ROV onderwaterinspectie

Visueel inspecteren en beoordelen onder water. Dat geeft inzicht, maar vergt een aanzienlijke investering in tijd en geld. Ervaar daarom de voordelen van de Remotely Operated Vehicle (ROV) voor visuele inspectie en monitoring in zoet- en zoutwater. Geen kostbare duikteams. Wel snelle en betrouwbare resultaten.

 

Onderwaterinspectie met ROV

Voor inspecties van (waterbouwkundige) kunstwerken is de inzet van duikteams gebruikelijk. RPS beschikt over een eigen ROV die deze taak overneemt of aanvult. De onderwaterdrone bereikt plekken waar duikers niet kunnen komen, of vanuit veiligheidsoverweging niet mogen komen.

De ROV blijft op een vooraf vastgestelde diepte, terwijl de camera en sonar de beelden in een verticale beweging vastleggen. De aanwezige sensoren geven realtime waterdiepte en temperatuur weer. Zes schroeven zorgen voor stabiliteit en maximale controle. Zo behoudt de onderwaterdrone altijd positie onder turbulente omstandigheden.

ROV onderwaterrobot tijdens een onderwaterinspectie | RPS Nederland

Inspectie boven de waterlijn

Bovenop de ROV is een beweegbare externe camera gemonteerd die op afstand bedienbaar is. Ideaal voor duikerinspecties boven de waterlijn. Deze externe camera is tevens voorzien van krachtige LED verlichting. De ROV inspectie vindt op basis van veiligheidsprotocollen plaats met twee inspecteurs.

Live meekijken

Zowel op de controller als in de inspectiebus  zijn de inspectie- en sonarbeelden realtime te bekijken. De operator voegt tijdens de opnamen opmerkingen toe, of spreekt deze in zodat points of interest en gebreken achteraf herleidbaar en benoemd zijn. U kijkt als opdrachtgever desgewenst live mee bij de inspecties.

ROV onderwaterrobot camerabeelden | RPS Nederland

Staaldiktemeter

Op verzoek rusten we de ROV uit met een staaldiktemeter. Wij meten staaldikte op basis van Pulsed Eddy Current (PEC). Hierbij is het niet nodig  het oppervlak voorafgaand te reinigen. Verder is het mogelijk met behulp van diverse tools werkzaamheden te verrichten. Denk aan:

 • Diameter bepalen houten paalfundering
 • Scheurwijdte meten met behulp van de laserscaler
 • Objecten vastpakken om mee te nemen naar het wateroppervlak, of juist op de bodem te plaatsen.

ROV onderwaterrobot bediening tijdens onderwaterinspectie

Waypoints voorprogrammeren

Het SeaTrac Ultra Short Baseline Locating-systeem (USBL) geeft de relatieve positie van de ROV weer. Waypoints kunnen tijdens werkzaamheden worden voorgeprogrammeerd.

Soms zijn de omstandigheden onoverzichtelijk waardoor het belangrijk is om te weten waar de ROV zich bevindt. De onderwaterdrone vertrouwt altijd op het gebruik van geluidstechnologie voor navigatie en lokalisatie. Het gebruik van GPS onder water is dan niet vereist.

Positionering Het SeaTrac Ultra Short Baseline Locating-systeem (USBL) geeft de relatieve positie van de ROV weer. Waypoints kunnen tijdens werkzaamheden worden voorgeprogrammeerd. Soms zijn de omstandigheden onoverzichtelijk waardoor het belangrijk is om te weten waar de ROV zich bevindt. Zonder de mogelijkheid om GPS onder water te gebruiken, vertrouwen ROV’s op het gebruik van geluidstechnologie voor navigatie en lokalisatie. Snel en effectief nauwkeurige resultaten Een vergunning of ontheffing is (meestal) niet nodig voor deze vorm van inspectie. De onderwaterdrone is direct inzetbaar en levert nauwkeurige resultaten af. Zet de ROV in voor onder en bovenwaterinspectie conform NEN2767-4, CUR117:2020 of NEN13508-2 van oeverconstructies, (binnenstedelijke) kademuren, bouwputten, sifons, duikers, gemalen, in- en uitlaatwerken en watertanks. Ervaar de meerwaarde bij het checken van scheepsrompen, schroeven en blusvoorzieningen.

Markante scheepswerf in beeld

Hoe werkt dit nu in de praktijk? Bekijk de film en krijg een indruk van de werkwijze van de toepassing bij het inspecteren van een scheepswerf.

Inspectie monumentale sluis en historische duiker

RPS voert op jaarbasis allerlei visuele onderwaterinspecties uit. Onlangs was het de beurt aan een monumentale sluis in Maassluis en een historische duiker in Gorinchem. Ontdek in onderstaande film  zelf de voordelen van een ROV als alternatief voor of aanvulling op duikteams

Specificaties ROV onderwaterrobot

De geavanceerde ROV beschikt over:

 • Beweegbare 4K camera (met verticale rotatiehoek van 260°)
 • Dimbare LED verlichting
 • Diverse gereedschappen
 • Laserscaler voor meetwerkzaamheden
 • Hoge resoluties 2D sonar
 • Intern accupakket (inspectiebus is geheel zelfvoorzienend)

De ROV is 550 mm breed en past door een mangat of duiker van 600 mm. De ROV duikt van tenminste 500 mm waterkolom tot maximaal 300 m diepte in water tot maximaal 50°C.

De hoge resolutie sonar heeft een frequentie van 2,1 MHz met een sectie van 60° op 10 m, terwijl de frequentie van 1,2 MHz een sectie van 130° op 30 m levert.

RPS Onderwaterinspectie met ROV onderwaterrobot
RPS Onderwaterinspectie met ROV onderwaterrobot

Snel en effectief nauwkeurige resultaten met de ROV onderwaterrobot

Een vergunning of ontheffing is (meestal) niet nodig voor deze vorm van inspectie. De onderwaterdrone is direct inzetbaar en levert nauwkeurige resultaten af. Zet de ROV in voor onder en bovenwaterinspectie (conform NEN2767-4, CUR117:2020 of NEN13508-2) van:

 • Oeverconstructies
 • (Binnenstedelijke) kademuren
 • Bouwputten
 • Sifons
 • Duikers
 • Gemalen
 • In- en uitlaatwerken en watertanks

Ervaar de meerwaarde bij het checken van:

 • Scheepsrompen
 • Schroeven
 • Blusvoorzieningen.

Gerelateerd nieuws

11.02.19

RPS en Hercules voeren onderwaterinspecties uit voor gemeente Utrecht

Samenwerkingsovereenkomst van twee jaar De gemeente Utrecht heeft RPS en Hercules opdracht gegeven voor het uitvoeren van onderwaterinspecties voor de komende twee jaar. Het gaat om inspecties van stadsbinnengrachten, waaronder werven, wal- en kluismuren en brugfundaties. Het eerste jaar concentreren…

22.04.21

Extra paar innovatieve ogen onder water

Met de inzet van een onderwaterdrone (Remotely Operated Vehicle) krijgen visuele inspecties en metingen een nieuwe dimensie. Sinds kort hebben wij de meest moderne variant aan onze vloot toegevoegd. Met 4K-camera, sonar, LED-verlichting, laserscanner en staaldiktemeter aan boord. Beleef in…

11.10.19

Historische sluizen ontmoeten moderne technieken

Aan nieuwsgierige blikken geen gebrek als RPS met de radiografisch bestuurbare peilboot en onderwaterrobot door de Nederlandse binnenwateren manoeuvreert. Onlangs maakte maritiem Maassluis kennis met deze innovatieve inspectietoepassingen. Benieuwd hoe dit verliep bij het inspecteren van twee sluizen met een…

Vraag nu direct uw offerte aan

Wilt u direct een offerte aanvragen voor onze dienstverlening? Vul dan hieronder uw gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

  Upload hier uw PDF, JPG, JPEG of PNG bestanden (max. 2mb)
  Hoe bent u bij RPS terecht gekomen?