Metselwerkonderzoek kunstwerken

Is er schade? Hoe erg is dat dan? En wat is de oorzaak? Met een technische inspectie zoeken we dat voor u uit. We nemen proefstukken of kernen uit metselwerk en bepalen de materiaaleigenschappen.

Metselwerk is is een van de oudste en meest toegepaste bouwmaterialen. Het wordt toegepast bij gebouwen, (kade)muren, bruggen, gewelven, tunnels en viaducten.

Monumentale waarde

Bij oude objecten is een belangrijk onderdeel van een gemetselde constructie de monumentale waarde. Uiteraard hebben onze inspecteurs hier tijdens de inspecties veel oog voor om bij een eventueel hersteladvies een constructie in de oorspronkelijke staat terug te brengen.

Gebouwinspectie

Woningen of gebouwen kunnen diverse schades oplopen. Bijvoorbeeld door verzakkingen of zettingen. Een zeer ervaren team staat u bij in het geval er advies nodig is over schadeoorzaken of constructieve veiligheid. Zo zijn zij onder meer in Groningen jarenlang actief betrokken bij de verzakkingsproblematiek.

RPS-diensten-kunstwerken-onderzoek-metselwerk-utrecht

Voeghardheid

Een metselwerkwand bestaat uit verschillende onderdelen. De stenen worden met specie aan elkaar verlijmd en de voegen worden afgedicht met voegmortel. Het voegwerk beschermt hier als het ware de lijmverbinding tussen de stenen.

Om de staat van het voegwerk te bepalen, voeren wij metingen uit. Dit gebeurt met een pendelhamer van Proceq. De pendelhamer heeft een speciaal ontwikkelde plunjer die tussen de voegen past. Hierdoor meten we de reboundwaarde van het metselwerk. Op basis van deze waarde bepalen we vervolgens de kwaliteit van de metselmortel.

Deze pendelhamer is (in samenwerking met TNO) ontworpen, zoals in Nederland veelal is voorgeschreven in bestekken. De metingen zijn conform de CUR aanbeveling 61:2013. Ook staan er richtlijnen vermeld in de EN-12504-2 en EN-13791.

Kernboringen

Een van de specialisaties van RPS is het onderzoeken van alle voorkomende metselwerkconstructies en -toepassingen. Hierbij doen we ook een volledig integraal gebouwonderzoek. Inclusief het uitvoeren van testen, vastleggen, valideren, rapporteren en adviseren.

In bijzondere gevallen is het nodig kernboringen uit te voeren in metselwerk om bijvoorbeeld de samenhang of sterkte te bepalen. Deze kernboringen voeren we zelf uit. We weten immers als geen ander wat er aan afmetingen en materiaal nodig is om de beproevingen op een juiste normatieve wijze uit te kunnen voeren.

RPS-dienst-metselwerkonderzoek

Alles onder één dak

Wij zorgen niet alleen voor de houtinspectie van uw civiele kunstwerken.
Ook adviseren we over passende herstelwerkzaamheden.
Kwaliteit met een plus. Dat is waar wij voor staan.

Met een team van Hbo-opgeleide inspecteurs, constructeurs,
geo-deskundigen, arbeidshygiënisten, contractspecialisten,
ecologen, landmeters en eigen laboratoria.
Alles onder één dak. Overzichtelijk en inzichtelijk.

Soorten onderzoek op metselwerk

Wij voeren de volgende onderzoeken uit op metselwerk:

 Visuele inspectie

 • Visuele inspectie van metselwerk
 • Inmeten van scheuren

 Niet destructief onderzoek:

 • Voeghardheidsmetingen (met pendelhamer)
 • Scheefstand meten en monitoring van kades en muren
 • Volledig digitaal inmeten constructies met 3D-apparatuur
 • Monitoren scheuren met analoge scheurwijdtemeters of digitale systemen

Destructief onderzoek

 • Kernboringen nemen uit metselwerk
 • Metselwerkmonsters beproeven in lab (splijt-trek sterkte)
 • Bepalen eigenschappen voegwerk t.b.v. monumentaal herstel
 • Bepalen eigenschappen metselsteen t.b.v. monumentaal herstel

 

 

Gerelateerd nieuws

29.06.21

Met foto’s speuren naar scheuren in metselwerk

Een model dat aan de hand van foto’s scheuren herkent en meet in het metselwerk van gebouwen? Handig en het bestaat. Met TNO en Sobolt hebben we deze vorm van kunstmatige intelligentie onlangs getest op de Sint-Janskerk in de gemeente…

04.05.21

Speurneuzen in Utrechts rioolgemaal

Afdalen voor een asbest- en betononderzoek in een donker, afgesloten rioolgemaal. Dat is best een avontuur. Onlangs beten onze speurneuzen samen met Willemsen Infra de spits af voor de gemeente Utrecht die er meerdere laat inspecteren. Hoe doen zij dat…

09.06.21

Scherpe ogen bij inspectie van de Afsluitdijk

De één rijdt er routinematig overheen. Anderen komen met touringcars uit alle windstreken een kijkje nemen. De Afsluitdijk is net zo bescheiden als uniek. Zeker voor liefhebbers van weidse uitzichten over zee, rust en cultuurhistorie. Niet voor niets behoort dit…

24.10.19

Scherpe ogen in de Gooise Meren

Om te blijven verbeteren en verduurzamen inspecteert RPS voor de gemeente Gooise Meren ruim tachtig civiele kunstwerken. Hoe ver ga je bij het ontrafelen van de pijnpunten? We lopen een ochtend mee met  inspecteurs Raymon van Hal, Chris Vreeken en…

07.10.20

Werken aan rijksmonumentale boogbrug in Naarden

De rijksmonumentale boogbrug in de Oud Blaricummerweg in Naarden is niet meer berekend op het wegverkeer. Versterken van de brug is het devies. Maar hoe verenig je dit cultureel erfgoed, de verkeersveiligheid en ruimtelijke kwaliteit zo goed mogelijk met elkaar?…

11.08.22

Ontrafelen kwetsbare kademuren in Utrecht

De Utrechtse werven zijn uniek. Nergens in de wereld zijn de grachten zo opgebouwd als in deze historische stad. Dus toen bleek dat de kades op veel plekken kwetsbaar waren, besloot de gemeente dat er moest worden ingegrepen. Lees hoe…

Vraag nu direct uw offerte aan

Wilt u direct een offerte aanvragen voor onze dienstverlening? Vul dan hieronder uw gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

  Upload hier uw PDF, JPG, JPEG of PNG bestanden (max. 2mb)
  Hoe bent u bij RPS terecht gekomen?