ROV onderwaterinspectie

Nederland kent veel civieltechnische kunstwerken, zoals kades. Een groot aantal daarvan is aan het einde van zijn technische levensduur. Beheerders staan voor de vraag: vervangen of versterken? Visueel inspecteren en beoordelen geeft inzicht, maar vergt een aanzienlijke investering in tijd en geld. Een onderwaterdrone biedt uitkomst en voert onderwaterinspecties uit. Geen kostbare duikteams. Wel snelle en betrouwbare resultaten.

Onderwaterinspectie

RPS heeft de beschikking over haar eigen Remotely Operated Vehicle (ROV). Deze is geschikt voor visuele inspectie en monitoring  in zowel zoet- als zoutwater. De ROV is uitgerust met een roterende kop met een rotatiehoek van 260° wat betekent dat de ROV op een vooraf vastgestelde diepte kan blijven terwijl de camera en sonar kunnen ‘’vegen’’ om beeldmateriaal in de verticale kolom te genereren.

In deze geavanceerde ROV-kop zijn een 4K camera,  dimbare LED verlichting, diverse manipulators , laserscaler voor meetwerkzaamheden en de hoge resoluties 2D sonar geïntegreerd. De sensoren geven waterdiepte en temperatuur weer. De sonar heeft een frequentie van 2,1 MHz met een sectie van 60° op 10 m, terwijl de frequentie van 1,2 MHz een sectie van 130° op 30 m levert. De 6 thrusters zorgen voor vectoring en maximale controle onder ongunstige (stroming en/of deining) omstandigheden. Bovenop de ROV is een externe camera gemonteerd welke op afstand bedienbaar is. Deze externe camera is voorzien van krachtige LED verlichting.

RPS-dienst-rov-ruimte.

Bediening

De ROV is middels een glasvezelkabel verbonden met de controller. Deze controller vormt het zenuwcentrum en wordt bediend door de ROV operator. Via de kabel vindt de data uitwisseling en besturing plaats. Stroomvoorziening is geborgd via interne accu’s die in de ROV zijn geplaatst. Er worden geen bestanden op de ROV opgeslagen, beeldmateriaal belandt direct op de controller bij de operator. De inspectiebus is geheel zelfvoorzienend en krijgt stroom via een intern accupakket. In de inspectiebus hangen beeldschermen om de inspectiebeelden real time te bekijken.

De operator voegt tijdens de opnamen opmerkingen toe of spreekt deze in zodat bevindingen achteraf herleidbaar en benoemd zijn. De ROV inspectie vindt op basis van veiligheid plaats met twee inspecteurs. De ROV operator met (civieltechnische en waterbouwkundige achtergrond) die de bediening,  de daadwerkelijke inspectie verzorgt en schadebeelden interpreteert en de inspecteur (met civieltechnische en waterbouwkundige achtergrond) die zorgt voor de veiligheid en het begeleiden van de kabel. Communicatie tussen operator en assistent vindt plaats middels portofoons. De opstelruimte voor de inspectiebus beslaat niet meer dan een enkel parkeervak. De ROV is geschikt voor doorgangen vanaf 600 mm tot een diepte van 300 m.

RPS-dienst-ROV-besturing

Tools

Op verzoek kan de ROV worden uitgerust met een Cygnus staaldiktemeter en hogedrukreiniger of caviblaster. Dit kan interessant zijn om oppervlakken voorafgaand aan de inspectie te reinigen. Aanvullend vereisen staaldiktemetingen voorafgaand in de meeste situaties een gereinigd oppervlak. Verder is het mogelijk om met behulp van diverse tools meetwerkzaamheden te verrichten (bijvoorbeeld diameter paalfunderingen), water- of waterbodemmonsters te nemen, draad te knippen of snijden.

Positionering

Met het SeaTrac Ultra Short Baseline Locating-systeem wordt de relatieve positie van de ROV weergeven en kunnen waypoints tijdens werkzaamheden worden voorgeprogrammeerd. Soms zijn de omstandigheden  onoverzichtelijk waardoor het belangrijk is om te weten waar de ROV zich bevindt. Zonder de mogelijkheid om GPS onder water te gebruiken, vertrouwen ROV’s op het gebruik van geluidstechnologie voor navigatie en lokalisatie.

RPS-dienst-rov-canoe-range

Staaldiktemetingen

Sinds kort heeft RPS door de toenemende vraag van opdrachtgevers haar uitrusting uitgebreid met een tweede exemplaar. Een Pro5 met hogedruk cavitatielans (caviblaster > 300 bar) en staaldiktemeter. Met de staaldiktemeter krijgt u sneller een beeld van het verouderingsproces.

Hogedruklans

De voordelen van de hogedruklans tonen zich bijvoorbeeld aan bij een damwand. Vaak is deze slecht zichtbaar vanwege aangroei van algen of de aanwas van mossels. Met een hogedruklans is dat direct verwijderd. Zo kan er direct een beeld gevormd kan worden van de conditie van het civiele kunstwerk. Er kunnen  staaldiktemetingen worden uitgevoerd.


RPS brengt markante scheepswerf in beeld

Bekijk de film en krijg een indruk van de werkwijze van de toepassing.

RPS brengt monumentale sluis en historische duiker in beeld

RPS voert op jaarbasis allerlei visuele onderwaterinspecties uit. Onlangs was het de beurt aan een monumentale sluis in Maassluis en een historische duiker in Gorinchem. Ontdek in onderstaande film  zelf de voordelen van een ROV als alternatief voor of aanvulling op duikteams.

 

Kostenefficiënte investering

Voor inspecties van (waterbouwkundige) kunstwerken is de inzet van duikteams gebruikelijk. RPS beschikt over een ROV (Remotely Operated Vehicle) die deze taak voor de binnenwateren overneemt of aanvult. De onderwaterdrone bereikt plekken waar duikers niet kunnen komen. Bovendien is het een kostenefficiënte investering.

Nauwkeurige resultaten

Een vergunning of ontheffing is meestal niet nodig voor deze vorm van onderwaterinspectie. De drone is direct inzetbaar en levert uiterst nauwkeurige resultaten af. Hij heeft een eigen aandrijving, sonar (2D) en film- en fotocamera aan boord. Kijk als opdrachtgever live mee bij de kade-inspecties. Voorzie schadebeelden direct van opmerkingen.

Snelle onderwaterinspectie

Zet de ROV in voor een visuele onderwaterinspectie van oeverconstructies, (binnenstedelijke) kademuren, bouwputten en sifons. Of voor het inspecteren van duikers, gemalen, spuibuizen en watertanks. Ervaar de meerwaarde bij het checken van scheepsrompen, schroeven en blusvoorzieningen als reinwaterkelders.

RPS_rov-onderwaterinspectie-3
RPS_rov-onderwaterinspectie-3

Specificaties

 • Visueel inspectiewerk tot 300 meter onder water
 • Doorsnede van 300 mm (past door een mangat)
 • Eigen aandrijving
 • Film- en fotocamera
 • Sonar (2D)

Voor wie?

 • Aannemers
 • Adviesbureaus
 • Industrie
 • Overheden
 • Projectontwikkelaars
 • Rederijen
 • Waterschappen

Gerelateerd nieuws

11.02.19

RPS en Hercules voeren onderwaterinspecties uit voor gemeente Utrecht

Samenwerkingsovereenkomst van twee jaar De gemeente Utrecht heeft RPS en Hercules opdracht gegeven voor het uitvoeren van onderwaterinspecties voor de komende twee jaar. Het gaat om inspecties van stadsbinnengrachten, waaronder werven, wal- en kluismuren en brugfundaties. Het eerste jaar concentreren…

Vraag nu direct uw offerte aan

Wilt u direct een offerte aanvragen voor onze dienstverlening? Vul dan hieronder uw gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

  Upload hier de relevante tekeningen en/of bestanden indien beschikbaar.
  * zijn verplichte velden