Home News
Waar slopen in de bouwwereld voorheen bekend stond als afbreken, staat het nu juist voor het opbouwen van een duurzame toekomst. Waar vier jaar geleden bijna geen enkele opdrachtgever nog vroeg om circulair slopen, vormt het nu een essentiële stap naar een beter milieu. Hoe kan de markt zich hierop het beste voorbereiden? Projectmanager Herco Brand van RPS geeft tekst en uitleg.
OP DEZE PAGINA
Deel deze pagina
Stel je voor: een gebouw slopen zonder een berg afval achter te laten. Klinkt bijna te mooi om waar te zijn, toch? Dat is precies wat circulair slopen doet. Want hierbij worden materialen en grondstoffen zó zorgvuldig gedemonteerd dat ze direct of indirect hergebruikt kunnen worden. Het slim afstemmen van vraag en aanbod en een milieuvriendelijke uitvoering zijn hierbij essentieel. Deze aanpak helpt niet alleen onze planeet te behouden, maar maakt Nederland ook een van de koplopers in duurzaamheid en circulariteit.
Herco Brand, projectmanager en vakteamcoördinator sloopmanagement bij RPS, speelt hierin een sleutelrol. Hij overziet alle contractuele aspecten binnen het project en biedt advies over specifieke circulaire vraagstukken. Samen met een team van experts begeleidt hij een keur aan opdrachtgevers (voornamelijk overheden) en betrokken partners door de complexe wereld van circulair slopen.
Een belangrijk risico bij circulair slopen vind ik persoonlijk het behouden van realisme en haalbaarheid. Creatieve en idealistische oplossingen zijn goed, maar ze moeten wel lonend zijn en mogen niet ten koste van alles gaan. Het tijdsaspect blijft echter vaak een race tegen de klok. En dat is weleens jammer.
Opdrachtgevers spelen een cruciale rol in vraag-aanbod situaties. Door vroegtijdig te signaleren en een onderzoek uit te voeren, kunnen ze op tijd herbestemmingen vinden. Zo kom je uiteindelijk tot win-win situaties.
Overheden en andere betrokken partijen worden steeds meer gestimuleerd om sociaal en duurzaam te werken door aspecten als maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) en sociaal verantwoord ondernemen (SROI). Binnen dit spectrum krijgen milieu, duurzaamheid en circulariteit een steeds prominentere plaats voor sloopprojecten.
Dus bij sloopprojecten wordt steeds vaker om duurzaamheid gevraagd, wat een goede ontwikkeling is. Bij RPS hanteren we in alle projecten standaard een circulaire en duurzame aanpak. We adviseren en begeleiden vanuit deze visie, ook bij traditionele sloopopgaven.
Bij RPS werken verschillende vakteams, inspectiediensten en specialisten samen onder een coördinator. Deze coördinator opereert letterlijk en figuurlijk naast de opdrachtgever en stuurt dus volledig vanuit zijn belang.
Ons vakteam sloopmanagement levert projectspecifieke voorbereidingen. Dit zorgt voor gerichte onderzoeksresultaten, tijdsbesparing, minder dataverkeer en lagere faalkosten. Zo dragen we bij aan succesvolle circulaire en duurzame projecten.
Bij RPS gebruiken we de conditiescores volgens de NEN2767-norm om de staat en conditie van bouwkundige elementen te beoordelen. Dit is belangrijk voor een accurate beoordeling en om er een gericht uitspraak over te kunnen doen.
Hierin wegen we levenscyclusanalyse mee. In tegenstelling tot andere bedrijven die hun eigen methoden gebruiken, toetsen wij volgens deze norm. Wat je bij inventarisaties immers wilt zien is dat bouwkundige elementen volledig worden beoordeeld en de juiste specificaties worden getoond. Dat geldt dus ook voor de circulariteitsbeoordeling ervan. Hierin worden elementen beoordeeld op componenten: losmaakbaarheid, conditie, toxiciteit en levenscyclus. Eventuele CO-2 impact kan worden opgegeven.
Projectleiders, managers en inkopers in circulaire sloopprojecten kunnen profiteren van kunstmatige intelligentie door vraag en aanbod sneller en efficiënter te koppelen. AI-gestuurde software kan helpen om tijd, afstand, uitstoot en materiaaleigenschappen mee te wegen en er een beoordeling over kan geven. Dit leidt tot betere circulaire resultaten.
Hoewel het verzamelen van data in het veld mensenwerk blijft, ondersteund door drones, camera’s en BIM-modellen, kan AI dus de verwerking van deze data overnemen voor snellere en nauwkeurigere analyses.
Circulair slopen wordt in Nederland een standaard aanpak. Hopelijk stelt de overheid hier wetgeving en normeringen voor vast. Want het is belangrijk dat hiermee een gelijk speelveld wordt gecreëerd om het hogere doel te dienen. Met draagvlak in de hele keten.
Dat je de complexiteit van dergelijke projecten niet moet onderschatten. Het proces van slopen is eigenlijk een omgekeerd bouwproces, en daar komen veel uitdagingen bij kijken die alleen door specialisten volledig beheerst kunnen worden. Het is van cruciaal belang om hier zorgvuldig mee om te gaan, omdat er veel risico’s zijn die een nadelige impact hebben op het proces.
Daar komt bij dat er steeds meer wordt verwacht van professionele opdrachtgevers en het opdrachtgeverschap. Klanten vragen om een volledig en zorgvuldig proces. Naast deze risico’s biedt sloop echter ook talloze mooie kansen en mogelijkheden, met name voor opdrachtgevers. Het is van belang dat deze kansen op een realistische en haalbare manier worden opgemerkt en aangegrepen.
Bij RPS integreren we standaard circulaire principes in onze sloopmethoden, waarbij we CO2-uitstoot verminderen. Een integrale aanpak zorgt ervoor dat wij u de zorg uit handen nemen in alle fases van het project. Met één vast aanspreekpunt ligt onze focus op veiligheid en duurzaamheid. Kijk voor meer informatie op onze uitgebreide dienstenpagina over circulair slopen.