Home News
Wat als je als bedrijf niet alleen bruggen bouwt, maar ook kansen? RPS kiest de komende drie jaar voor een structurele samenwerking met Studiezalen, een stichting die jongeren in kwetsbare wijken helpt groeien. Een partnerschap dat niet alleen verbindt, maar ook deuren opent – naar toekomst, ontwikkeling en gelijkwaardigheid.
OP DEZE PAGINA
Deel deze pagina
“Ik kan het toch niet goed genoeg doen.” De woorden van een jongere uit Amsterdam Nieuw-West raken een gevoelige snaar. Ze staan symbool voor een generatie die opgroeit zonder ruimte om te falen, te dromen of te groeien. Stichting Studiezalen strijdt daar al jaren tegen. RPS haakt nu aan. Met een driejarige samenwerking investeren beide organisaties in gelijke kansen voor jongeren.
Voor Abdelhamid Idrissi, oprichter van Studiezalen, is die uitspraak van de jongere pijnlijk herkenbaar. “Die zin hoor ik vaker dan me lief is. Het zijn geen loze woorden. Ze laten zien wat er gebeurt als je opgroeit in een omgeving waar weinig ruimte is voor fouten, dromen of zelfvertrouwen,” zegt hij. “Het doet iets met je als je het gevoel hebt dat je al achterloopt, voordat je goed en wel begonnen bent.”
Ook voor Reinoud van Oosten, algemeen directeur van RPS, is de inzet helder. De samenwerking is een vast onderdeel van het maatschappelijke kompas van het bedrijf, waarin sociale impact een steeds grotere rol speelt. Als advies- en ingenieursbureau bouwt RPS letterlijk bruggen, maar deze samenwerking draait om het bouwen van figuurlijke bruggen: tussen kans en achterstand, tussen school en werk.
“Voor het realiseren van onze ambities zijn we als sector afhankelijk van jongeren die mogelijk kiezen voor een toekomst in techniek,” is de overtuiging van Reinoud. “Dat begint bij investeren in mensen, ook als ze niet vanzelf in beeld zijn. Jongeren in kwetsbare wijken een sterkere uitgangspositie geven, vraagt om kansen én ondersteuning op meerdere fronten.”
Sinds 2010 is Studiezalen actief in buurten waar kansen niet vanzelfsprekend zijn. De stichting biedt kinderen en jongeren in Amsterdam een veilige plek in de wijk om huiswerk te maken, te leren en zich te ontwikkelen. Een plek dichtbij huis, met vertrouwde begeleiders die naast hen staan.
Wekelijks bereikt Studiezalen ruim 2.500 mensen – kinderen, jongeren, studenten en hun ouders – verspreid over 21 locaties. De aanpak is breed: van schoolwerk tot talentontwikkeling, coaching en ondersteuning bij armoede. “Alles begint bij de vraag: wat heeft dit kind nodig?”, legt Abdelhamid uit.
Op 1 juli 2025 gaat de driejarige samenwerking officieel van start. Wat kan Studiezalen van RPS verwachten? Het bedrijf doneert jaarlijks een bedrag, levert IT-middelen, deelt kennis en meer. Er zijn ideeën genoeg. Van collega’s die gastlessen verzorgen en het begeleiden van workshops tot projectbezoek. “Voor beide partijen is het van belang om de komende drie jaar met elkaar op zoek te gaan naar wat écht werkt voor de jongeren en hoe we elkaar hierin kunnen versterken”, vertelt Reinoud.
Jongeren uit het netwerk van Studiezalen krijgen zo niet alleen meer zicht op hun eigen mogelijkheden, maar ook op beroepen in sectoren waar ze anders niet snel mee in aanraking zouden komen.
RPS ontvangt jaarlijks een inhoudelijke terugkoppeling over de inzet van middelen en het bereik. Dat helpt bij verantwoording, maar is ook intern van grote waarde. “Het verrijkt ons als bedrijf,” stelt Reinoud. “Het houdt ons scherp, menselijk en betrokken. En het motiveert ons om maatschappelijke impact steeds mee te nemen in wat we doen. Een aantal medewerkers heeft bij ons al aangegeven vanuit hun werk een positieve impact te willen maken op de levens van anderen.”
>> Abdelhamid Idrissi, oprichter van Studiezalen, en Reinoud van Oosten, algemeen directeur bij RPS bekrachtigen de samenwerking op het kantoor van Studiezalen in Amsterdam.
Luisteren, begeleiden, uitdagen. De kracht van Studiezalen zit in de relatie met jongeren en gezinnen. De medewerkers signaleren wat nodig is, bouwen vertrouwen op en zorgen voor continuïteit. Die persoonlijke aanpak zonder oordeel maakt de stichting uniek: dichtbij én duurzaam.
“Voor jongeren is het belangrijk dat ze vertrouwde gezichten zien en dat we hun ouders er actief bij betrekken,” weet Abdelhamid uit ervaring. “Zijn die enthousiast, dan bewegen jongeren makkelijker mee. Kinderen geven zelf aan wat ze missen. Wij zorgen dat de omgeving meebeweegt. En daar past een partner als RPS goed bij. Dit is geen sponsordeal,” benadrukt hij. “Dit is investeren in mensen. En dat betaalt zich straks dubbel en dwars terug.”
Stichting Studiezalen is een initiatief en de grote ambitie van oprichter Abdelhamid Idrissi. Vanaf 2010 actief in de kwetsbaarste wijken van Amsterdam. Daar speelt de grootstedelijke problematiek: taal- en onderwijsachterstanden, armoede, uitsluiting en schooluitval. Studiezalen signaleert en luistert naar de behoefte van de gezinnen en werkt wijkbreed samen door in contact te staan met partners, kinderen en kwetsbare gezinnen. Zij doet dit vanuit diverse locaties in Amsterdam die wekelijks jongeren uit het primair-, voortgezet onderwijs, studenten en ouders ontvangen.
Kijk op de website van Studiezalen voor meer informatie.