Brandveiligheidsadvies

Als u uw pand brandveilig wil maken en houden, komt er een woud aan wet- en regelgeving bij kijken. Van bouw- of verbouwplannen tot het aanpakken van geconstateerde veiligheidsissues door de brandweer. Wij voorzien u in alle fasen van passend brandveiligheidsadvies. Hier vindt u een kort overzicht van brandveiligheidsvraagstukken die we voor u oplossen.

Passend brandveiligheidsadvies in elke fase

Bouwplantoets brandveiligheid

Gaat u nieuw bouwen, of een bestaand gebouw renoveren? Zijn er plannen om een gebouw te transformeren van kantoor naar woongebouw? Dan is het verstandig in een vroeg stadium na te denken over de brandveiligheid van uw vastgoed.

Met een doordacht brandveiligheidsconcept voorkomt u niet alleen vertraging in het voorbereidingstraject. Ook behoedt het u voor tegenvallers in de realisatiekosten. Wij adviseren u graag in dit traject. Leggen de keuzes en consequenties naast elkaar, zodat u de juiste beslissingen neemt.

Uw plannen worden voorafgaand aan een aanvraag omgevingsvergunning getoetst aan de wet- en regelgeving. Onze adviseurs gaan samen met u in overleg met de gemeente en brandweer als dat voor uw project gewenst is.

Aanschrijving brandweer

In opdracht van gemeenten voeren brandweerkorpsen periodiek inspecties uit in gebouwen om de brandveiligheid te toetsen. Als tijdens die inspectie blijkt dat uw pand niet voldoet aan de bandveiligheidseisen ontvangt u hiervoor een aanschrijving. Daarin wordt u verzocht de gebreken te herstellen.

Wij staan u graag bij in deze gevallen. Allereerst bestuderen we de aanschrijving. Daarna komen we op locatie polshoogte nemen. En brengen we de omvang van de problemen in beeld. Vervolgens gaan we in gesprek met de gemeente en brandweer. Samen met u bepalen we een plan van aanpak. Hierbij worden niet alleen de problemen opgelost, maar houden we ook rekening met de bedrijfsvoering en continuïteit.

Onze adviseurs helpen uw pand weer brandveilig te maken door:

 • Opstellen werkomschrijvingen
 • Aanbesteden werkzaamheden
 • Toezicht op de uitvoering
 • Oplevering van de herstelwerkzaamheden
 • Begeleiding certificeringstrajecten

Melding brandveilig gebruik

Een melding brandveilig gebruik is vereist wanneer:

 • in een gebouw meer dan 50 personen tegelijk verblijven (geldt niet voor woongebouwen);
 • in een woning vijf of meer kamers afzonderlijk worden verhuurd;
 • door een gelijkwaardigheidsoplossing aan de brandveiligheidseisen wordt voldaan.

Wij onderzoeken het gebruik van het gebouw, de actuele bouwkundige indeling en de onderliggende vergunningsstukken. Daarna dienen we melding brandveiligheid via het digitale Omgevingsloket van de Rijksoverheid in, die ook door ons kunnen worden gemonitord. Desgewenst verzorgen we het benodigde tekenwerk.

RPS--brandveiligheidsadvies
RPS--brandveiligheidsadvies

Onze brandveiligheidsadvies diensten op een rij:

 • Bouwkundige-, installatietechnische- en organisatorische (BIO) brandveiligheid
 • Brandveiligheidsbeleid
 • Bemiddeling bevoegd gezag
 • Bemiddeling verzekeraar
 • Inkoop van diensten (brandveiligheid)
 • Training
RPS-dienst-brandveiligheid-advies
Brandveiligheidsadvies door heel Nederland

Gerelateerd nieuws

03.02.21

Brandveiliger pand?

Ze werken al jaren samen en luisteren beiden naar de naam André. Toevalligerwijs ook een naam waarvan de letters verweven zijn in het thema waar zij zich dagelijks hard voor maken: brandveiligheid. In gesprek met André van Beek en Bult…

20.06.18

Recept voor brandveilige gebouwen

Voor woningcorporaties is het een uitdaging al hun complexen brandveilig te krijgen én houden. Havensteder gooide het roer om. Ze bedacht met RPS advies- en ingenieursbureau een recept voor het proactief aanpakken en beheersen van de risico’s. Het is spitsuur…

13.08.19

‘Kijk bij brandveiligheid verder dan wettelijke regels’

Als een pand voldoet aan de wettelijke eisen, blijkt dit nog geen garantie voor een brandveilige woon- en verblijfsomgeving. Het is de reden dat RPS voor haar klanten steeds meer opschaalt van regelgericht naar risicogericht denken. Brandveiligheidsadviseur Wouter Nuijten legt…

01.10.13

‘Spelregels voor brandveiligheid nu inzichtelijk’

Syntrus Achmea werkt aan synergie en bewustwording. Vooruitstrevend. Dat woord is Syntrus Achmea Real Estate & Finance wel toevertrouwd. De winkelbelegger wil de exploitatie van het vastgoed in Nederland naar een hoger niveau brengen. Een uitgedokterde brandveiligheidscan moet zowel de…

Vraag nu direct uw offerte aan

Wilt u direct een offerte aanvragen voor onze dienstverlening? Vul dan hieronder uw gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

  Upload hier uw PDF, JPG, JPEG of PNG bestanden (max. 2mb)
  Hoe bent u bij RPS terecht gekomen?