PAK’s

Polycyclische aromatische koolwaterstoffen, oftewel PAK’s, komen van nature voor in onder andere kolen en ruwe olie. Ze ontstaan echter ook bij verbranding van onder andere gas, hout, afval en tabak. Gezien de schadelijke gevolgen van PAK’s zijn goede analyses van de samenstelling en concentratie van PAK’s nodig. Op basis hiervan kunnen de juiste maatregelen worden genomen tegen blootstelling.

  • Professionele metingen
  • Vakkundige analyses
  • Gecertificeerde, ervaren specialisten
  • Kennis over laatste stand der techniek
  • Concrete, werkbare maatregelen

Inzicht en concreet advies over PAK’s? Neem dan contact op voor een deskundige aanpak: Marcel van Kruining

Expertise

Bij RPS werken gekwalificeerde professionals met jarenlange ervaring op het gebied van stoffenanalyses en stoffenbeheersing. In het laboratorium wordt gebruik gemaakt van geavanceerde meettechnieken, met een zeer lage rapportagegrens. RPS is in staat om de dagblootstelling extreem nauwkeurig te meten (tot 1 nanogram). De kennis van mogelijkheden in de markt zorgen voor een frisse blik op de stoffenbeheersing: nieuwe stoffen, nieuwe werkmethoden en nieuwe beschermingsmiddelen kunnen voor nieuwe oplossingen zorgen om de risico’s te beheersen.

Blootstelling

PAK’s kunnen worden doorgeslikt, ingeademd en in sommige gevallen door de huid heen gaan. Werknemers in industrieën of sectoren waar kolen of steenkoolproducten gebruikt of geproduceerd worden, lopen het hoogste risico op blootstelling aan PAK’s. Denk bijvoorbeeld aan asfaltarbeiders, werknemers die werken met steenkoolgas, vissers (door koolteer op de netten), grafiet-elektrode-arbeiders, werknemers in de mechanica (auto- en dieselmotoren) en werknemers in de banden- en rubberproductie. Blootstelling is vaak aan een mengsel van PAK’s, bijvoorbeeld door het inademen van verontreinigde lucht door uitlaatgassen van auto’s [link naar DME], sigarettenrook en dampen van asfaltwegen.

Gezondheidsrisico’s PAK’s

Langdurige blootstelling aan PAK’s op het werk kan meerdere systemen van het lichaam beïnvloeden. Het kan leiden tot klachten aan de luchtwegen, het spijsverteringskanaal, de huid en aan de ogen. Het kan ook een oorzaak zijn van onder andere long- en huidkanker. Pak’s vallen dan ook onder de hoogste klasse van gevaarlijke stoffen.

RPS-gevaarlijke-stoffen-paks-2
RPS-gevaarlijke-stoffen-paks-2

Vraag nu direct uw offerte aan

Wilt u direct een offerte aanvragen voor onze dienstverlening? Vul dan hieronder uw gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

    Upload hier uw PDF, JPG, JPEG of PNG bestanden (max. 2mb)
    Hoe bent u bij RPS terecht gekomen?