Gevaarlijke stoffen

Werkt uw organisatie met gevaarlijke stoffen? Dan beoordeelt en beheerst u de gezondheidsrisico’s. Maar de beoordeling van blootstellingen en het bepalen van grenswaarden is nog niet zo eenvoudig. Onze toxicologen en arbeidshygiënisten brengen alles haarscherp voor u in beeld. Zo vermindert u de blootstellingsrisico’s voor uw medewerkers én voldoet u aantoonbaar aan de laatste wet- en regelgeving.

 • Deskundige metingen en analyses
 • Vermindering blootstellingsrisico’s
 • Overzicht in uw stoffenbeheer
 • Concrete maatregelen volgens de laatste stand der techniek
 • Conform de laatste wet- en regelgeving

Meer weten over beheersing van gevaarlijke stoffen voor uw bedrijf? Neem contact met ons op.

Expertise voor kundig advies

Bij RPS werken gekwalificeerde professionals met jarenlange ervaring op het gebied van stoffenanalyses en stoffenbeheersing. In het geaccrediteerde laboratorium wordt gebruik gemaakt van geavanceerde meettechnieken. Van schoonmaakmiddelen tot vluchtige stoffen die vrijkomen bij productieprocessen; de specialisten lichten uw complete inventarisatie door en komen met concrete aanbevelingen om de risico’s beheersbaar te maken. De kennis van mogelijkheden in de markt zorgen voor een frisse blik op de stoffenbeheersing: nieuwe stoffen, nieuwe werkmethoden en nieuwe beschermingsmiddelen kunnen voor nieuwe oplossingen zorgen om de risico’s te beheersen.

4-stappenplan Inspectie SZW

In onze aanpak leiden we u door het 4-stappenmodel van Inspectie SZW. Van het registreren en beoordelen van de blootstelling aan gevaarlijke stoffen tot het beperken en de borging. Onze toxicologen kennen de risico’s van chemicaliën en leiden grenswaarden af. We beoordelen de blootstelling aan de hand van modellen (Stoffenmanager, Ecetoc TRA). Wij beschikken over uitgebreide, geaccrediteerde onderzoeksmethoden. Hierdoor kunt u rekenen op snelle en nauwkeurige resultaten bij analyses van monsters. Zo bent u verzekerd van een flexibele en zorgvuldige aanpak.

Informeren werknemers

Goede voorlichting aan de gebruikers is essentieel om veilig te kunnen werken. Wij helpen leveranciers met het maken van een correct (M)SDS (Safety Data Sheet), inclusief indeling van mengsels en bijbehorende blootstellingsscenario’s. Ook voor de juiste vertaalslag naar werkplek instructiekaarten (WIK’s) kunnen onze specialisten u van dienst zijn. Ondersteuning nodig voor toolboxen of trainingen? Onze ervaren arbeidshygiënisten helpen graag met een praktijkgerichte aanpak met aansprekende voorbeelden.

RPS gevaarlijke stoffen 2
RPS gevaarlijke stoffen 2

Overzicht in stoffenbeheer: ChemRADE

Voor bedrijven waar veel met gevaarlijke stoffen wordt gewerkt, is een up-to-date overzicht essentieel. ChemRADE (Chemical Risk Assessment Database) is een gebruiksvriendelijke applicatie waarmee u zowel de gevaarlijke stoffen in uw bedrijf registreert als de blootstellingsrisico’s beoordeelt. Ook de werkhandelingen die uw werknemers daarmee verrichten zijn van belang. Daarbij volgt u het 4-stappenplan van Inspectie SZW. Zo blijft uw data altijd up-to-date geordend en voldoet u aan de verplichtingen uit de wetgeving. Onze specialisten helpen u bij een goede implementatie!

Voordelen ChemRADE op een rij:

 • Overal toegang tot uw gegevens
 • Gebruiksvriendelijke toepassing met kleurcodes
 • Opstellen Register Gevaarlijke stoffen
 • Risicobeoordeling van al uw activiteiten (‘Stoffenmanager exposure model’ of ‘ECETOC-tra exposure model’)
 • Plan van aanpak voor beheersmaatregelen
 • Snelle en eenvoudig rapportage

Gerelateerd nieuws

03.02.22

RPS zet sein op groen voor Hondekop

Welke babyboomer is er niet opgegroeid met de Hondekop en zijn karakteristieke bolle neus. Dankzij Stichting Mat’54 staat één treinstel na een grondige opknapbeurt weer op het Nederlandse spoorwegnet. Maar niet voordat RPS groen licht gaf na een chroom-6 onderzoek….

21.09.23

Van risicovolle stoffen tot veilige banen

Bij de Afvalstoffendienst in ‘s-Hertogenbosch zetten ze afval om tot brandstof voor een groenere toekomst. Bij die verwerking komen diverse stoffen vrij waaraan medewerkers kunnen worden blootgesteld. Met onze meettechnicus Mike Bakker nemen we op locatie een kijkje achter de…

30.03.23

‘Arbosysteem schiet tekort om beroepsziekten te voorkomen’

  Werken met gevaarlijke stoffen kan grote gevolgen hebben voor je gezondheid. Toch lijken we elkaar maar niet te vinden als het gaat om het voorkomen van beroepsziekten. Stichting Nationaal Kennisknooppunt Beroepsziekten (NKKB) vult die leegte op een laagdrempelige manier…

04.12.19

Hoe verwijder je chroom-6 van civiele kunstwerken?

Het verwijderen van de gevaarlijke stof chroom-6 van de Waalbrug is een stevige uitdaging. Rijkswaterstaat zoekt met hulp van de arbeidshygiënisten van RPS naar de meest veilige en doelgerichte methode. In dit artikel nemen we u mee naar deze dynamische speurtocht…

Vraag nu direct uw offerte aan

Wilt u direct een offerte aanvragen voor onze dienstverlening? Vul dan hieronder uw gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

  Upload hier uw PDF, JPG, JPEG of PNG bestanden (max. 2mb)
  Hoe bent u bij RPS terecht gekomen?