Chroom-6 onderzoek

Chroom-6 is een kankerverwekkend stof die in de luchtwegen terecht kan komen. Gezien de zeer schadelijke effecten van Chroom-6 is de noodzaak voor het in kaart brengen van de blootstelling toegenomen. RPS heeft een lang track-record en grote expertise opgebouwd. Met deskundige Chroom-6 metingen stellen onze specialisten de grootte van het risico vast en adviseren over passende (bron)maatregelen. Zo heeft u snel duidelijkheid en weet wat u moet doen.

Wat u van ons mag verwachten op het gebied van Chroom-6?

  • Specialistische metingen en analyses van Chroom-6
  • Geaccrediteerd laboratorium
  • Vakkundige toetsing en rapportage
  • Gecertificeerde, ervaren specialisten
  • Kennis over laatste stand der techniek

Blootstelling Chroom-6

De gevaarlijke stof Chroom-6 hecht zich eenvoudig aan metalen en wordt onder andere verwerkt in verf, hout, plastic en metaal. Met oog op de ernstige gezondheidsrisico’s is bepaald dat nieuwe Chroom-6 verbindingen alleen zijn toegestaan voor bedrijven die hier speciale toestemming voor hebben gekregen.

Chroom-6 is echter veel toegepast op materialen die nog tientallen jaren gebruikt worden. Bij het mechanisch bewerken van chroom bevattende oppervlakten kan Chroom-6 vrijkomen. Bijvoorbeeld bij het stralen en coaten van metaal. Ook bij lasprocessen aan roestvrijstaal kan Chroom-6 vrijkomen (zie ook het onderdeel lasrook).

Geaccrediteerd laboratorium voor Chroom-6 onderzoek en analyse

Het laboratorium van RPS analyse is geaccrediteerd (RvA L192) voor de analyse van Chroom-6 in verf- en luchtmonsters. Hierdoor bent u verzekerd van een zeer hoge kwaliteit van de metingen. Naast luchtmetingen voeren onze gecertificeerde specialisten veegmonsters uit om de vervuilingsgraad op de werkplek te bepalen. Standaard leveren wij u binnen 5 werkdagen de resultaten. Bij spoed kan dit zelfs binnen een dag.

Wet- en regelgeving Chroom-6

Er is steeds meer bekend over Chroom-6 en ook op het gebied van wet- en regelgeving zijn er in de afgelopen jaren ontwikkelingen geweest. Zo zijn recent de grenswaarden voor werkzaamheden verder verlaagd. Goede metingen zijn van belang om passende maatregelen te kunnen nemen. Onze specialisten geven u, op basis van analyses in ons geaccrediteerde laboratorium, concreet advies. Hiermee voldoet u aan de laatste wet- en regelgeving. Zij kunnen u ook helpen bij de implementatie van maatregelen en de voorlichting aan werknemers.

RPS_Chroom6-specialist-laboratorium
RPS_Chroom6-specialist-laboratorium

Coatinginspectie civiele kunstwerken

Defecten in de coating bij civiele kunstwerken resulteren in dure reparatiekosten en langdurige uitvaltijd. Onze coatinginspectie en foutenanalyse dragen bij aan een continue bescherming van uw object, complex of installatie. Met onze NACE-gecertificeerde coatinginspecteurs is kwaliteit gewaarborgd. Meer weten? Bekijk hier de dienstenpagina over coatinginspectie civiele kunstwerken.

Gezondheidsrisico’s Chroom-6

Blootstelling aan Chroom-6 kan zeer ernstige gezondheidsklachten veroorzaken. Het kan onder andere long-, neus- en neusbijholtekanker veroorzaken. Ook kan Chroom-6 chronische longziekten, allergieën, nierproblemen en chroomzweren veroorzaken en de vruchtbaarheid aantasten.

Heeft u verdacht materiaal aangetroffen waar mogelijk Chroom-6 op zit?

Chroom-6 valt dan ook onder de hoogste klasse van gevaarlijke stoffen. Een goede risicobeheersing vraagt om specialistische kennis.
Neem direct contact  met ons op voor een professionele aanpak waarmee u uw medewerkers goed beschermt en voldoet aan de geldende wet- en regelgeving.

Gerelateerd nieuws

03.02.22

RPS zet sein op groen voor Hondekop

Welke babyboomer is er niet opgegroeid met de Hondekop en zijn karakteristieke bolle neus. Dankzij Stichting Mat’54 staat één treinstel na een grondige opknapbeurt weer op het Nederlandse spoorwegnet. Maar niet voordat RPS groen licht gaf na een chroom-6 onderzoek….

01.08.17

‘Paniek? We stonden op scherp’

NedTrain kiest voor transparantie aanpak bij Chroom 6 problematiek. Het mediacircus draaide vorig jaar zomer op volle toeren, nadat bekend werd dat medewerkers van NedTrain jarenlang hebben gewerkt aan treinen met Chroom 6 houdende verf. Nu de rust is wedergekeerd,…

22.10.19

RPS en SGS werken samen aan standaard meettechniek voor chroom-6

Nieuwe markten brengen nieuwe ontwikkelingen met zich mee. Maar dat de laboratoria van concurrenten samenwerken om tot een geharmoniseerde meetmethodiek te komen, is wel heel bijzonder. Onder aanmoediging van Rijkswaterstaat gooiden RPS en SGS alle schroom overboord en deelden de…

04.12.19

Hoe verwijder je chroom-6 van civiele kunstwerken?

Het verwijderen van de gevaarlijke stof chroom-6 van de Waalbrug is een stevige uitdaging. Rijkswaterstaat zoekt met hulp van de arbeidshygiënisten van RPS naar de meest veilige en doelgerichte methode. In dit artikel nemen we u mee naar deze dynamische speurtocht…

Vraag nu direct uw offerte aan

Wilt u direct een offerte aanvragen voor onze dienstverlening? Vul dan hieronder uw gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

    Upload hier uw PDF, JPG, JPEG of PNG bestanden (max. 2mb)
    Hoe bent u bij RPS terecht gekomen?