Kwartsstof

Kwarts komt voor in veel natuurlijk producten. Bij de bewerking van kwartshoudende producten komt kwartsstof vrij. De hele fijne deeltjes (respirabel kristallijn silica) kunnen tot diep in de longen komen en longkanker en andere ernstige luchtwegproblemen veroorzaken. Goede blootstellingsmetingen zijn essentieel om de juiste maatregelen te nemen om uw medewerkers te beschermen tegen de zeer schadelijke gevolgen van blootstelling.

  • Geavanceerde meetapparatuur en -procedures
  • Geaccrediteerd testlaboratorium
  • Gespecialiseerde meettechnici
  • Deskundig advies
  • Concrete maatregelen

Inzicht en concreet advies voor werken met kwarts? Neem dan contact op voor deskundig onderzoek: Erik van Deurssen

Geaccrediteerd testlaboratorium

RPS beschikt over zeer geavanceerde analysetechnieken en een geaccrediteerd lab (accreditatienummer L192) voor de analyse van kwartsstof in lucht, conform NEN-EN-ISO/IEC 17025. RPS heeft dan ook een zeer grote expertise opgebouwd. Met een infrarood analysetechniek kan kristallijn alfa kwarts in lucht met een zeer lage detectiegrens worden geanalyseerd (1µg/filter). Voor de analyse van materiaalmonsters is de sedimentatietechniek volgens ‘Stokes’ in ons lab verder verfijnd. Daardoor kan het respirabele deel van het stofmonster worden afgescheiden en de juiste informatie omtrent de toxiciteit van het monster worden bepaald. Het lab is ook voorzien van XRD-analysetechniek (röntgendiffractie), zodat ook tridimiet kan worden geanalyseerd.

Blootstelling aan kwartsstof

In de bouw heeft bijna iedereen te maken met kwartsstof. Bij bewerking van materialen waar kwarts in zit, zijn blootstellingsmetingen nodig om de samenstelling te analyseren. De gecertificeerde specialisten van RPS voeren vakkundige metingen uit en op basis van de analyses ontvangt u concreet advies over te nemen maatregelen. Het is belangrijk om u te realiseren dat de blootstelling vaak niet beperkt blijft tot de medewerkers die werken met kwartshoudend materiaal: ook anderen in de omgeving kunnen worden blootgesteld. Ook hiervoor kunt u rekenen op deskundig advies.

Gezondheidsrisico’s kwartsstof

Langdurige blootstelling aan kwartsstof kan longkanker veroorzaken en andere ernstige luchtwegaandoeningen, zoals longfibrose (stoflongen). Het longweefsel kan daardoor minder zuurstof opnemen, waardoor kortademigheid ontstaat. De schade is niet meer te herstellen. Kwartsstof valt dan ook onder de meest gevaarlijke stofklasse. Neem contact met ons op voor een concreet plan van aanpak.

gevaarlijke-stoffen---kwartsstof-RPS
gevaarlijke-stoffen---kwartsstof-RPS

Gerelateerd nieuws

03.08.22

Hoe stofvrij werk jij op de bouwplaats?

Je staat er met de zaag, boor of schuurmachine in de hand vaak niet bij stil. Dat stof mogelijk schadelijk is voor je gezondheid. Om beroepsziekten terug te dringen, moeten de gereedschappen waarmee gewerkt wordt, zorgen voor lage emissies. Maar…

Vraag nu direct uw offerte aan

Wilt u direct een offerte aanvragen voor onze dienstverlening? Vul dan hieronder uw gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

    Upload hier uw PDF, JPG, JPEG of PNG bestanden (max. 2mb)
    Hoe bent u bij RPS terecht gekomen?