Label stofvrij werken


U wilt als leverancier of producent van handgereedschappen toch ook dat uw afnemers veilig en gezond werken. Maar hoe beoordeel je dat? RPS toetst en valideert dit aan de hand van een TNO prestatietoets in een klimaatkamer. Hiermee ontvangt u een erkend label waarmee uw klanten vrijgesteld zijn van een inventarisatie van gevaarlijke stoffen.

Nergens wordt er zoveel geschuurd en geboord als op de bouwplaats. De stof die daarbij vrij komt kan in verschillende vormen schadelijk zijn voor de gezondheid. Denk aan kankerverwekkende stoffen, zoals kwarts, hardhout, chroom en nikkel. Werknemers die hiermee in aanraking komen, moeten voorzichtig zijn en op een verantwoorde, veilige en vooral gezonde manier werken.

‘Stofvrij werken label’

TNO heeft een prestatietoets ontwikkeld waarmee u het ‘stofvrij werken label’ kunt verdienen. Hiermee test u als leverancier of producten de schadelijke uitstoot van handgereedschappen ten opzichte van de Nederlandse grenswaarden. Met dit label toont u als leverancier aan dat je er een hele dag veilig mee kan werken zonder extra beschermingsmaatregelen. RPS ondersteunt u van a tot z bij het verkrijgen van zo’n label.

RPS-artikel-klimaatkamer

Achtergrond van de prestatietoets

Wat houdt zo’n prestatietoets in?

De TNO prestatietoets stelt de feitelijke blootstellingen aan schadelijke stoffen van de werknemers vast tijdens worst case gesimuleerde werkzaamheden. Dit wordt gemeten tijdens het bewerken (boren, schuren, slijpen, zagen e.d.) van de bouwmaterialen kalkzandsteen, beton, keramische tegels en hout. Zo worden uw gereedschapssystemen getoetst en gevalideerd ten opzichte van de huidige Grenswaarden Stoffen op de werkplek, zoals is vastgesteld door het Ministerie van SZW.

Hoe wordt zo’n meting uitgevoerd?

In een geconditioneerde klimaatkamer test RPS het gereedschap bij 100% inschakelduur tijdens een representatieve periode. Met metingen in de ademzone van de werknemer. Hierbij is de ventilatie in de ruimte representatief voor de werkelijke situatie. In ons laboratorium analyseert de analist de filters van de pompen.

Impressie van de klimaatkamer in de vestiging van RPS in Zwolle.

Wat is het voordeel voor u?

Handgereedschap van producenten die de test goed doorlopen, krijgen een certificaat stofvrij werken. Er zijn in totaal 8 verschillende labels variërend van 1 tot 8 uur. Een label van 1 uur betekent dat het gereedschapssysteem 1 uur per dag kan worden gebruikt zonder overschrijding van de grenswaarde.

Het meest ultieme label is uiteraard een 8 uur label, waarmee dit voor de gehele werkdag geldt. Op een moment dat de werkgever zijn mensen laat werken met een stofvrij werklabel van 8 uur, dan is in de handhavingsnorm van de arbeidsinspectie vastgelegd dat de werkgever is ontslagen van de aanvullende aantoonbaarheidseis.

Welke gereedschappen hebben al een label?

U vindt het complete overzicht op deze speciale site van het TNO.

Gerelateerd nieuws

03.08.22

Hoe stofvrij werk jij op de bouwplaats?

Je staat er met de zaag, boor of schuurmachine in de hand vaak niet bij stil. Dat stof mogelijk schadelijk is voor je gezondheid. Om beroepsziekten terug te dringen, moeten de gereedschappen waarmee gewerkt wordt, zorgen voor lage emissies. Maar…

Vraag nu direct uw offerte aan

Wilt u direct een offerte aanvragen voor onze dienstverlening? Vul dan hieronder uw gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

    Upload hier uw PDF, JPG, JPEG of PNG bestanden (max. 2mb)
    Hoe bent u bij RPS terecht gekomen?