving waar geregeld mutaties en dus verbouwingen plaatsvinden wil je elk risico uitsluiten.

Opdrachtgever en eigenaar Klépierre heeft RPS gevraagd een asbestinventarisatie van het totale complex van ruim 220.000 vierkante meter uit te voeren.

RPS-case-asbestinventarisatie-hoog-catharijne
RPS-case-asbestinventarisatie-hoog-catharijne

Oplossing

Vanaf 2011 is er vanuit RPS dagelijks fulltime een asbestinspecteur aanwezig bij Hoog Catharijne. Hij voert zowel de asbestinventarisatie als projectbegeleiding uit. Voordeel hiervan is dat er te allen tijde toezicht is op de werkzaamheden. Klépierre heeft RPS het vertrouwen gegeven direct te schakelen met de saneerders. Door deze korte lijnen kan er ter plekke adequaat opgetreden worden. Bijvoorbeeld bij vragen of problemen tijdens destructieve sloop. Zo worden eventuele vertragingen in de looptijd van het project zoveel mogelijk voorkomen.

Verder vormt RPS een belangrijke schakel tussen People Power (programma waarmee de status van het asbestonderzoek bij Hoog Catharijne wordt bijgehouden) en betrokken partijen. Met plattegronden en kleurgradaties is direct overzicht van wat is vrijgegeven en wat niet.

RPS heeft al een groot deel in kaart gebracht van van al het zichtbare en niet zichtbare asbest in onder meer de winkels, kantoren, technische ruimtes, liften, parkeergarages en expeditieruimte. Het gaat dan bijvoorbeeld om bitumen in een dilatatievoeg, asbest in de kozijnen en verloren bekisting en amosiet tussen de gevels.

RPS-asbestinventarisatie-hoog-catharijne
RPS-case-asbestinventarisatie-hoog-catharijne

Project Statistieken

220.000 m2 Aan totaal oppervlakte wordt geïnventariseerd.
85% Van het asbest is in kaart gebracht.
10.000 Verloren bekistingsplaatjes zijn op asbest onderzocht.
120 ton Gaat er jaarlijks gemiddeld aan sloopafval waarin asbest verwerkt zit doorheen.